Crimesite | Acht miljoen verdacht op Antillen

Acht miljoen verdacht op Bonaire, Saba en Eustatius

Op de Nederlandse eilanden in het Caribische gebied zijn vorig jaar 231 verdachte geldtransacties ontdekt, ter waarde van acht miljoen euro. De politie op de Antillen gaat onderzoeken of het hier gaat om witwasgeld.

Waakhond

De Nationale politie heeft dat bekendgemaakt. Het waren vooral banken, en de douane die in 2016 melding deden van de verdachte bedragen. Het onderzoek is uitgevoerd door de FIU-Nederland, de waakhond van de overheid die het geldverkeer in de gaten houdt. Die organisatie heeft op basis van de 231 verdachte transacties die ze vond, 13 dossiers gevormd. Daar kan het politiekorps op de Nederlandse Caribische eilanden Saba, Bonaire en St. Eustatius nu mee aan de slag.

Toegang

De zogenaamde Financiële Intelligence Unit (FIE) heeft vorig jaar toegang gekregen tot de database van de Koninklijke Marechaussee op de eilanden. Daardoor kon men beter onderzoek doen naar personen die regelmatig met grote bedragen aan geld ‘Caribisch Nederland’ in- en uit reizen.

Bestrijden

De Nederlandse Antillen functioneren als doorvoerhaven voor cocaïne, en er zijn bovenmatig veel, vaak illegale, casino’s te vinden. Het zwarte geld dat hieruit voortkomt corrumpeert de samenleving. Ex-Premier Gerrit Schotte van Curaçao werd vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld voor witwassen en omkoping. In 2013 werd politicus Helmin Wiels vermoord. Hij wilde met zijn partij de corruptie op het eiland aanpakken.

Bestrijding

Sinds vorig jaar is een Nederlands politieteam begonnen met het bestrijden van corruptie op Sint Maarten en Curaçao. 55 rechercheurs houden zich daarmee bezig. In november 2016 hield het team een 35-jarige man aan, die wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Lees hier meer

OM vraagt uitlevering Curaçaose oud-minister

Tientallen voortvluchtige criminelen op Antillen

Drugsvliegtuig bezocht NL Antillen

Bron: Crimesite

3 Reacties op “Crimesite | Acht miljoen verdacht op Antillen

  1. @Pukkie: die gedachte had ik ook al.

    Petty cash is wat bij mij op kwam.

  2. Is veel hoor als je de zaterdagen en zondagen eraf haalt over een hele jaar dan is het bijna 1 verdachte transactie per dag.

  3. Acht miljoen. Is dat niet een drukfout? Er gaat zich toch niemand druk maken over dit bedrag. Lijkt meer op afrondingsverschillen. Of misschien heeft iemand een nieuw bootje gekocht en vergeten aan te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *