WILLEMSTAD — In een algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) wordt vrijdag 14 december besloten of één of meer commissarissen van Refineria di Kòrsou (RdK) ontslagen worden. Huidig presidentcommissaris Oswald van der Dijs is gevraagd deze vergadering bij te wonen. De positie van Van der Dijs is wankel. De regering heeft haar voornemen om hem te ontslaan al eerder meegedeeld.
Volgens Van der Dijs wil de regering een sterfhuisconstructie bij dochtermaatschappij Curaçao Refinery Utilities (CRU) toepassen en de olieraffinaderij sluiten.
Dat zegt hij naar aanleiding van de aanwijzing die Herbert Mensche van de regering heeft gekregen.
Mensche die voor zijn pensionering aan het hoofd stond van RdK is onlangs benoemd als interim-directeur bij het overheidsbedrijf.
Zijn taak is om het management van CRU weer onder RdK te laten vallen.
De volmacht van het huidige managementteam wordt ingetrokken.
Volgens Van der Dijs betekent dit dat de projecten die nu worden uitgevoerd vertraging zullen oplopen.
“Dit is onontkoombaar”
, aldus Van der Dijs.
“Dat brengt met zich mee dat de levering aan Aqualectra en Refineria Isla gevaar loopt en dat de utiliteitsprijzen zullen stijgen. De RdK stelt zich bloot aan risico’s terwijl dit onnodig is.”
Nepotisme
Mensche heeft ook de opdracht gekregen om een financiële en operationele audit te laten uitvoeren.
Uit het rapport dat overheidsaccountantsbureau Soab onlangs heeft uitgevoerd blijkt dat er behoefte is naar een diepgaander vervolgonderzoek.
Soab zal deze week een opdracht van de regering krijgen om dieper te gaan graven naar de financiële transacties bij RdK.
Voor het technische gedeelte heeft Mensche Alvin Koolman aangetrokken.
Hij is dezelfde man die aan de basis van CRU stond, maar de Raad van Commissarissen (RvC) verloor haar vertrouwen in hem en liet hem in februari gaan.
Soab constateerde echter dat er contractuele verplichtingen zijn aangegaan waarvan het nog steeds onduidelijk is wat de grondslag daarvan is geweest.
Zo zou een contractant die in het verleden slechts kleine opdrachten kreeg een grote opdracht van 60.000 gulden binnen hebben gesleept.
Deze contractant zou gelieerd zijn aan een lid van de RvC.
Hetzelfde zou gelden voor onderzoeksbureau’s Gulf Americas en FTI.
Beide hebben honderdduizenden dollars opgestreken.
Ook zij zouden banden hebben met leden van de RvC.