31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 12:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Ys | Discriminatie van de man?

Opinie door Etienne Ys

Opinie ex premier Etienne Ys
Opinie ex premier Etienne Ys | Foto Persbureau Curacao

Ik heb in de media recentelijk kennis genomen van het initiatief van een politieke partij om, in samenwerking met een daartoe opgerichte stichting, deel te nemen aan de volgende verkiezingen met een lijst van alleen maar vrouwelijke kandidaten.

Het lijkt op eerste gezicht een zeer innovatieve ontwikkeling die zeer goed past binnen ons zeer vrouwvriendelijk politiek klimaat.

- Advertentie -

Ik kon het echter niet laten om me af te vragen of dit zich verdraagt met onze Staatsregeling en de universele rechten van de mens zoals onder meer verwoord in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (Bupo-verdrag).

Artikel 3 van onze Staatsregeling zegt dat eenieder die zich op Curaçao bevindt gelijk moet worden behandeld en dat hij niet gediscrimineerd mag worden op grond van onder meer diens geslacht. Verder zegt artikel 6 dat iedere in Curaçao woonachtige Nederlander gelijkelijk recht heeft om zich verkiesbaar te stellen en gekozen te worden. Deze artikelen sluiten naadloos aan op de artikelen 25 en 26 van het Bupo-verdrag. Gaan deze artikelen nou zo ver om een politieke partij te beperken in haar vrijheid om naar eigen inzicht een kandidatenlijst samen te stellen?

In de zaak betreffende de Nederlandse Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) heeft de Hoge Raad in haar uitspraak van 9 april 2010, zich over het een en ander uitgelaten. De SGP hanteerde op grond van haar godsdienstige overtuiging het principe dat vrouwen geen regeer- en volksvertegenwoordigende functies mochten bekleden. De SGP kandideerde daardoor alleen maar mannen voor publieke en verkiesbare functies. De Hoge Raad oordeelde dat dat onaanvaardbaar was.

Volgens de Hoge Raad vervullen politieke partijen een centrale rol in ons democratisch kiesstelsel. Een burger kan zijn passief kiesrecht alleen maar uitoefenen door middel van een politieke partij. Dus de burger is afhankelijk van een politieke partij om zich als kandidaat te stellen. De Hoge Raad heeft daardoor geoordeeld: “Aangezien aldus het kunnen uitoefenen van het passief kiesrecht het democratisch functioneren van de staat in de kern raakt, is onaanvaardbaar dat een politieke groepering bij het samenstellen van de kandidatenlijst in strijd handelt met een grondrecht dat de kiesrechten van alle burgers waarborgt, ook al berust dit handelen op een voor die groepering in haar godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging wortelend beginsel. In zoverre weegt het discriminatieverbod…, zwaarder dan de andere in het geding zijnde grondrechten.” Dus met andere woorden de Hoge Raad concludeert dat het recht om zich verkiesbaar te stellen zonder onderscheids des geslacht in dit geval voorrang heeft op het recht van godsdienstvrijheid van de SGP.

- Advertisement -

Er was dus sprake van vrouwendiscriminatie en dat mag niet. Maar het is duidelijk dat onze Staatsregeling en het Bupo-verdrag ook mannendiscriminatie verbieden.

Alle politieke partijen proberen een kandidatenlijst samen te stellen met de meest geschikte kandidaten. Wie nou geschikt zijn bepalen ze zelf. De vraag is nu of het geoorloofd is om in het kandidatenprofiel het mannelijk geslacht van de kiezerslijst uit te sluiten. Zou een man die zich aanmeldt voor een kiezerslijst kunnen worden geweigerd louter op grond van zijn geslacht? Zou deze man de bescherming van artikelen 3 en 6 van onze Staatsregeling en 25 en 26 van het Bupo-verdrag ter bescherming kunnen inroepen?

Oordeelt u zelf.


Etienne Ys (1962) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen waaronder fiscaal recht. Ys was belastinginspecteur bij de Nederlandse Belastingdienst en bij de Antilliaanse Belastingdienst, minister van Financiën van de Nederlandse Antillen, gedeputeerde van Curaçao en premier van de Nederlandse Antillen. Lees meer..
.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

23 reacties

 1. Ik hoor geruchten van een YdK die in Nederland gestudeerd heeft (accountancy) en hier bezig is een nieuwe partij op te richten.

  Speerpunten zouden zijn:
  tegen corruptie
  tegen nepotisme
  geen red carpet

 2. De dames doen niet meer mee Joep. Weet wel dat er iets anders op stapel staat.
  De DP kar wordt nu getrokken door het M geslacht.

 3. Ik ben redelijk bekend met de ‘damespartij’ en weet ook WAAROM zij alleen vrouwen wilden hebben.
  Alle dames zijn op middelbare leeftijd, zijn geslaagd in het bedrijfsleven, kinderen zijn de deur uit en zijn financieel onafhankelijk. Ze hebben geen last van het haantjes gedrag, hebben niets meer te bewijzen en willen gewoon dat IEDEREEN een goede toekomst kan aanbieden aan de kinderen.

  Hun beweegredenen zijn loffelijk en reeds de vorige verkiezingen hebben ze meegedaan. Echter, hun politieke onervarenheid zorgde ervoor dat ze werden ondergesneeuwd in one-liners van nietsnutten. Diezelfde nietsnutten hebben nu weer laten zien dat ze nergens toe in staat zijn.

  Ik kan niet garanderen dat de dames alles perfect zullen doen, maar ik weet dat ze zich voor de volle 130 % zullen inzetten en niet worden gedreven door financieel gewin. Ze hebben hun schaapjes allang op het droge, hun carriërese zijn goed, ze hoeven dus niet de politiek in te gaan voor het geld.

  En de reden dat ze er dus geen mannen bij willen hebben is simpel. Ze weten dat de meeste mannen alhier een bepaalde geldingsdrang hebben en makkelijk omkoopbaar zijn.

  Dus, hoewel Ys een leuk betoog houdt zou hij er beter aan hebben gedaan om eens wat informatie in te winnen over de damespartij. Mijn stem hebben ze in ieder geval, want echt veel slechter dan wat we nu hebben is niet te bedenken. Zo simpel is het gewoon.

 4. Een minister die er even een Ministerpostje bijneemt, terwijl het eigen ministerie bol staat van mismanagent is geen Minister, maar een zuurstofverspiller.

 5. Klopt helemaal @Curacao revisited
  Idd blinkt niemand van de oude garde ergens in uit, ergo ze hebben het land de afgrond ingeduwd, stuk voor stuk. Nu is de tijd rijp eruit te kruipen.
  Soms lijkt het erop dat we het nooit zullen leren, alhoewel er nu een nieuwe generatie goed geschoolde mensen aankomen die echt het eiland willen opbouwen.
  Ik denk dan ook dat langzaam maar zeker de rol van de oude garde is uitgespeeld, die geluiden hoor je steeds meer.
  Een nieuw begin, ik weet het zeker,

 6. deze man is toch representatief wat er misgaat op Curacao? van de ene mislukking (ENNIA, Insel Air) naar de volgende mislukking (CBCS) en niemand die hier tegen ageert. Op Curacao zijn wij heel goed in het opleiden van mensen die overal een beetje goed in zijn maar nergens in uitblinken. Zie ook de 2 Martina’s die allerlei projecten tot een slecht einde hebben gebracht, en onze ministers die zomaar even en ander ministerie erbij doen. Alsof je totaal geen werkervaring of kennis nodig hebt in een bepaalde professie om hiervoor beleid te schrijven. Zolang wij vakmensen niet gaan waarderen wordt het niets op dit eiland

 7. Het is alweer 4 jaar geleden en nog steeds schrijft Ys met het treurige gezicht onzin artikelen.
  Maar ja dat kan ook aan mij liggen.

 8. trouwens hier heb ik er nog 1.
  In nederland heb je positieve discriminatie inzake het minderheden beleid zoals allochtonen. slaan wij toch mooi de plank mis met ons 80_20 % beleid. we sluiten ze zelf uit

 9. oh ik wacht nog steeds op de verandering van de wet inzake de dienstplicht hier op curacao. In nederland is de dienstplicht nu ook voor vrouwen dit in het kader van de discriminatie.

 10. het was erger geweest als de de NIET YDK een partij oprichten alleen voor alleen Niet YDK en dan met 5 zetels in de staten zitten.
  Ach 5 vrouwen bij elkaar hoe lang kan dat goed gaan, als mannen kwaad zij dan zijn ze dat voor een paar uur en dan drinken ze weer een borrel met elkaar.
  Als vrouwen kwaad op elkaar worden berg je dan maar dat duurt veel langer.

 11. Vrouwen zijn de meest universele species op deze wereld.
  Vrouwen maken namelijk geen enkel onderscheid in geslacht , bij het baren van kinderen. Mannen zijn dan even welkom als vrouwen. Hiermee hebben vrouwen dus het recht om hun politieke vrienden zelf te kiezen. Net zoals mannen het recht hebben op een andere partij te stemmen. Er is dus geen enkel probleem met zo’n vrouwenlijst.

 12. De Democratische Partij (DP) is een politieke partij met een liberale achtergrond. Vanaf de jaren zeventig is de partij gemarginaliseert mede door de komst van de PAR, Misschien is Ys verontrust dat deze vrouwen “gimmick” wel een succesvolle terugkeerpoging van DP zal zijn. Zij hebben het al een paar keer geprobeert, De laatste keer met onze vriend Norbert als lijst-trekker.

  Het DP-beleid leidde o.a. tot de Opstand van 30 mei 1969 door grote armoede en schrijnende sociale ongelijkheid (dus de nieuwere partijen hebben dit niet opgelost). Ben benieuwd of de dames dit soort vraagstukken nu wel zullen adresseren.

 13. Ys moet ook een stuk schrijven hoe de Antilliaanse gemeenschap, met de kerk voorop, de homo’s en lesbo’s discrimineren. Dat staat ook vermeld in de Staatsregeling en de universele rechten van de mens. Maar alle politieke figuren vergeten die groep. Het zijn ook medemensen. Leve het Humanisme.

 14. Volgens mij is het ook ludiek bedoelt, toch niks om meteen met discriminatie te gaan zwaaien, het is wel duidelijk dat dhr Ys na zijn premierschap niks nuttigs meer te doen heeft gehad en uit verveling maar onzinnige stukjes is gaan schrijven over onzinnige onderwerpen.

 15. Worden daadwerkelijk mannen, die op de kieslijst willen geweigerd?
  Speelt dat in dit geval een rol of is het puur een ludieke aangelegenheid?
  Ik heb nergens gelezen, dat mannen in deze club hoe dan ook worden geweerd…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -