Crimesite | Moordverdachte mogelijk voor rechter om leugens

Moordverdachte mogelijk voor rechter om leugens

Gerard Spong: civiele zaak zoals tegen O.J. Simpson, niet wegens moord maar wegens leugens

De nabestaanden van Vivica Spong, die 2012 dood in haar huis werd gevonden, gaan mogelijk een civielrechtelijke zaak tegen Mark van D. aanspannen.

Van D. werd zowel voor de rechtbank als het gerechtshof is vrijgesproken.

De Hoge Raad bevestigde die uitspraak dit jaar. De nabestaanden hopen hem nu nog te kunnen aanpakken op de leugens die hij in de rechtszaal heeft verkondigd.

Dat zegt advocaat Gerard Spong tegen het AD. Vivica Spong was zijn nichtje. ‘Het is bij mijn weten nog nooit gebeurd in Nederland, maar we denken dat het kan’, zegt Spong in de krant.

‘Onrechtmatige daad’

Spong verwijst naar de zaak O.J. Simpson. Hij werd in het strafrecht vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, maar de civiele rechter vond dat er wel genoeg bewijs was om Simpson te veroordelen. Die rechter kon Simpson niet opsluiten, maar bepaalde dat hij een schadevergoeding van ruim 33 miljoen dollar moest betalen.

‘We willen hem daarin niet aanpakken voor moord, maar voor al zijn leugens in de rechtbank’, zegt Spong nu over Van D. De advocaat stelt dat de leugens een ‘onrechtmatige daad tegen de nabestaanden’ zijn. ‘Stelt u zich de positie van mijn broer eens voor: de man die in zijn ogen de moordenaar van zijn dochter is, loopt vrij rond. Hij blijft me vragen: wat kunnen we nog doen? Nou, dit.’

Leugens over alibi

Het gerechtshof stelde ook al vast dat Mark van D. ‘leugenachtige’ verklaringen aflegde. Van D. heeft uitgebreid verklaard over wat hij op de dag dat Spong dood werd gevonden, zou hebben gedaan. Maar uit onderzoek bleek dat daar niets van klopte.

Hij verklaarde bijvoorbeeld dat hij in de ochtend zijn mail op zijn laptop had bekeken, maar uit onderzoek bleek dat die laptop helemaal niet was opgestart. Van D. zei dat hij die ochtend ook een telefoontje op weg naar zijn werk had gepleegd, maar uit gegevens van de telefoonmasten bleek dat hij had gebeld in de buurt van zijn huis, en niet in de auto.

De man kwam bovendien veel later op zijn werk dan hij beweerde, en kwam bovendien veel eerder terug. Van D. stelde dat hij rond het middaguur thuiskwam, terwijl uit gegevens van zijn telefoon bleek dat hij een uur eerder al in de woning aanwezig was.

Ongeluk niet uitgesloten

Het hof haalde in de uitspraak daarnaast ook de zoektermen die Van D. op internet had ingetikt aan. Hij zocht onder meer op ‘how to kill without a trace’.

Desondanks sprak het gerechtshof Van D. vrij, omdat forensische experts de optie openlieten dat Spong door een ongeluk van de trap is gevallen, en toen is overleden.

Lees ook:

Pijnlijk arrest in zaak Vivica Spong

Bron: Crimesite

5 Reacties op “Crimesite | Moordverdachte mogelijk voor rechter om leugens

  1. Die man komt nu zeer ongeloofwaardig over bij een bepaalde groep mensen….

  2. De grap is dat deze meneer voor veel geld criminelen en moordenaars verdedigt. Mensen die schuldig zijn maar deze meneer is oh zo blij als deze mensen vrijkomen omdat er ergens een formuliertje niet goed is ingevuld. Maar de slachtoffers daar heeft deze meneer niets mee. Jammer voor Vivica maar nu weet Gerard Spong ook wat andere mensen meemaken en nog erger die mensen zijn hun geliefde kwijt en Gerardje vangt veel geld om moordenaars vrij te krijgen. Moordenaars krijgen de topadvocaten!

  3. Wat daar raar aan is is mij niet duidelijk. Dat recht heeft hij a/als familielid en b/als advocaat, of hij e.e.a. anders niet zou doen doet hier niet ter zake.

  4. Zo raar is dat niet, het is zijn familie.

  5. Raar dat Gerard Spong nu ineens zich inzet voor slachtoffers.. Jammer dat het zo ver had moeten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *