27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Crisisberaad in coalitie

Coalitie is aanvallen PS beu

WILLEMSTAD — De politiek leiders van de drie coalitiepartijen MFK, PS en MAN komen morgenochtend voor een crisisberaad bijeen. De vergadering volgt op de politieke crisis die sinds gisteren gaande is en vindt plaats op verzoek van politiek leider Charles Cooper (MAN), die vandaag weer terug is op Curaçao na een dienstreis naar Griekenland en Nederland. Zowel Helmin Wiels (PS) als Gerrit Schotte (MFK) heeft toegezegd morgenochtend aanwezig te zijn.

- Advertentie -

De crisis ontstond na een afgebroken coalitie-overleg tussen de topfiguren van de MFK, PS en MAN. Dit overleg was opgeroepen door premier Schotte om de ontstane fricties tussen de drie partijen te bespreken, en volgde op de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) van gisteren. In de afgelopen dagen was er over en weer behoorlijk naar elkaar uitgehaald door leden van de MFK en PS.

Schotte gaf gisteren toe dat er sprake is van behoorlijk wat spanning tussen de coalitiepartijen en dat hier al langer sprake van is. Volgens bronnen liep de coalitievergadering behoorlijk uit de hand. Wiels zou op zijn gedrag en uitlatingen aan het adres van zijn coalitiepartners zijn gewezen, terwijl de PS-delegatie de MFK zou hebben aangesproken op het gedrag van haar Statenfractie. Wiels zou fel hebben uitgehaald naar leden van de MFK, waaronder Schotte, Financiën-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin en Statenlid Dean Rozier, door hen voor dieven uit te maken en hen publiekelijk uit te schelden.

Wiels beëindigde de vergadering met de aankondiging zijn ministers uit het kabinet terug te zullen trekken.

Geruchten

Na de vergadering was er sprake van tal van geruchten over de val van het kabinet. Op internet en lokale radiostations werd hiervan melding gemaakt. Ook zou volgens deze geruchten Schotte het ontslag van zijn kabinet hebben aangeboden aan gouverneur Frits Goedgedrag. Een al eerder geplande persconferentie van de MFK, die om vijf uur werd gehouden, bracht uiteindelijk duidelijkheid. De premier en politiek leider van de regeringspartij ontkende niet dat er sprake was van een crisis binnen de coalitie. Hij hekelde uitspraken van PS-leider Wiels, die het volgens hem ‘in het weekeinde over een crisis heeft en maandag Sinterklaas en Papa Noël wil spelen door gratis dingen te willen uitdelen, die het land niet kan betalen’.

Gratis Onderwijs Centraal in het conflict dat nu speelt, staat de discussie over gratis onderwijs. De PS maakt zich sterk voor gratis voortgezet en basisonderwijs op het eiland. In het regeerakkoord is afgesproken dat hiernaar een onderzoek zal worden gedaan. Gisteren verklaarde Schotte dat het geen zin heeft om gratis onderwijs aan te bieden als het maar voor een jaar is. Er is geen geld voor een structurele oplossing, aldus de premier. Dit onderwerp kwam gisteren naar voren tijdens de vergadering van de RvM, waar Onderwijsminister Carlos Monk te horen zou hebben gekregen dat het voorstel ‘niet klaar voor behandeling zou zijn’.

Premier Gerrit Schotte (MFK) tijdens een persconferentie van zijn partij, waarin hij benadrukte dat regeren van een land geen koehandel is. Het algemeen belang dient op de eerste plaats te staan en niet het steunen van een voorstel in ruil voor een ander voorstel van een coalitiegenoot. Naast Schotte zit MFK-bestuurslid Carol Capriles.

Wiels reageerde vanochtend op diverse radiostations en ook tegenover de Amigoe furieus op de verklaringen van de MFK-leider. “Hij heeft het over Sinterklaas en Papa Noel. Hij minacht het deel van de bevolking dat op dit moment geen onderwijs voor haar kinderen kan betalen. Hij komt op voor de 12 procent rijken op het eiland, waarvoor de MFK de winstbelasting heeft verlaagd en de inkeerregeling heeft geïntroduceerd. Hij heeft het over cadeautjes, maar wat kosten al die dure auto’s van de ministers en de bewaking die zij krijgen; er is geld om gratis onderwijs te kunnen bekostigen. Voor dit jaar en ook in de komende jaren.”

Bloedbad

Wiels verklaarde vanochtend voor de microfoon van Radio MAS, dat hij ondanks alles de regering niet zal laten vallen.

Als de regering valt, dan komt Nederland binnen. Zij zullen zeggen dat het eiland onbestuurbaar is en dat de mensenrechten gewaarborgd moeten worden. Ik zal dat niet toestaan. Ik doe het niet voor Schotte, maar voor het volk van Curaçao. (…) Als Nederland hier binnenvalt, dan komt er een bloedbad. Maar als deze regering valt, zullen twee figuren zodra zij de trap bij het gouverneurspaleis zijn afgekomen na hun ontslag te hebben ingediend, meteen worden gearresteerd.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -