25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Column Youp | Strafschopgebied

Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Strafschopgebied

Toen Virgil van Dijk boos werd op Johan Derksen om zijn foute Akwasi-grap en weigerde om nog in het programma van de Snor te komen wist ik: Nederland gaat in 2022 niet naar het WK in Qatar. Virgil en zijn vrienden stellen overduidelijk grenzen. Die jongens gaan niet voetballen op een knekelveld waar de botten van meer dan 6500 Aziatische slaven liggen.

Even een vraagje tussendoor: stel dat er in het strafschopgebied een botje uit het gras steekt en een speler flikkert daar over. De scheids heeft dat in eerste instantie niet door, maar de VAR ziet het in de slow-motion. Is het dan een penalty of scheidsrechterbal?

Mag je eigenlijk voetballen op een kerkhof? Staat daar iets over in de Koran? Want dat boek is in dat theedoekenstaatje heiliger dan heilig. ‘Strafschopgebied’ is trouwens wel een lekker woord in een stadion waar duizenden dooie slaven onder de sprietjes liggen.

Maar na de foute grap van de Snor wist ik: deze voetballers gaan in zo’n middeleeuwse dictatuur waar homoseksualiteit verboden is en vrouwen onderdrukt worden absoluut niet spelen. En de Engelsen komen ook niet. Je kan niet voor elke wedstrijd heel devoot en modieus knielen omdat je tegen racisme bent, terwijl je weet dat je dat doet op een door bloed doordrenkt voetbalveld. En dan heb ik het alleen over de dooien. Er zijn natuurlijk ook nog duizenden gewonden, die zo van de steiger in een rolstoel zijn gekukeld.

Wat doet de journalistiek trouwens volgend jaar? NRC? Volkskrant? Trouw? Gaan zij daar vrolijk schrijven over de schitterende dieptepass van Frenkie en de superluxe hotelkamer van Matthijs? Waarom ik die vraag niet aan de Telegraaf en het AD stel? Dat antwoord weet ik al. Maar die andere kranten, die zich vaak in columns en commentaren oprecht bekommeren om mensenrechten, stellen mij toch niet teleur? Wat doen de omroepen? NPO? RTL? ESPN? En de adverteerders? Welk merk wil hiermee geassocieerd worden? Ook niet onbelangrijk: wat doen de televisiekijkers zelf? Laten die het besmette kampioenschap aan zich voorbijgaan en storten die zich op een spannend potje knikkeren op de dementenzender van John de Mol?

Moeten we het nog over het Oranjelegioen hebben? De supporters in hun sinterklaaspakken met hun bossen wortelen op hun hoofd. Buiten het feit dat het vermoeiend hossen is in de hete woestijn, lijkt het me ook vervelend als je weet door wie die voetbaltempels eigenlijk gebouwd zijn. Collega-arbeiders. Waarvan 6500 morsdood en onbetaald! Dat lalt niet lekker. En met zijn allen straalbezopen worden zit er in zo’n islamietenenclave ook niet in. Koppie muntthee kan je krijgen. Wel met suiker.

En dan hebben we nog het probleem van de bondscoach Frank de Boer himself. Die heeft in de nadagen van zijn blinkende carrière samen met zijn broer in Qatar nog een klein zakcentje bij elkaar gespeeld. Ronald heeft daarna de rimpels uit zijn voorhoofd gelobbyd om het WK in dat bulkende staatje te krijgen. Dus dat ligt gevoelig. Frank kan moeilijk tegen zijn spelers zeggen dat ze gelijk hebben dat ze niet gaan. Dan krijgt hij bonje in de familie. En met al zijn oude vrienden daar. Kortom: simpel is het allemaal niet. Frank zal zijn spelers overtuigen om toch te gaan.

Inmiddels heb ik begrepen dat een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat onze koning en de premier volgend jaar niet naar Qatar gaan. Misschien is dat een goede afspraak. Een zeer goede afspraak zelfs. Dat die twee gewoon thuisblijven. Dan maak je als land toch een duidelijk gebaar. Dan siddert er daar toch iets door die regering. Geen Rutte en geen Lex. En ook geen Erica. Het zal ze leren.

Maar wel het Nederlands elftal. En als we toevallig de finale halen? Dan komen Lex en Rutte toch. Uitzondering bevestigt het principe. Je kunt ook weer niet te principieel zijn. Als we maar wel duidelijk afspreken dat de spelers zich niet vertonen bij dat racistische Veronica Inside. Niet voor, niet na en niet tijdens het WK. Want er zijn natuurlijk wel grenzen.

Bron: NRC Handelsblad

Artikel delen

2 reacties

  1. De heren van Dijk en Wijnaldum en alle anderen zullen heel hyprociet gewoon in Qatar spelen. Curacao ook als ze zich zouden kwalificeren.
    BLM is een trent en is modieus. Alleen gericht op het rijk maken van een zwarte elite.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -