Curaçao houdt geen bolletjesslikkers meer aan

vloeibare coke bolletjes

Vloeibare coke bolletjes | Foto | Openbaar Ministerie

WILLEMSTAD – Bolletjesslikkers in Curaçao worden op de luchthaven van Willemstad niet meer aangehouden. Reden zijn de slechte hygiënische omstandigheden van het hoofdbureau van Politie in de stad. De gezondheidsautoriteiten hebben de opvang van drugskoeriers die bolletjes hebben geslikt daar verboden.

Justitie op het eiland houdt nog wel vijftien tot twintig reizigers per week aan die drugs in hun koffer of onder hun kleren smokkelen. Maar bolletjesslikkers lopen gewoon door en vliegen naar Amsterdam of Düsseldorf. Daar worden ze alsnog aangehouden, omdat Curaçao de namen van vermoedelijke bolletjesslikkers wel doorgeeft aan de autoriteiten in Nederland en Duitsland.

Detentieomstandigheden
De verwaarloosde opvangcapaciteit op het hoofdbureau van Politie is al langer een zorg. Tijdens een internationaal onderzoek naar detentieomstandigheden op Curaçao dit jaar, kwam al aan het licht dat er sprake is van een kapotte riolering en stank; ook is er nauwelijks daglicht en ventilatie in het cellencomplex. Een deel van het politieterrein waaraan dit complex ligt is een vuilnisbelt geworden van oude airco’s en ijskasten, waardoor ook reguliere gevangenen niet meer gehuisvest zouden mogen worden.

Boterhamzakjes
Artsen op het eiland hebben maandag alarm geslagen over een nieuwe vorm van bolletjesslikken, die een verhoogd risico op overlijden geeft. Steeds meer drugshandelaren laten koeriers met vloeibare drugs reizen om de kans op detectie in röntgenapparaten te verkleinen. Het verpakkingsmateriaal dat gebruikt wordt, is zo dun dat het lijkt op ‘boterhamzakjes’. Volgens artsen in Willemstad is het aantal levensreddende operaties de laatste maanden fors gestegen; het verpakkingsmateriaal met vloeibare drugs scheurt te snel. Een lange vlucht naar Europa vergroot die kans nog een keer.

Bron: Persbureau Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *