27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 03:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Cruise-industrie dient zowel vriend als vijand

beschouwen als onderdeel van toeristisch totaalproduct

Vincent Vanderpool-WallaceWILLEMSTAD — Het cruisetoerisme moet als onderdeel van het totaal toeristisch product worden aangemerkt en niet gezien worden als een bedreiging voor de zogenoemde ‘land-based’ toeristische activiteiten, ofwel hotels. Dat bracht Vincent Vanderpool-Wallace, voormalig minister van Toerisme van de Bahama’s en voormalig secretary-general van de Caribbean Tourism Organization (CTO) naar voren tijdens de driedaagse top ‘Curaçao Strategic Tourism Planning Summit’.

- Advertentie -

Advertentie

De cruise-industrie kan zowel vriend als vijand dienen. Om profijt te halen uit de cruisesector dient men de dynamica van de sector te begrijpen, waarbij men niet moet vergeten dat het een multi-miljarden industrie betreft. De cruisesector is ontstaan vanuit het streven om een ontsnapping aan het alledaagse voor de passagier te creëren met hotel-comfort, waarbij de cruisepassagier op hoogwaardig entertainment/ vertier kan rekenen”, aldus de inleiding van Cloose.

CPA is in 1981 opgericht met onder andere als doel om haven-gerelateerde economische activiteiten te ontplooien, waarbij de promotie van toerisme in het algemeen en specifiek het cruisetoerisme wordt beoogd. Zo zijn vrijwel alle beschikbare data met betrekking tot deze lokale sector door CPA vergaard.
Vanderpool-Wallace stelt dat de gemiddelde passagier voor een cruise kiest, omdat die ‘op een betaalbare wijze de mogelijkheid biedt om meerdere bestemmingen aan te doen’.

Als men kijkt naar de prijzen van vluchten, dan is een reis per vliegtuig naar meerdere bestemmingen vrijwel niet te betalen. Vandaar dat men ervoor dient te zorgen dat de reizigers zelf naar Curaçao informeren en via welke vaarroute zij het eiland kunnen bezoeken.”

cruise industrieMagische grens
Aan de hand van de geplande bezoeken van cruiseschepen in 2013 werden 624.000 cruisepassagiers verwacht. Later werd die prognose bijgesteld naar 570.000 en gisteren werd bekend dat er uiteindelijk 586.704 passagiers zijn geregistreerd.
Hierdoor is het ‘magische aantal’ van 600.000 net niet gehaald.
Maar het aantal cruiseschepen dat op Curaçao aanmeerde vorig jaar is wel met 31 procent toegenomen in vergelijking met het jaar daarvoor: 226 cruiseschepen tegenover 291.

In 2014 zal het aantal schepen dat aanmeert dalen, maar ondanks dit is de verwachting dat het aantal passagiers vrijwel gelijk zal blijven. De prognose is dat Curaçao in totaal 594.850 passagiers zal mogen verwelkomen”, aldus Cloose.

De tendens van de afgelopen jaren is dat de cruiseschepen in omvang en passagierscapaciteit steeds groter worden.
Dit heeft onder andere te maken gehad met de wereldwijde stijging van de brandstofprijzen, zodat men uit een trip zoveel mogelijk wil halen.
Zo wordt ook een overzicht gegeven van de cruisemaatschappijen die de meeste bezoekers voor het eiland hebben gegenereerd: Royal Caribbean Cruises voert de lijst aan met in totaal 109.669 passagiers, gevolgd door Carnival Cruise Lines met 99.567 passagiers en op de derde plek de Pullmantur – die het hele jaar door het eiland aandoet, dus ook in het laagseizoen – met 96.124 passagiers.

Dimitri Cloose73 dollar Cloose licht toe dat Florida op globaal niveau ‘als belangrijkste vertrekpunt/haven wordt aangemerkt binnen de cruise-industrie en de grootste clustering van cruisemaatschappijen kent.
Zo wordt het belang van een lidmaatschap van de Florida Caribbean Cruise Association (FCCA) onderstreept.
Bij de FCCA zijn veertien gerenommeerde cruisemaatschappijen aangesloten, waarvan de schepen Noord-Amerika, het Caribisch gebied en Latijns-Amerika bevaren.
Het merendeel van de FCCA-leden heeft Curaçao in de vaarroute opgenomen.
De vereniging verleent tevens ondersteuning op het gebied van havenverbetering en beschikt over een researchafdeling – Business Research & Economic Advisors (BREA) – die zich met dataverzameling bezighoudt om een beter inzicht te krijgen in de wensen van de cruisepassagier, een verbetering van het product als bestemming aan wal te bewerkstelligen en de positieve effecten van cruisetoerisme te optimaliseren.
Uit de laatste data van BREA blijkt dat de cruisepassagier op Curaçao in 2012 gemiddeld 73 dollar heeft besteed.
Het belang om zich als bestemming ‘op de kaart te plaatsen’, aangezien Curaçao buiten de standaard 7-daagse vaarroutes valt omdat het vanuit Florida twee dagen varen naar het eiland is, wordt zowel door Vanderpool-Wallace als Cloose benadrukt.
Ook is Curaçao nog niet aangesloten bij de Cruise Lines International Association (CLIA).

Om meer cruises aan te trekken worden er met grote regelmaat cruiseconferenties bijgewoond, wordt er geadverteerd op trade-shows en worden er partnerschappen aangegaan met omliggende eilanden om zo uiteindelijk deel uit te kunnen maken van nog meer vaarroutes”, aldus Cloose.

Zoals de Amigoe eerder heeft gemeld, zijn vertegenwoordigers van dertien verschillende Zuid-Caribische landen vorige maand op Curaçao geweest om de vorming van een alliantie te bespreken.
De landen die aan deze alliantie deel zullen nemen zijn: Aruba, Antigua, Barbados, Bonaire, Curaçao, Dominica, Grenada, Guadeloupe, Martinique, St. Lucia, St. Kitts, St. Vincent en Trinidad.

Marktaandeel
Cloose laat weten dat het marktaandeel van de in de Verenigde Staten (VS) gevestigde cruisemaatschappijen op Curaçao 59 procent bedraagt.
26 procent van alle cruisebezoeken aan Curaçao komt van de Zuid-Amerikaanse markt.

Opmerkelijk van het Zuid- Amerikaanse aandeel is dat dit uit bezoeken bestaat van slechts de ‘Monarch’ van Pullmantur”, aldus Cloose.

Aangezien de kleinere Europese maatschappijen samen met de Europese tak van Carnival 15 procent van het marktaandeel vormen, zijn dit naar mijn mening de markten die verder aangeboord kunnen worden om met name een bezoekvermeerdering in het laagseizoen te bewerkstelligen.”

Vanderpool-Wallace licht toe dat men in gedachte dient te houden dat cruisemaatschappijen meer verdienen als de passagiers na het aanmeren ook daadwerkelijk van boord gaan:

Dit door de opbrengsten van de vele tours aan wal. Hoe meer tours er worden verkocht hoe groter de opbrengsten voor de cruisemaatschappij. Vandaar dat het goed is om de maatschappijen op de hoogte te houden van de nieuwe ontwikkelingen en de productverbetering in het algemeen, zoals nieuwe attracties en tours.”

In zijn presentatie gaf Cloose aan dat de Curaçao Tourist Board (CTB) verantwoordelijk is voor de internationale promotie van het eiland als bestemming en de productervaring van de bezoekers.
CPA en CPO zorgen voor de confirmatie van de aanmeermogelijkheden.
De maatschappijen plannen hun routes een jaar van te voren al in. CPA en CPO zorgen voor de inning van de vooraf afgesproken havenliggelden.
De scheepvaartagenten nemen vervolgens de vertegenwoordiging op zich.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -