33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 14:45

Laatste reacties

- Advertentie -

Curacao.nu | Aqualectra int niets, geld blijft op straat liggen

Persbureau Curacao

Mogelijk een nóg groter probleem is dat klanten op basis van ‘hun eigen criteria’ besluiten de rekening wel of niet, deels of een stuk later te betalen.

Aqualectra stevent af op een negatieve kaspositie van 41 tot 44 miljoen gulden per eind 2020. Het personeel is geïnformeerd over de ernstige situatie bij het nutsbedrijf.

Medio april was er nog 25 miljoen in kas, maar dit droogt in hoog tempo op. Reden is de coronacrisis en de effecten ervan. Die zijn voor Aqualectra substantieel, onder meer vanwege een sterk dalende vraag.

- Advertentie -

Afsluiten

Mogelijk een nóg groter probleem is dat klanten op basis van ‘hun eigen criteria’ besluiten de rekening wel of niet, deels of een stuk later te betalen. Aqualectra begrijpt dat veel huishoudens en bedrijven geraakt zijn door de crisis, maar wijst er ook op dat dit mede komt omdat mensen weten dat de waterkraan en stroomknop op dit moment niet worden dichtgedraaid. Dat is op verzoek van de regering.

In een interne memo aan het personeel staat dat de bevolking haar rekeningen moet blijven betalen, maar vreemd genoeg is de water en stroomleverancier volledig gestopt met het innen van de rekeningen bij haar klanten.

Afvalstoffen

- Advertisement -

Aqualectra verwerkt alleen de ‘vrijwillige’ betalingen van de afvalstoffenbelasting. Als klanten niet betalen, gebeurt er niets. Het feit dat Aqualectra niet ‘mag afsluiten’, zou het bedrijf niet moeten verhinderen om schulden te innen.

Voor de overheid dreigt nu een strop, want de energieleverancier wil in de resterende maanden van 2020 uitstel van betaling van belastingen en premies.

Belastingdienst

En tussen Aqualectra en de Belastingdienst is iets merkwaardigs aan de hand: er dient jaarlijks een overdracht van het openstaande afvalstoffenbelastingsaldo plaats te vinden, van Aqualectra naar de Ontvanger.

Dat is al vier jaar niet gebeurd. Er wordt door Aqualectra ook niet actief ingevorderd. Met als gevolg dat steeds minder mensen betalen.

Volgens ingewijden staat er inmiddels wel al letterlijk tientallen miljoenen klaar om naar de Ontvanger gestuurd te worden en die wil dat verrekenen met bijvoorbeeld de inkomstenbelasting van Aqualectra, die dat dit jaar – naar nu blijkt – niet wil betalen.

Nog afgezien of je deze twee soorten heffingen en belastingen met elkaar mag verrekenen, zal het niet veel zoden aan de dijk zetten. De geschiedenis heeft al bewezen dat dit niet zal leiden tot substantiële inning van de gelden.

De Belastingdienst is al sinds 2014 bezig met innen van achterstallige belastingen, en als je de kwartaalrapportages van het Land en de analyses van het College financieel toezicht leest, wil dat maar niet lukken.

Bron: Curacao.nu

- Advertisement -

Artikel delen

13 reacties

 1. Medio april was er nog 25 miljoen in kas, maar dit droogt in hoog tempo op. Moet zeggen dat AquaElectra ongeveer 650 werknemers heeft maar een payroll van 9 miljoen gulden dus niemand hoeft te raden waar het geld naar toe gaat.

 2. Ob en zeker op invoer kan inkomsten belasting volledig vervangen en is veel makkelijker te innen en te controleren.
  Inderdaad brandstof accijns kan wegenbelasting volledig vervangen.
  We betalen er nu de isla werknemers mee.
  Ben benieuwd of de prijs gaat zakken in July..
  Maar ja het doel is meer ambtenaren en achterdeurtjes. Niet efficiency

 3. Neysa Isenia werd bij Girobank niet integer bevonden en niet geschikt voor een directiefunctie.

  Dus wat doen we ? We maken haar directeur van Aqualectra.

  Dat daarna in no time, net als Girobank, op een faillissement afkoerst.

  Hoe noemde de eigenaar van Miles cafe in Pietermaai dit eiland ook al weer?

 4. Dat de meerderheid de minderheid (bestuur van land en entiteiten) betaald is oké. Dat de minderheid boven normaal betaald wordt niet, dat de minderheid dan hun positie verkrijgt op basis van familie of vrienden banden in plaats van capaciteiten en dan hun beloningen dan nog eens aanvullen, via schimmige constructies waar hun publieke taak als grondslag dient. Is niet oké. Het centrum van Willemstad is voor beduidend minder in as gelegd en dus heeft het blijkbaar de toestemming van de bevolking.

 5. Noch Aqualectra dus noch de belastingdienst int.
  Ja stoppen met betalen dan maar. Wat een ongelooflijke teringzooi zeg.
  Volstrekt abnormaal en als een razende de bezem door dit stelletje incapabelen sweepen. Dit is al te lang aan de gang.

 6. Als de regering nu eens eerst de wegenbelasting in de diesel en benzine verwerken dan schiet het tekort al een heel stuk op.

 7. Zou er niet , in stilte, een opdracht zijn om alleen van ons klootjesvolk de belastingen te innen en die van de elite- waaronder de corruptici – buiten schot te laten zodat over een paar jaar de belastingschuld van de elite afgeboekt kan worden wegens oninbaar omdat de vorderingen te oud zijn geworden. ( seen it before) Het zou mij niets verbazen want hun creativiteit kent geen grenzen.
  ( daarom mag niemand een onderzoek naar de Belastingdienst doen.
  Nou ja alleen Paul de Geus, ja die, mag als vrijwillig (hahaha) adviseur inzicht krijgen ter bescherming van de belangen van dezen en genen).

 8. @Bash
  klopt. en dit probleem is al jaren bekend, maar men weigert er iets aan te doen. En zo moeilijk is het allemaal echt niet. En dan hebben we het nog niet eens over onjuiste adressering van de stukken, de aanmaningen worden blind uitgereikt, zonder ook maar iets te controleren. Het is een papiermolen die eindeloos moet blijven draaien. Volledig nutteloos. En maar klagen dat de belastingplichtige niet compliant is. Men moet eens goed door die administratie en de boel opruimen, vervolgens systeem koppelen aan vereiste datasystemen. Voorts zou het fijn zijn als je als belastingplichtige simpel online toegang zou kunnen krijgen tot de eigen openstaande belastingschulden. Het is nu een tombola, black box.

 9. Heel toevallig komen de overheid NV’S met negative cijfers, nadat Nederland met strenge eisen voor hulp pakket op de proppen kwam. Net als de ontvanger die door een deurwaarder brieven laat versturen om achterstallige betalingen te innen, terwijl die al geïnt cq betaald zijn. Administratie bij ontvanger niet op orde.

 10. Dat er een virus voor nodig is om van alles aan misstanden bloot te leggen (degenen die we nog niet wisten) is toch wel wrang. Wat klopt er hier nu eigenlijk wel?

 11. Kan niet. De ontvanger kan uit eigen beweging alle belastingen verrekenen, in de omgekeerde situatie mag dat niet. Dus ook aqualectra niet.

  “De Belastingdienst is al sinds 2014 bezig met innen van achterstallige belastingen, en als je de kwartaalrapportages van het Land en de analyses van het College financieel toezicht leest, wil dat maar niet lukken.””

  haha, dat is ook geen wonder. deze achterstallige belastingen zijn voor een heel groot deel illusoir. Ambtshalve aanslagen die nergens op gebaseerd zijn, aanslagen waar rechtsmiddelen tegen ingesteld zijn. aanslagen die verjaard zijn. Van de administratie klopt niet veel. Maar er is onlangs (welliswaar via de achterdeur, maar een kniesoor die daar op let) een vrijwilliger aangesteld, die gaat dit allemaal geheel belangenloos oplossen. Hoe mooi is dat. Dus mensen, wees gerust, geen zorgen, het komt allemaal goed!

 12. …”want de energieleverancier wil in de resterende maanden van 2020 uitstel van betaling van belastingen en premies”…

  Prima, direct gunnen!

  Maar wel nadat de directie ook een uitstel van de uitbetaling van de salarissen aan de directie heeft ingediend.

 13. Wat een mooi voorbeeld van werken van de elite.
  Het maakt allemaal niet uit, we verreken zo veel mogelijk (dat het appels en peren zijn is geen beletsel) en dan blijf er onder de streep niets over en iedereen is gelukkig.
  En deze directie is kapitalen aan loon waard?
  Of zijn die soms ook aan het bij sabbelen voor eigen rekening waardoor ze geen tijd hebben voor het werk waarvoor ze (over) betaald worden?
  Het gaat hier niet lang duren voor dat de donker en droge periode begint. En weer een overheids nv in problemen en nee weer niet door Corona weer is de corona hooguit katalist.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -