32 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

CrimeSite | ‘Lomp ontsnapte aan eerder moordplan’

HomeNieuwsCrimeSite | ‘Lomp ontsnapte aan eerder moordplan’
De 27-jarige vermoorde Curacaoenaar Eaneas Lomp behoorde tot de Martha groep

Waarschijnlijk hebben de moordenaars van de 27-jarige Eaneas Lomp (foto) zes dagen voor de dodelijke aanslag al een mislukte poging gedaan. Lomp is op 7 november 2015 doodgeschoten aan het Spinozahof in een woonwijk in Krommenie.

Golf

Twee betrokken auto’s (een Golf en een Skoda) zijn verschillende keren gesignaleerd in Krommenie in de week voor de moord. De VW Golf is na de moord in brand gestoken en werd zes dagen voor de moord gezien. De politie gaat er van uit dat Lomp al op de avond voor de aanslag is gevolgd door de daders.

Op 1 november 2015 (zes dagen voor de moord) reed de VW Golf ‘s nachts vanuit Amsterdam in de richting van Krommenie. Op datzelfde moment zat Eaneas Lomp vanuit Amsterdam in de trein, ook naar Krommenie. Het is dat Eaneas net iets eerder bij zijn huis aankwam, anders was hij volgens de politie mogelijk die nacht al geliquideerd.

CSdadereneaslomp

Op vrijdagavond 6 november 2015 droeg Lomp een kogelwerend vest onder zijn kleding. Hij was voorbereid op geweld tegen hem omdat hij nogal wat vijanden had, aldus de politie. Hij vertrok die avond vanaf het huis van zijn vriendin in Krommenie omdat hij die avond had afgesproken met vrienden in Amsterdam. Hij nam de trein naar Amsterdam vanaf station Krommenie-Assendelft. Om middernacht is hij gezien in de stationshal van Amsterdam Centraal. Hij kocht een kaartje maar liep niet direct naar een perron. Hij telefoneerde en slenterde hij door één van de tunnels richting de uitgang. Tussen 00.15 en 01.15 heeft hij mogelijk buiten het station rondgehangen of mensen ontmoet. De politie stelt dat hij misschien toen al in de gaten is gehouden.

Zijkant

Om 01.45 kwam hij weer aan op station Krommenie-Assendelft. Rond die tijd verstuurde hij nog een sms’je naar een bekende en gaf aan dat hij bijna thuis was. Uit het berichtje blijken geen zorgen. Te voet ging hij richting het huis van zijn vriendin. Aangekomen op het Spinozahof werd hij van dichtbij onder vuur genomen, met een automatisch wapen en met een pistool, er zijn vrijwel zeker twee schutters geweest. Eén van de kogels heeft hem in de zijkant van zijn lichaam geraakt, precies op de plek waar het vest hem geen bescherming bood.

Dna

Na de liquidatie zijn de daders vertrokken in de zwarte Volkswagen Golf GTi. Waarschijnlijk diezelfde auto dook ruim een kwartier later op in de Meteorenweg in Amsterdam-Noord. Het grootste deel van de auto ging in vlammen op, achterin werden wel een automatisch wapen en een pistool aangetroffen.

De politie zweeg erover in Opsporing Verzocht maar omdat de wagen niet uitbrandde is er misschien dna van personen in de auto gevonden.

compo_eneaslomp_pDwingende toon

Daar in de buurt heeft een getuige vlak voor de brand een onbekende man op zich af zien komen. Deze man droeg een sjaal voor zijn gezicht en maakte de getuige op een dwingende toon duidelijk dat hij zich heel snel uit de voeten moest maken. Er is een compositietekening van die onbekende man gemaakt, die volgens de politie mogelijk één van de moordenaars van Eaneas Lomp is. Hij is ongeveer 20 jaar oud en heeft een tenger of normaal postuur en had een soort ‘monnikenkapsel’. Vermoedelijk is hij tussen de 1.80 en 1.90 meter lang. Hij droeg die nacht een donkere jas, waarschijnlijk van het merk Northface. Hij sprak goed Nederlands met een buitenlands accent.

Martha

Eaneas Lomp (27) werd geboren op Curaçao. Hij was een bekende in het criminele milieu en was drie maanden voor zijn dood op vrije voeten gesteld na een gevangenisstraf. De politie denkt dat zijn liquidatie te maken heeft met de reeks moorden binnen het Amsterdamse criminele milieu van de afgelopen jaren. Eaneas Lomp behoorde tot de vriendengroep van Gwenette Martha, één van de criminele kopstukken die zelf in 2014 werd geliquideerd.

Wapen

Het wapen waarmee de vergismoord op Stefan Regalo Eggermont werd gepleegd, in Amsterdam-Oost na de WK-finale in 2014, heeft de politie na een tip bij Eaneas Lomp thuis aangetroffen. Toch bleek Lomp, volgens de politie, niet de moordenaar te zijn. Lomp paste niet in het signalement van de schutter. De politie zegt niet te weten hoe hij aan het wapen kwam. De politie vermoedde ook dat Lomp Suhail Laachir doodschoot in 2013 bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Klusjes

De politie zegt met name in contact te willen komen met ‘jongens’ die worden ingehuurd voor het opknappen van ‘klusjes’ voor ‘zwaardere criminelen’ en op die manier mogelijk ongewild betrokken worden bij moorden. Voor de tip die leidt tot het oplossen van deze zaak is een beloning van vijftienduizend euro uitgeloofd.

Zie ook:

Drie tips over liquidaties bij Krommenie

Verdachten autobrand na liquidatie vrijgelaten

Bron: CrimeSite

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties