29 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 16:30

Laatste reacties

- Advertentie -

CTB: Toerist blijft korter

Een derde verblijfsbezoekers kiest voor privé-onderdak

CTBWillemstad – Meer verblijfstoeristen, maar minder toeristenovernachtingen.
Dat is kort samengevat het beeld dat de jongste cijfers van toeristenbureau CTB laten zien. Meer toeristen zijn welkom, maar nog beter is het natuurlijk als vooral het aantal overnachtingen stijgt. Maar dit laatste is niet het geval.

Advertentie

Tot en met oktober staat de teller op 361.475 verblijfsbezoekers (dat waren er vorig jaar 345.408); een groei van 5 procent. Zij waren samen goed voor 3.043.125 overnachtingen, dus ruim 3 miljoen.
Dat is iets minder dan de 3.047.629 overnachtingen in de eerste tien maanden van 2012.
Het komt neer op een nihil groei.
Het is nog afwachten wat november en december 2013 het toerisme van Curaçao brengen.
Goed voor ruim een derde (34 procent) van alle bezoekers en bijna 45 procent van alle overnachtingen, veerde de Nederlandse markt in september even op met meer gasten, maar in oktober kwamen er – in lijn met de rest van het jaar – minder verblijfstoeristen.
Tot en met de tiende maand arriveerden 110.049 toeristen uit Nederland (7 procent minder) en daalde het aantal overnachtingen van deze groep met 9 procent tot 1.249.878.

- Advertentie -

Duitsland doet het op Curaçao goed, met 14.234 bezoekers (8 procent groei) en 158.631 nachten (zelfs 11 procent meer).

Buurland Venezuela blijft doorgroeien, ondanks of dankzij de valutacrisis, en staat per eind oktober met 71.506 gasten op een plus van 11 procent vergeleken met vorig jaar.
De groei van het aantal Venezolaanse overnachtingen is minder sterk, maar bedraagt met 453.533 nachten toch nog wel 3 procent meer.

Colombia en Suriname zijn de twee andere sterke Zuid-Amerikaanse markten voor het Curaçaose toerisme, die allebei een stijging vertonen.

Vanuit de Verenigde Staten kwamen er in de periode januari tot en met oktober 2 procent meer toeristen (bij elkaar 52.935), maar samen bleven ze toch korter op het eiland.
Namelijk 3 procent minder overnachtingen (344.145).

Aruba, ook traditioneel een belangrijke speler, doet het dit jaar minder goed dan in 2012.
Zowel qua bezoekers (-6 procent) als qua nachten (-8 procent) een afname.

Volgens CTB kiezen de meeste toeristen voor de grotere hotels met meer dan 150 kamers, maar ook veel voor privéverblijven.
Het gaat telkens om circa een derde (33 procent). Zo’n 14 procent verblijft in een bungalow, eenzelfde percentage kiest voor kleinere hotels en de rest voor een appartement.
Hieruit blijkt dat een zeer groot aandeel van de ‘toeristen’ bij familie, kennissen of eigen privéwoningen logeert.
Slechts 66 procent verblijft dus commercieel.
CTB calculeert de inkomsten uit toerisme in de eerste tien maanden op 329,1 miljoen dollar.
Dat is meer dan de ontvangsten in dezelfde periode vorig jaar, toen het volgens CTB ging om 309,8 miljoen dollar.
Deze berekeningen zijn gedaan door de studiedienst van CTB en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) met behulp van het rekenmodel ‘Turistika’.
Dit is gebaseerd op de gemiddelde bestedingen van toeristen.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -