27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Commissie onderzoekt brillen en tandheelkundige zorg in bvz

HomeNieuwsCommissie onderzoekt brillen en tandheelkundige zorg in bvz

WILLEMSTAD — Op dit moment buigen drie commissies zich over mogelijke aanpassingen van de basisverzekering ziektekosten (bvz).
Dit heeft minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur) aangegeven tijdens een bijeenkomst van Kodipa, de ouderenraad van ambtenarenvakbond Abvo, eerder deze week.
Een van deze commissies houdt zich bezig met het onderzoek naar de mogelijkheden om brillen en tandheelkundige zorg in de bvz op te laten nemen.

Een impressie van de info-bijeenkomst over de basisverzekering ziektekosten (bvz) georganiseerd door Kodipa in het Abvo-gebouw te Brievengat. Op de foto voert voormalig Abvo-voorzitter Roland ‘Nacho’ Ignacio het woord.
Een impressie van de info-bijeenkomst over de basisverzekering ziektekosten (bvz) georganiseerd door Kodipa in het Abvo-gebouw te Brievengat. Op de foto voert voormalig Abvo-voorzitter Roland ‘Nacho’ Ignacio het woord.

De informatieochtend had als doel om gepensioneerde leden van de Abvo te informeren over de mogelijkheden van de bvz.
De bijeenkomst werd bijgewoond door minister Whiteman, die zelf inging op de gestelde vragen.
Volgens Kodipa-voorzitter en Abvo-bestuurslid Asmara Thodé brachten de aanwezigen hun bezorgdheid naar voren over het ontbreken van tandheelkundige zorg en brillen in het zorgpakket van de bvz.
Thodé wees tijdens haar introductie op het feit dat van de aanwezigen afgelopen dinsdag in de Abvo-zaal zeker tweederde een bril droeg en dat zij door de nieuwe bvz nu met extra kosten opgescheept worden.

Whiteman stelde op zijn beurt begrip te hebben voor de ‘pijn’ die de nieuwe regelingen voor de gepensioneerden met zich meebrengen.
Maar aan de andere kant wees hij erop dat er maatregelen genomen moeten worden om de financiën van het land weer gezond te maken.
De minister gaf aan dat er op dit moment door een commissie onderzocht wordt hoe tandheelkundige zorg en brillen in het pakket kunnen worden opgenomen.

“Dit is een probleem waar veel ouderen mee te maken hebben. Deze pijn voelen zij allemaal. Dat is ook tijdens de bijeenkomst duidelijk naar voren gebracht. Volgens de minister wordt dit nu onderzocht, maar hij gaf ook aan dat het geld dan wel ergens vandaan moet komen”

, aldus het Abvo-bestuurslid.

Tijdens zijn presentatie wees Whiteman op het feit dat er nog twee andere commissies bezig zijn.
Eén houdt zich bezig met mogelijkheden om de bvz-populatie uit te breiden, terwijl de andere zich buigt over de introductie van de algemene ziektekostenverzekering (azv), de verplichte ziektekostenregeling die op termijn voor iedereen zal moeten gelden.

Thodé was zeer te spreken over het verloop van de Kodipa-bijeenkomst van afgelopen dinsdag. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland voor 14 maart.
Tussen tien uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags zal er een informatieve bijeenkomst worden gehouden.
Die zal aanvangen met een presentatie van vertegenwoordigers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarna er een gezellig samenzijn zal worden georganiseerd, met onder meer ka’i òrgel-muziek.

Dit artikel is geplaatst in
  1. Maar aan de andere kant wees hij erop dat er maatregelen genomen moeten worden om de financiën van het land weer gezond te maken.

    Geachte Heer Whiteman,
    Als zelf bril drager en ook nog met een gebits prothese kan ik u alleen maar zeggen, Ik stuur en loop nu zonder bril en prothese, reden: als er wat gebeurd is nu mijn grootste angst mijn bril en mijn prothese. Als één van beiden door ongeval of vallen stuk gaat gaat dat mij extra geld kosten, hetgeen nu voor ons moeilijk is geworden. Om een nieuwe bril+glazen aan te schaffen moet ik ruim 5 maanden (of langer) sparen. Wie stuurt er dan voor mij? Hoe kan ik fatsoendelijk eten dan zonder gebit?
    Ik ben niet de enigste oudere. Velen met mij zien het gelijke probleem. Na enkele jaren gaan onze ogen achteruit en moeten wij aan een nieuwe bril of glazen. Door het achteruitgaan van onze ogen zien wij minder. We worden al ouder wordende een gevaar op de weg en straatbeeld. Een ongeluk met ons zal duurder uitpakken dan de aanschaf van een nieuwe bril. Ons tandvlees slinkt met de jaren dus zal na verloop van tijd een nieuw gebit moeten komen. Nu word dat ons bijna onmogelijk gemaakt en lopen wij dus met klapperende tanden (niet door de kou) over straat, menigeen ook nog met hand voor de mond. Schaamte voor een tandloze mond KENT U DAT????

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties