29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 15:31

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCommissarissen RdK hangt ontslag boven het hoofd

Commissarissen RdK hangt ontslag boven het hoofd

WILLEMSTAD — In een algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) wordt vrijdag 14 december besloten of één of meer commissarissen van Refineria di Kòrsou (RdK) ontslagen worden. Huidig presidentcommissaris Oswald van der Dijs is gevraagd deze vergadering bij te wonen. De positie van Van der Dijs is wankel. De regering heeft haar voornemen om hem te ontslaan al eerder meegedeeld.

Volgens Van der Dijs wil de regering een sterfhuisconstructie bij dochtermaatschappij Curaçao Refinery Utilities (CRU) toepassen en de olieraffinaderij sluiten.
Dat zegt hij naar aanleiding van de aanwijzing die Herbert Mensche van de regering heeft gekregen.
Mensche die voor zijn pensionering aan het hoofd stond van RdK is onlangs benoemd als interim-directeur bij het overheidsbedrijf.
Zijn taak is om het management van CRU weer onder RdK te laten vallen.
De volmacht van het huidige managementteam wordt ingetrokken.
Volgens Van der Dijs betekent dit dat de projecten die nu worden uitgevoerd vertraging zullen oplopen.

“Dit is onontkoombaar”

, aldus Van der Dijs.

“Dat brengt met zich mee dat de levering aan Aqualectra en Refineria Isla gevaar loopt en dat de utiliteitsprijzen zullen stijgen. De RdK stelt zich bloot aan risico’s terwijl dit onnodig is.”

 Nepotisme
Mensche heeft ook de opdracht gekregen om een financiële en operationele audit te laten uitvoeren.
Uit het rapport dat overheidsaccountantsbureau Soab onlangs heeft uitgevoerd blijkt dat er behoefte is naar een diepgaander vervolgonderzoek.
Soab zal deze week een opdracht van de regering krijgen om dieper te gaan graven naar de financiële transacties bij RdK.
Voor het technische gedeelte heeft Mensche Alvin Koolman aangetrokken.
Hij is dezelfde man die aan de basis van CRU stond, maar de Raad van Commissarissen (RvC) verloor haar vertrouwen in hem en liet hem in februari gaan.
Soab constateerde echter dat er contractuele verplichtingen zijn aangegaan waarvan het nog steeds onduidelijk is wat de grondslag daarvan is geweest.
Zo zou een contractant die in het verleden slechts kleine opdrachten kreeg een grote opdracht van 60.000 gulden binnen hebben gesleept.
Deze contractant zou gelieerd zijn aan een lid van de RvC.
Hetzelfde zou gelden voor onderzoeksbureau’s Gulf Americas en FTI.
Beide hebben honderdduizenden dollars opgestreken.
Ook zij zouden banden hebben met leden van de RvC.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties