27 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 08:19

Laatste reacties

- Advertentie -

Corruptie moet ophouden op dit eiland

WILLEMSTAD — In zijn laatste toespraak op de traditionele partijbijeenkomst afgelopen zaterdag haalde Helmin Wiels fel uit naar corruptie op het eiland. Volgens Wiels zou de regering door corruptie op jaarbasis tientallen miljoenen mislopen.
Hij rekende specifiek uit dat door illegale loterijen het eiland zo’n 30 miljoen gulden per jaar misloopt. Nog geen etmaal later werd Wiels op het strand van Marie Pampoen doodgeschoten.

Alle partijtoespraken van Wiels en de andere kopstukken van de PS zijn traditiegetrouw te vinden op de site van de partij: telesivil. cw.
Wiels nam zaterdag het woord na een introductie van Statenlid Ivar Asjes.
Deze benadrukte waarom de regering maatregelen moest nemen.
Als Wiels na ongeveer een halfuur het woord neemt, gaat hij in op vele zaken die op dit moment spelen, staat hij uitgebreid stil bij een onderwerp waar hij al enige weken continu op hamert, terwijl hij ook aandacht besteedt aan de bewustwording van zijn luisteraars.

Corruptie en met name de volgens Wiels illegale praktijken van SMS2Win van loterijbaas Robbie dos Santos via het sms-netwerk van telecombedrijf UTS, moesten het afgelopen zaterdag ontgelden.
Deze loterij zou plaatsvinden zonder de vereiste vergunningen, tegen lokale wetgeving en richtlijnen in.
Hij had forse kritiek op het feit dat toezichthouders zoals de

  • Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS),
  • Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT),
  • Belasting Accountantsbureau (BAB) en
  • de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK)

niet in actie zijn gekomen tegen de illegale loterij.
Wiels trok een lijn van de illegale loterij naar corruptie, die volgens hem welig zou tieren op het eiland.
Wiels verklaarde dat Curaçaoënaars van illegale dingen houden, omdat dit hen altijd extra geld oplevert of juist bespaart.
Maar dit is niet goed voor het land, aldus de PS-leider.

“Waarom moet de regering op dit moment maatregelen nemen?
Omdat ze minder geld binnenkrijgt. En waarom krijgt ze minder geld binnen? Omdat er veel corruptie is.
Het volk moet nu gaan kiezen.
Of we gaan meer maatregelen treffen of we gaan corruptie bestrijden.
Het woord is aan het volk. Dat moet kiezen of wij deze rotzooi blijven accepteren, waardoor de overheid minder geld krijgt om te besteden aan ouderen, brillen, tandheelkundige zorg, kinderen die naar school moeten, vrij onderwijs, sport, cultuur en de universiteit. De overheid loopt op deze manier veel geld mis.”

- Advertentie -

Mars
De PS-leider stond ook stil bij de protestmars van gepensioneerden en ouderen door de straten van de binnenstad, die eindigde met een aubade krioyo op Fort Amsterdam.
Wiels concludeerde op zijn eigen manier dat de organisatoren van deze mars een politieke partij willen oprichten.

“Zij hebben in de straten van Punda geschreeuwd dat de regering afgezet moet worden. Dit bewijst dat ze politieke doelstellingen hebben.
Ouderen zijn hiervoor misbruikt, want als je tegen iets gaat manifesteren, dan heb je een alternatief, maar deze mensen hadden geen enkel alternatief.”

Het hoofdstuk ‘bewustwording’ moet worden gezien als een pleidooi van Wiels.
Hij vond dat Curaçaoënaars meer moeten gaan werken en produceren.
Hij wees naar buitenlanders op het eiland die zich uit de naad werken, meerdere banen hebben om hun eigen vorming en die van hun kinderen te kunnen bekostigen.
Curaçaoënaars willen een baantje waarvoor ze weinig moeite hoeven doen, waarvoor ze niet hoeven te zweten en niet hard hoeven te werken.
Wiels gaf een voorbeeld van twee jongens die hij tegenkwam op het Wilhelminaplein, die bezweet waren en vuile kleren droegen.

“Zij krijgen iedere dag 150 gulden voor het laden van een container.
Ik juich dat toe.
Dat zijn mensen die keihard werken en die daarvoor betaald krijgen.
Maar op hetzelfde plein kom ik altijd iemand tegen die er goed gekapt en goed gekleed bij zit, maar hij is wel degene die mij iedere dag om geld vraagt.”

Aan het eind van zijn betoog wees Wiels zijn toehoorders erop dat hij de volgende week met een ‘bom’ of openbaring zou komen, die hij pas naar buiten zou brengen als er vanuit telecombedrijf UTS een reactie zou komen.
Het zou iets zijn, ‘waartegen ze zich niet zullen kunnen verdedigen’, aldus Wiels.
Maar de bom van Wiels zou nooit komen.
Een dag later werd hij doodgeschoten.
Het laatste partijpraatje van Wiels is te zien via de website: http://www.ustream.tv/recorded/ 32373401.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vierde moordverdachte aangehouden op Aruba

Oranjestad - De politie heeft een vierde verdachte aangehouden in verband met de moord op Lisander Leonardo Ignacio, in januari. Verdachte B.D.W. (23 jaar) is zondag door...

ParadiseFM | Kabinet Pisas treedt aan

Het kabinet van aankomend premier Gilmar Pisas legt vanmiddag om 12 uur de eed af bij gouverneur Lucille George-Wout. Voorafgaand aan de ceremonie zullen de nieuwe ministers eerst...

DH | Emmanuel: Intended changes to PJIA confirm govt’s. ‘deception’

PHILIPSBURG--Independent Member of Parliament (MP) Christophe Emmanuel said on Sunday that information he obtained indicates that Prime Minister Silveria Jacobs and her government are attempting to change...

AntilliaansDagblad | ‘Situatie Curaçao hoopgevend’

Willemstad - ,,Het is hoopgevend dat de verschrikkelijke noodsituatie op Curaçao met vereende krachten het hoofd is geboden. Alle mensen op Curaçao die daarbij betrokken waren -...

AntilliaansDagblad | Nieuw beleid intrede Staten

Willemstad - Konseho Supremo Elektoral, ofwel het Hoofdstembureau en sinds dit jaar de Electorale Raad, is na overleg met leden van de nieuwe coalitie in de Staten...

AntilliaansDagblad | ‘Corc weet van milieunormen’

Willemstad - Het huidige vonnis in hoger beroep in de zaak van stichting Clean Air Everywhere, dat de vorige uitspraak van het gerecht bevestigt, heeft geen invloed...
- Advertentie -