27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Curaçao moet op zes cruciale gebieden maatregelen nemen

SNS Reaal-CFO Ference Lamp op KPMG-seminar:

WILLEMSTAD — Curaçao zal op lange termijn falen als het op zes cruciale gebieden geen maatregelen neemt en zijn concurrentiepositie niet verbetert, stelde Ference Lamp, CFO bij SNS Reaal N.V., in zijn toespraak tijdens het KPMG-seminar Foundation for the Future.

- Advertentie -

Het seminar werd gisteren gehouden in het Hyatt Regency Hotel ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van KPMG. Behalve Lamp voerden ook Wouter Bos, partner bij KPMG Nederland, en oud-Financiënminister en bestuursvoorzitter Herman Dijkhuizen het woord.

De zes verschillende terreinen, die Lamp onderscheidt, zijn:

– educatie,

– werk,

– bureaucratie,

– good governance,

– budgetdiscipline en

– economische stabiliteit.

Gebrek aan educatie voorkomt dat mensen banen krijgen die hen verder kunnen helpen, stelt Lamp. “Leiden we een nieuwe generatie op die aan de eisen van vandaag voldoet?”, vraagt hij zich af, om zelf al het antwoord te geven: “Het upgraden van het onderwijssysteem is cruciaal voor de concurrentiepositie.”

Wat de arbeidsmarkt betreft zijn er volgens de CFO te veel regels die de flexibiliteit en de economische concurrentie negatief beïnvloeden. “Revisie van arbeidswetgeving zou ook helpen om de groei aan contracten en het zwarte circuit voor korte tijd in te dammen.”

De zakelijke branche klaagt al tijden over de bureaucratie en de vergunningverstrekking, die nieuwe initiatieven de kop indrukken. “Het elimineren van de dubbele bestuurslaag zou geholpen moeten hebben, maar is duidelijk niet afdoende gebleken”, stelt Lamp.

Een ander cruciaal gebied is volgens de CFO good governance. Bestuurlijke belemmeringen werken volgens hem gebrek aan verantwoordelijkheid in de hand, waarmee groeivooruitzichten negatief beïnvloed worden. Hij haalt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan, dat stelt dat ‘betrekkingen tussen de centrale bank en de Curaçaose regering verbitterd zijn, en door een recent onderzoek van de Nederlandse overheid ernstige twijfels zijn gerezen over het bestuur in Curaçao’.

“Recente beschuldigingen van nepotisme en vriendjespolitiek doen het er niet naar uitzien dat men op zijn merites wordt beoordeeld, en beïnvloedt daarmee het in de markt zetten van Curaçao en beperkt de relaties met handelspartners onnodig.”

Verrassend tekort

Het verhogen van aflossingen en rentebetalingen voorkomt een solide beleggingsbeleid, stelt de spreker. “De schuldensanering heeft de schulden beheersbaar gemaakt. Desondanks heeft Curaçao verrassend genoeg een tekort van 100 miljoen in 2010 en 160 miljoen in 2011, hetgeen pas onlangs bleek. Recente uitspraken van het College financieel toezicht (CFT) onderstrepen de ernstige zorgen die er heersen.”

Een lage schuld/BBP(bruto binnenlands product)-ratio is van cruciaal belang, maar naar de mening van Lamp niet genoeg. Het begrotingstekort zou op structurele wijze moeten worden aangepakt. Politieke instabiliteit heeft gevolgen voor rating en economische stabiliteit, aldus Lamp.

Beloofde uitgebreide belastinghervormingen moeten volledig worden uitgevoerd. Het recente moddergeworstel tussen de overheid en het CBCS (Centraal Bureau voor de Statistiek) draagt niet bij aan stabiliteit”, besluit Lamp.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -