27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Crimesite | Staking Kustwacht Curaçao om bedreigingen

HomeMediaCrimesite | Staking Kustwacht Curaçao om bedreigingen
kustwacht-drugs-open eyes
Staking Kustwacht Curaçao om bedreigingen

Bezorgd over hun persoonlijke veiligheid na afloop van hun dienst, hebben medewerkers van de Kustwacht Caribisch Gebied op Curaçao maandagochtend het werk neergelegd.

De kustwachters vrezen voor hun leven en worden regelmatig ernstig bedreigd door criminelen. In tegenstelling tot politieagenten die buiten diensttijd hun wapen bij zich mogen dragen, zijn kustwachters na werktijd niet gewapend. 

Bepaalde groepen die door de Kustwacht gehinderd worden in hun illegale bezigheden maken hun onvrede regelmatig duidelijk door kustwachtmedewerkers na diensttijd ernstig te bedreigen. Eén van de stakers:

Je kan er op wachten dat een collega thuis wordt omgelegd als hij niet doet wat de criminelen willen.

De kustwachters kunnen zich nu niet verdedigen als hun leven wordt bedreigd door criminelen die natuurlijk wél bewapend zijn. Een bizarre situatie, die wel wat weg heeft van een prooi en de jager, beaamde een Kustwachtmedewerker. Overdag de jager, na diensttijd de prooi.

Ultimatum

Een bestuurslid van de vakbond Napb, Soraida Cicilia, benadrukte aan de Amigoe dat er geen sprake is van een staking. De leden zijn boos en bezorgd, aangezien zij geen “feedback” krijgen van de minister van Justitie Nelson Navarro op hun brief van 6 januari, waarin ze hun bezorgdheid uitten over het wapenbeleid.

De stakers voerden een telefoongesprek met de minister en besloten daarna gezamenlijk een brief bij hem te gaan bezorgen. Daarin stelden ze de Navarro een ultimatum tot vijf uur maandagmiddag om de al genomen besluiten uit te voeren. De zaak speelt vanaf december 2014 toen een adviescommissie in het leven werd geroepen. Daarna zijn de vereiste documenten ingeleverd en zijn er Glock-pistolen voor persoonlijk gebruik beschikbaar. Deze wapens zouden na diensttijd mee naar huis kunnen worden genomen.

Arrestaties

De invoering van het besluit om de kustwachters toe te staan hun dienstwapen mee naar huis te nemen is vertraagd door het Onderzoek Baywatch, een onderzoek naar illegale praktijken door kustwachters. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en een groep kustwachtmedewerkers werd aangehouden. Er wordt niet uitgesloten dat er meer arrestaties zullen volgen.

Het standpunt van de minister was in september van het afgelopen jaar dat hij kustwachters niet wil bewapenen als hun integriteit niet vast staat. Kennelijk staat de integriteit van kustwachters die niet zijn aangehouden inmiddels vast want minister Navarro zei maandag dat hij over de invoering deze week een vergadering heeft met de Kustwachtdirecteur.

Bron: CrimeSite

1 reactie

  1. Zolang een deel van het kustwacht personeel zelf niet zuiver is dan zou ik nooit overgaan tot het laten dragen van wapens buiten diensttijd, kijk maar naar het aantal incidenten die dit opleverde bij politieagenten, en dan ging het niet om bedreiging maar om privé zaken of het uitlenen van het wapen en meer van dat soort fratsen. De “interessantheidsfactor” om een wapen te mogen dragen na diensttijd moeten we ook niet vergeten, zo werkt hier dat nu eenmaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties