25 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 02:25

Laatste reacties

- Advertentie -

Commissarissen RdK hangt ontslag boven het hoofd

WILLEMSTAD — In een algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) wordt vrijdag 14 december besloten of één of meer commissarissen van Refineria di Kòrsou (RdK) ontslagen worden. Huidig presidentcommissaris Oswald van der Dijs is gevraagd deze vergadering bij te wonen. De positie van Van der Dijs is wankel. De regering heeft haar voornemen om hem te ontslaan al eerder meegedeeld.

Volgens Van der Dijs wil de regering een sterfhuisconstructie bij dochtermaatschappij Curaçao Refinery Utilities (CRU) toepassen en de olieraffinaderij sluiten.
Dat zegt hij naar aanleiding van de aanwijzing die Herbert Mensche van de regering heeft gekregen.
Mensche die voor zijn pensionering aan het hoofd stond van RdK is onlangs benoemd als interim-directeur bij het overheidsbedrijf.
Zijn taak is om het management van CRU weer onder RdK te laten vallen.
De volmacht van het huidige managementteam wordt ingetrokken.
Volgens Van der Dijs betekent dit dat de projecten die nu worden uitgevoerd vertraging zullen oplopen.

“Dit is onontkoombaar”

, aldus Van der Dijs.

“Dat brengt met zich mee dat de levering aan Aqualectra en Refineria Isla gevaar loopt en dat de utiliteitsprijzen zullen stijgen. De RdK stelt zich bloot aan risico’s terwijl dit onnodig is.”

 Nepotisme
Mensche heeft ook de opdracht gekregen om een financiële en operationele audit te laten uitvoeren.
Uit het rapport dat overheidsaccountantsbureau Soab onlangs heeft uitgevoerd blijkt dat er behoefte is naar een diepgaander vervolgonderzoek.
Soab zal deze week een opdracht van de regering krijgen om dieper te gaan graven naar de financiële transacties bij RdK.
Voor het technische gedeelte heeft Mensche Alvin Koolman aangetrokken.
Hij is dezelfde man die aan de basis van CRU stond, maar de Raad van Commissarissen (RvC) verloor haar vertrouwen in hem en liet hem in februari gaan.
Soab constateerde echter dat er contractuele verplichtingen zijn aangegaan waarvan het nog steeds onduidelijk is wat de grondslag daarvan is geweest.
Zo zou een contractant die in het verleden slechts kleine opdrachten kreeg een grote opdracht van 60.000 gulden binnen hebben gesleept.
Deze contractant zou gelieerd zijn aan een lid van de RvC.
Hetzelfde zou gelden voor onderzoeksbureau’s Gulf Americas en FTI.
Beide hebben honderdduizenden dollars opgestreken.
Ook zij zouden banden hebben met leden van de RvC.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -