31 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Commissie analyseert dossier ‘Pretu

Voorzitter Camelia-römer:

arrestatie pretuWILLEMSTAD — De commissie die een bestuurlijk administratief onderzoek verricht in verband met de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina in zijn cel in Barber, was deze week bezig met het analyseren van het dossier dat zij hebben opgesteld. Het is nog niet bekend of de commissie een eindverslag, een voorlopig rapport of een verzoek voor uitstel zal indienen bij minister van Justitie Nelson Navarro. De commissieleden zouden vanmiddag om de tafel zitten om een beslissing hierover te nemen. Dat zegt voorzitter en lid van de commissie Suzy Camelia-Römer desgevraagd.

- Advertentie -

Advertentie

Hiermee weerspreekt ze de mediaberichten dat er deze week al een eindrapport zal worden ingediend.
De commissie was nog bezig met het bestuderen van haar bevindingen en het hangt van de resultaten hiervan af, of meer onderzoek nodig is.
Het rapport dat straks bij de minister ingediend zal worden, moet helderheid verschaffen, aldus de voorzitter.

“Als bij het teruglezen van de teksten blijkt dat een of meerdere genoemde punten niet helemaal helder zijn, zal men dit indien nodig verder moeten onderzoeken.
Hierna kunnen wij beslissen om een voorlopig rapport uit te brengen of om de minister te verzoeken de onderzoeksperiode met een week te verlengen.
Als blijkt dat alles helder is, brengen wij een eindrapport uit.”

De commissie werkt op basis van een methodiek en houdt hierbij rekening met de diverse dienstorders, richtlijnen van de autoriteiten en (interne) communiqués van de diverse justitiële instanties betrokken bij deze zaak.
De commissie is al sinds het is opgericht op 26 augustus bezig met een onafhankelijk onderzoek naar de zorgomstandigheden en de daaraan gekoppelde ambtelijke verantwoordelijkheden in verband met de dood van Florentina.
Het betreft een bestuurlijk administratief onderzoek, gericht op de aard en de omvang van maatregelen die opgedragen, voorbereid en/of getroffen zijn.
De commissie kan ook een advies uitbrengen over de vraag of en in welke mate de dood van Florentina al dan niet verband houdt of kan houden met de wijze waarop is omgegaan met deze verantwoordelijkheden.
Daarnaast kijkt de commissie naar mogelijke verbeterpunten in onze wetten en zal hun aanbevelingen in verband hiermee in het eindrapport verwerken.
De samenstelling van de commissie is intussen gewijzigd.
Robert Pietersz is toegevoegd als lid. Hij neemt de plaats in van Ton Golstein, die nu de positie van deskundige op zich heeft genomen.
Aan de commissie zijn verder als deskundigen toegevoegd J.J. Merkus, en Desiree Lai- Promes als secretaris.
Camelia-Römer verduidelijkt dat de commissie niet belast is met het feitenonderzoek.
Daarmee is de Landsrecherche belast en het Korps Politie Curaçao is bezig met het technisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn nog in volle gang.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -