WILLEMSTAD — Aqualectra heeft financieel-economisch directeur Dieudonné van der Veen een riante ontslagvergoeding toegekend. In ruil hiervoor ziet de voormalig directeur af van een gang naar de rechter. Sinds oktober vorig jaar mocht Van der Veen het pand niet meer betreden. De financiële man van het nutsbedrijf heeft van begin af aan bezwaar gemaakt tegen zijn schorsing. Onlangs zijn de partijen het eens geworden over de afkoopsom. Beide partijen doen echter geen uitspraak over de hoogte van het bedrag.
Van der Veen trad op 1 januari 2002 in dienst van KAE, de voorloper van Aqualectra Production. Op 1 juli 2010 nam hij de functie van financieel-economisch directeur van Anthon Casperson binnen Aqualectra over. Zo heeft hij zich onder andere ingezet om de financiële afdelingen van Aqualectra te reorganiseren en effectiever te maken. Ook heeft hij diverse grote financieringen begeleid, waaronder de uitbreiding van de Dieselcentrale aan de Dokweg, de uitbreiding van de RO-centrale in Fuik en de herfinanciering van het preferent vermogen (Marubeni) en de consortiumleningen. De windmolenparken bij Playa Kanoa en Tera Kòrá is het laatste project waaraan Van der Veen heeft gewerkt.
Koerswisseling
Sinds het aantreden van de nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) in 2010 werd het functioneren van de Aqualectra-directie onmogelijk gemaakt. De directieleden werden als het ware onder curatele geplaatst. Een lid van de RvC moest bij betalingen van boven de 50 gulden mede-ondertekenen. Van der Veen die toen pas slechts zes maanden actief was als directeur bij Aqualectra voelde zich als een boksbal en schietschijf. De RvC startte zonder aanleiding een fraude-onderzoek. Ook werd er in de media karaktermoord gepleegd op de directie. Zo werden de directieleden beschuldigd van het sjoemelen met cijfers en het vervalsen van documenten. Volgens de oud-directeur is na diverse diffamerende pogingen door de RvC en de regering om hem weg te pesten uiteindelijk zijn contract afgekocht. Drie van de vier directeuren van Aqualectra moesten het ontgelden. CEO Casperson werd vorig jaar ontslagen. Morgen dient de bodemprocedure waarin hij zijn ontslag aanvecht. Ook HR-directeur Billy Pandt kwam het gebouw niet meer in. Voor Van der Veen zocht de RvC een passende oplossing. Zo is hem onder andere een directeursfunctie bij Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten aangeboden. Deze heeft hij geweigerd. In december spanden de drie voormalige directeuren een kort geding aan. Toen oordeelde de rechter dat Casperson, Pandt en Van der Veen in eer en goede naam zijn aangetast. Verder stelde de rechter destijds dat als Aqualectra de arbeidsovereenkomst met Van der Veen wilde beëindigen, daar een schadevergoeding tegenover moest staan.
Toekomst
Van der Veen gaat verder als zelfstandige. Met zijn bedrijf Corporate Oversight Group profileert hij zich op de markt als interim-manager en financieel-economisch deskundige met een specialiteit in het verbeteren van interne rapportage. In het verleden werkte hij bij overheidsaccountantskantoor Soab en KPMG. Van huis uit is hij bedrijfseconoom.