28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | CBCS: Geen sprake van devaluatie

HomeMediaCuracao.nu | CBCS: Geen sprake van devaluatie

Persbureau Curacao

Een devaluatie betekent een wijziging in de vaste koppeling van de gulden aan die dollar en daarvan is geen sprake zegt de Bank.

Willemstad – Er is geen sprake van devaluatie van de Antilliaanse gulden. Dat zegt de Centrale Bank. Die reageert op beweringen van de Vereniging Bedrijfsleven Curacao.

De VBC stelt dat de voorgenomen verhoging van de import license fee de gulden minder waard maakt ten opzichte van de dollar.

Een devaluatie betekent een wijziging in de vaste koppeling van de gulden aan die dollar en daarvan is geen sprake zegt de Bank.

Bron: Curacao.nu

8 reacties

 1. Precies deze gedachte over devualatie had Amerika ook omgezet in woorden. Maar……in februari 1973 zag de hele wereld hoe de U.S.dollar “opnieuw” ja, “opnieuw” een zware waardevermindering onderging door een devaluatie van 10 percent. Yes, en dit was de tweede devaluatie in ongeveer veertien maanden. Hoe kwam dit? Wel ja, door de internationale rol die dit land sedert het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld, en alsof het niet genoeg was, een tekort op de betalingsbalans is ontstaan. Amerika zag ook een gestage stroom dollars over zijn grenzen vloeien. Europa op z’n beurt is echter in industrieel en economisch opzicht sterker geworden. De Europese landen vervaardigen zelf meer produkten en hebben deze bijgevolg niet meer uit de V.S. nodig. Hoppa. Tevens worden er meer en meer goederen aan de V.S. verkocht. Wat zien wij dus hier??? Dat “machtige (wereld) landen” zelf bij een devaluatie het heft niet meer in handen hebben, ze staan er machteloos tegenover. Welnu, Curacao als een klein eiland kan niet tegen een devaluatie, terwijl zelfs een blinde man die zijn ogen dicht doet kan zien dat een alles vernietigende devaluatie op de hoek staat te kijken om toe te slaan. Het is dus geen kwestie van HOÉ, no sir, het is een kwestie van WANNÉÉR slaat het toe. Wereldwijd worstelen heel wat landen met hoge inflatie, devaluatie van hun munteenheid, instabiliteit en onrust onder de bevolking. Als de Centrale Bank zegt dat er geen sprake zal zijn van devualuatie van de Antilliaanse gulden, dan heeft deze bank een enorme tekort aan kennis, wijsheid, en vooral onderscheidingsvermogen. Dan weet deze bank ook niet het verschil tussen haar linker en haar rechter hand, dan is deze bank kortzichtig en zielig. Tja het Antilliaanse volk mag ook niet alles weten hè!

 2. CBCS is net zoals allerlei andere instanties weer puur reactief bezig:
  * wanneer komt er nieuwe regelgeving voor pensioenfondsen, banken en verzekeraars? Waarom heeft het eiland regelgeving dat 30 jaar achterloopt?
  * wanneer komt er duidelijkheid over een depositie garantie stelsel?
  * wanneer gaat CBCS eindelijk eens transparantie afdwingen bij banken over hypotheek rentes, kosten etc?
  * Curacao is in recessie, wanneer gaat CBCS zelf ook eens in de kosten snijden (en daarmee bedoel ik niet Bob traa wegpesten)
  * wanneer gaat CBCS eens bestuurders van financiele instellingen en accountants toetsen op kundigheid en onafhankelijkheid ipv vriendjes politiek?
  * wanneer gaat CBCS als curator het publiek informeren over de situatie rondom ENNIA waar nu al 3 jaar geen jaarverslag van is uitgegaan, waarvan RvC scherpe kritiek heeft geuit op CBCS en waarvan de ENNIA directeur 11 jaar lang doodleuk Ansary bonussen heeft geaccepteerd zonder een vinger uit te steken?

 3. “Er is géén spráke van, niets aan de hand”, ! Dat zeiden ze ook van de Giro, en toen was er een run!

  Niets van geloven, vooral niet als de CBCS directie het zegt, en zeker niet nu Traa weg is en we het moeten hebben van de politieke vazallen die er nu zitten.

 4. ‘Er is geen sprake van…’. Hoorden we dat ook niet bij DAE, Ennia, Postbank, Banco de Orinoco, etc., etc., etc., etc. ??? Hoe dom kan je zijn om dit te geloven? Ik ga direct alles wat ik heb in dollars omzetten.

 5. Binnenkort maar weer staken om gecompenseerd te worden voor deze “legale” diefstal. Of gaan we het terughalen bij de graaiende lui die de girobank geplunderd hebben.

 6. Het is, overgens, wel een manier om, met voorkennis belachelijk rijk te worden. Je weet dat de wisselkoers volgende week van 1,72 naar 17,2 gaat
  Je koopt nu (met een girobank hypotheek) alle grond die je kan vinden voor
  10 miljoen gulden 100% hypotheek. Een week later heb je vastgoed met een waarde van 100 miljoen en een hypotheek van 10 miljoen. Maar dat zou een kakerlaken streek zijn en die zijn er niet op forti toch?

 7. Zalig zij die niet(s) zien en toch geloven met de “in facto” devaluatie is al gestart. Als belasting om hoog gaat worden producten duurder dus meer geld voor het zelfde product. Het maakt voor de consument niet uit of het geld minder waarde heeft, waardoor meer voor een product betaald word.of dat het product meer waarde krijgt waardoor er meer voor betaald moet worden. Maar bij een belasting verhoging word het product niet meer waard en het geld niet minder het verschil gaat naar de staat bij devaluatie wordt het product duurder omdat het geld minder waard wordt. De waarde “verdampt” en er is geen winnaar (tenminste niet direct) wij hebben zo goed als geen export product en massa import product dus devauatie is een van de meest onlogische maatregelen. Maar dan ga ik er vanuit dat forti logica hanteert en nog aan de bevolking denkt

 8. Een sterk staaltje van niet goed lezen van de Centrale Bank.

  De VBC tekst luidt:
  “Aannemelijk is dat het voorstel om de licentierechten te verhogen, om de financiële tekorten van de Girobank te kunnen mitigeren doorberekend zullen worden aan de consument hetgeen de-facto een devaluatie van de Antilliaans gulden zou betekenen.”

  Dat het om een “de-facto” devaluatie gaat is de CBCS ontgaan?
  De facto is Latijn voor “in feite” of “in de praktijk” Met andere woorden: de consument kan minder kopen met zijn geld. Het geld is dus “de facto”minder waard, dus voor de consument in waarde gedaald.

  Als je kunt kiezen tussen niet reageren of fout reageren is niet reageren beter. Gelukkig hebben ze bij de CBCS meer verstand van cijfers. . .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties