30 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 17:51

Laatste reacties

- Advertentie -

Ctex met dank aan Wiels

Het datacenter op Mahuma van bovenaf gezien.
Het datacenter op Mahuma van bovenaf gezien.

WILLEMSTAD — Het is aan wijlen PS-leider Helmin Wiels te danken dat het project Curaçao Technology Exchange (Ctex) van de grond is gekomen. Dit verklaarde PS-voorzitter Edward Joseph afgelopen zaterdag tijdens de algemene ledenvergadering van de partij in Palu Blanku. “Dit is wat Helmin Magno Wiels wilde, een bedrijf dat zonder overheidsgeld zou worden opgezet.”

Advertentie

- Advertentie -

Tijdens zijn interventie benadrukte Joseph, tot verbazing van vele aanwezigen, dat Wiels nogmaals gelijk had gekregen nu Ctex officieel van start is gegaan.

Helmin heeft weer gelijk gekregen. Hij was het die zei ‘ik stop geen overheidsgeld in jouw privé project. Ga op zoek naar geld om dat zelf te kunnen doen’. En wat is toen gebeurd? Het is gelukt, zonder geld van de overheid. Dus het was mogelijk. Volgens Joseph ging het Wiels juist daar om, omdat te veel bedrijven bij de regering aanklopten voor financiële steun, ‘want als het niet goed gaat dan zal de regering mij uit de brand helpen’.

Volgens Joseph had Wiels duidelijk aangegeven dat er aan deze praktijken een eind moet komen.

En dat kunnen wij nu zien. Hij (Ctex-directeur Anthony de Lima, red.) heeft aangetoond het op eigen kracht te kunnen doen. Ik ben ervan overtuigd dat als Helmin nu nog zou leven, die meneer hem als een van de eersten zou bedanken. Jullie weten hoe dat gaat. Je hebt kinderen en ze willen dingen krijgen, dan zeg je nee. Laat hen het op eigen kracht doen. Dan kan hij zelf zien dat hij het kan. Dat draagt bij aan zijn eigen kracht. Met dank aan Helmin Wiels is het gelukt met Ctex. Zonder dat er overheidsgeld ingestoken hoefde te worden. Dat is nog iets wat Helmin heeft bereikt.”

De verklaring van Joseph staat haaks op verklaringen die Wiels tijdens zijn leven heeft geuit over Ctex. De op 5 mei vermoorde PS-oprichter was nooit een fan van het project en haalde in de loop der jaren fel uit naar Ctex en haar oprichter/directeur De Lima. Tijdens een nu al beruchte Centrale Commissie-bijeenkomst van de Staten van augustus 2011 omschreef Wiels Ctex als een poging tot zwendel van ‘olympische proporties’ en zette hij het bedrijf neer als ‘een criminele organisatie’.

Wiels verzette zich hevig in deelname van overheids-nv Core nv in Ctex. Core is een verzelfstandigd overheidsbedrijf op het gebied van IT en dataservices, dat in 2011 met 2,5 miljoen gulden zou participeren in Ctex. Mede door aandringen van Wiels ging deze participatie indertijd niet door. De zeer kritische houding van Wiels was indertijd aanleiding voor heel wat confrontaties in de toenmalige coalitie van MFK, PS en MAN. De belangrijkste kritiek van Wiels op het project was dat De Lima geen eigen geld in het project zou hebben gestopt en hij gaf indertijd aan dat mensen zonder geld geen zaken moesten bedrijven.

Curaçao moet geen beunhazeneiland worden, aldus Wiels indertijd, die aankondigde dat voorkomen moet worden dat gelukszoekers zonder enige investering in het eiland, hier rijk kunnen worden.

Overigens sloot Core, nadat de participatie in Ctex in 2011 was afgeketst, begin dit jaar een partnerschapsovereenkomst met dezelfde Ctex en De Lima, waarbij Core gebruik zal gaan maken van de infrastructuur van het datacenterbedrijf.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Riechedly Bazoer houdt boot Curacao nog af

AMSTERDAM - De voetbalbond van Curacao heeft met de bekendmaking van de voorlopige spelerslijst voor de Gold Cup voor verbazing gezorgd bij Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer. De zesvoudig...

DolfijnFM | Vanaf 1 juli gratis testen in Nederland op weg naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar de eilanden reizen kunnen zich gratis laten testen. Ook voor andere landen gaat dat gebeuren, zegt luchtvaartnieuws.nl. Het Nederlandse...

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven. In het...

DolfijnFM | Meeste visumaanvragen komen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek

Vooral Haïtianen en Dominicanen meldden zich in 2018-2019 voor een visum naar Curaçao. 2245 Dominicanen en 1149 Haïtianen om precies te zijn. De derde groep zijn Cubanen....

DolfijnFM | Oplichter moet 10 maanden de bak in

Een 32-jarige man is door de rechter veroordeeld voor het oplichten van vier hotels op Curaçao. Het gaat om het Corendon Hotel, het Marriot, Villa Cuna en...
- Advertentie -