25.4 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Constancia garandeert: Druktank deze maand operationeel

Petitie roept op tot ingebruikname recompressiekamer

WILLEMSTAD — Demissionair minister Jacinta Scoop-Constancia (MFK) garandeert dat voor 1 september de druktank echt operationeel is, vanmiddag worden naar alle waarschijnlijkheid de papieren getekend. Daarmee heeft zij gelijk voldaan aan een petitie die vandaag op poten is gezet.

In de petitie die momenteel circuleert op internet, wordt gesteld: “Ik roep minister Scoop-Constancia van Gezondheid op om niet met mijn gezondheid te spelen en om, zoals toegezegd, vóór 1 september 2012 een goed functionerende druktank met bevoegd opgeleid personeel te bewerkstelligen.”

27 juli werd de druktank officieel in gebruik genomen, maar de vergunningen waren op dat moment nog niet rond. Toen er zich afgelopen weekeinde een duikongeval voordeed, bleek dat de recompressietank nog niet operationeel is.

Raad van Ministers
Toen de Amigoe de minister vanochtend sprak, zei zij de papieren op dat moment bij zich te hebben en later op de dag mee te zullen nemen naar de Raad van Ministers.
Als alles goed gaat, mag de druktank dus al vanaf vanmiddag draaien.
Er is echter wel een ‘maar’: de Venezolaanse specialisten, die een vergunning voor zes maanden hebben, moeten wel aanwezig zijn. Het gaat dan om twee artsen en een technicus. Er volgen momenteel zestien mensen een opleiding om met de druktank te werken.
Hieronder zijn mensen die vroeger al met de oude druktank werkten, maar zij moeten geüpgraded worden om hun opleiding geaccrediteerd te krijgen. Zolang dit niet het geval is, kunnen zij niet zelfstandig de druktank bedienen en een patiënt begeleiden.
Of de artsen momenteel op het eiland zijn, kon Scoop-Constancia vanochtend niet zeggen. Ze gaan heen en weer naar Venezuela en het heeft hier lang geduurd, vertelt ze.

Curaçaose duikarts bij druktank betrekken
Tijdens de officiele ingebruikname van de druktank werd 27 juli een en ander toegelicht.) Duikinstructeur van CURious2Dive Leroy Dekker die afgelopen weekeinde met een stagiair met verschijnselen van decompressieziekte (die niet bij zijn duikschool had gedoken) naar het Sehos ging, kreeg van een arts te horen dat hij een milde vorm van decompressieziekte vermoedde en dat de vorige week door premier Schotte en minister Scoop-Constancia officieel geopende recompressietank niet operationeel is.
Dit had volgens de arts te maken met verzekeringen, accreditatie en het opleiden van personeel om de recompressiefaciliteit te bedienen, zoals de minister vandaag ook heeft bevestigd.

Opmerkelijk is het voornemen dat de minister heden uitspreekt om de op Curaçao getogen duikarts Michiel van der Huls naar het eiland te halen om bij de druktank te betrekken. Zoals de Amigoe eind mei schreef, zag Van der Huls zich gedwongen om van Curaçao naar Nederland te vertrekken, nadat hij hier na lang steggelen geen vergunning kreeg zich als duikarts te vestigen en niet bij het realiseren van een nieuwe druktank betrokken werd.

Van der Huls is in Nederland werkzaam als vestigingsarts van het Instituut voor hyperbare geneeskunde en is betrokken bij Diving Medical Advisory Services (DMAS).
Hij gaf wel aan in de toekomst graag naar Curaçao terug te keren.

Petitie
De petitie, een particulier initiatief van Julio Abraham, stelt dat de aanwezigheid van een werkende hyperbare kamer (druktank of recompressiekamer) met bevoegd opgeleid personeel cruciaal is voor een duikeiland als Curaçao.

Het is noodzakelijk om een goed functionerende kamer te hebben voor behandelingen als:
* koolstofmonoxide-intoxicatie (CO-vergiftiging);
* duikongevallen (decompressieongevallen);
* plots optredende doofheid (al dan niet door geluidstrauma);
* aantasting van beenderige structuren (osteoradionecrose) en weke weefsels (radiocystitis) na bestraling;
* preventieve behandeling voor tandextractie in bestraald bot;
* slecht genezende wonden;
* voetwonden bij diabetespatiënten;
* besmette wonden;
* uitgebreide wonden na ongevallen.”

De petitie moet bij de duikscholen worden verzameld en aan de minister overhandigd worden. Ook kan deze gedeponeerd worden in de POBOX 2045 (postkantoor Otrobanda).

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -