29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Amigoe | CPA koopt pand van Jamaloodin

HomeMediaAmigoe | CPA koopt pand van Jamaloodin

Ernstige belangenverstrengeling

Het gebouw aan de Pletterijweg dat door CPA werd aangekocht staat voor KTK
Het Safety Zone gebouw aan de Pletterijweg dat door CPA werd aangekocht, staat naast KTK

WILLEMSTAD — Curaçao Ports Authority (CPA) heeft een pand gekocht aan de Pletterijweg, naast het gebouw van Kompania di Tou Kòrsou (KTK), waarvan oud-minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) de eigenaar is. Dit blijkt uit stukken van het Kadaster.

Ook werd het gebouw ten tijde van zijn ministerschap door de overheid gehuurd vanaf maart 2012, voor een maandelijks bedrag van 38.287 gulden, zo blijkt uit een onderzoek van het overheidsaccountantsbureau Soab. De vraag werpt zich op waarom CPA überhaupt tot aanschaf van onroerend goed overgaat.

De (half)broer van Jamaloodin, de president-commissaris van CPA Amparo dos Santos, verklaarde eerder deze week dat CPA het gebouw voor 3 miljoen gulden heeft gekocht en dat de huuropbrengsten voor CPA ongeveer 40.000 gulden bedragen. Het zou volgens hem ‘een goede deal voor zowel het overheidsbedrijf als de bevolking’ zijn.

Eerder deze week spraken de Statenleden Helmin Wiels (partijleider PS) en Alex Rosaria (partijleider Pais) al hun vermoeden uit dat er bij de bovengenoemde aankoop sprake was van ‘ernstige belangenverstrengeling’ en beide politici stelden, onafhankelijk van elkaar, een onderzoek in. Wiels:

“Hier is sprake van pure corruptie.”

Jamaloodin heeft het gebouw, bestaande uit een kantoorgebouw en een loods, eind 2003 als directeur van The Safety Zone NV gekocht. Bij de Kamer van Koophandel staat dit als een security-dienstverleningsbedrijf en leverancier van beveiligingssystemen geregistreerd. De huidige directeur is Rechard Rudolfo Regina en op de vraag of hij op de verkoop van het gebouw aan CPA wil reageren, luidt de korte reactie als volgt:

“Ik sta wel als directeur geregistreerd, maar daar gaan de eigenaren over.”

Hetzelfde The Safety Zone wordt ook genoemd in een recent uitgevoerd onderzoek van de Soab naar lopende overheidscontracten. Zoals de Amigoe reeds berichtte, is de meerderheid van de 133 lopende contracten na 10-10-’10 afgesloten.

Het merendeel van deze contracten heeft een doorlooptijd van drie jaar en kan moeilijk vroegtijdig worden beëindigd. Een van de huurcontracten, op 1 maart 2012 afgesloten (ten tijde dat Jamaloodin minister van Financiën was), betreft de huur van het pand aan de Pletterijweg van The Safety Zone door de overheid, voor een maandelijks bedrag van 38.287 gulden.

“Dit contract kan niet tussentijds worden opgezegd en wordt jaarlijks per 1 januari herzien op basis van de prijsindexcijfers van CBS”

, aldus het Soab-rapport.

Overigens wordt de oud-minister in dit Soab-rapport expliciet genoemd in verband met een contract dat door het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) is afgesloten met bewakingsbedrijf Speedy Security (het beveiligingsbedrijf waarvan Jamaloodin directeur was voordat hij minister werd). Dit contract voor de bewaking van het gebouw van het ministerie van Financiën is inmiddels per brief opgezegd, ingaande 31 mei 2013.

“Dit zal na 31 mei een maandelijkse besparing opleveren van 42.250 gulden en op jaarbasis 507.000 gulden”

, aldus het Soab-rapport.

Het voorstel om het gebouw aan de Pletterijweg aan te schaffen kwam van CPA-directeur Humberto de Castro gedurende een vergadering van de Raad van Commissarissen (RvC) medio november 2012. Bij deze bijeenkomst, waarbij de aankoop geaccordeerd werd, waren de volgende commissarissen/personen aanwezig:

  • president-commissaris Amparo dos Santos,
  • Tarzeno ‘Zeno’ Circkens,
  • Cicely van der Dijs,
  • Xerxes ‘Checo’ Nepomuceno
  • en Eduardo Vlieg,

de directiesecretaris van CPA. Yamil Lasten was afwezig, maar had Van der Dijs gemachtigd. Verder waren de door de PS voorgedragen commissarissen

  • Donald Balentina
  • en Margit de Freitas afwezig,
  • net als Carol Capriles (door MFK voorgedragen).

Amparo dos Santos.Statenlid Rosaria heeft eerder ook aangegeven vragen te willen stellen omtrent de aankoopprijs en of deze overeenkomt met de reële waarde van het pand.
Verder vraagt men zich af waarom CPA überhaupt, ‘of het nou wel of niet om een goede deal gaat’, tot aanschaf van onroerend goed overgaat, aangezien dit buiten de core business van het bedrijf valt, dat als voornaamste doel heeft de commerciële ontwikkeling van de havens.

Oud-minister Jamaloodin was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties