26 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 08:32

PBC | 30.000 mensen op Curaçao volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijna 30.000 mensen op Curaçao zijn volledig gevaccineerd. Vanochtend om 10.00 werd die mijlpaal bereikt. Nog eens 45.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Dat...

PBC | Laura Quast krijgt eindelijk de Cola-Debrot-prijs

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dramaturg Laura Quast heeft vandaag dan eindelijk de Cola Debrotprijs 2020 gekregen uit handen van premier Eugene Rhuggenaath. De Curaçaose cultuurprijs, in de categorie Theater,...

PBC | COVID Art Project van start

Persbureau Curacao Vandaag, woensdag 5 mei, start het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied met het COVID Art project. Het fonds roept vanaf deze dag alle artiesten en kunstenaars van...

ParadiseFM | Voedselhulp via ministerie komt moeilijk op gang

De voedselhulp op ons eiland komt moeilijk op gang, nu de overheid er sinds deze week verantwoordelijk voor is. Zaterdag hebben ze die taak overgenomen van het...

NTR | Nabestaanden over 4 mei herdenking: ‘Goed om stil te staan bij die nare tijd, hoe sober ook’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Mijn vader ging vroeger en nu hij er niet meer is, vind ik het belangrijk om hem en de familie te vertegenwoordigen,’’ dat zegt...

DH | Govt. representative Helmond reflects on freedom on May 4

SABA/ST. EUSTATIUS--Dutch Government Representative in the Caribbean Netherlands Jan Helmond wondered what freedom really means in front of a small party gathered in Bonaire on Tuesday, May...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaColumn Youp | Koninklijk schaamzweet

Column Youp | Koninklijk schaamzweet

Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Koninklijk schaamzweet

Dus brilprins Bernhard kreeg als eigenaar van het Zandvoortse Circuit toestemming om een paar ‘tijdelijke tribunes’ naast zijn racebaantje neer te zetten zodat het duingebied na de Grand Prix weer kon worden teruggegeven aan de natuur.

En wat deed ons koninklijke Amsterdamse pandenmietje? Hij stortte op 20.000 vierkante meter natuurgebied kankerverwekkende asfaltbrokken als ondergrond voor deze tribunes. En die blijven daar de komende eeuw natuurlijk lekker liggen. Schijt aan de rugstreeppad. Schijt aan de zandhagedis. En schijt aan de natuur.

En nu? Nu niks. Natuurorganisaties zullen een procedure starten. Bernhard zet daar ongetwijfeld een roedel doortrapte Zuidas-advocaten op. Vriendjes die hij kent van Vindicat. Die gaan de zaak jaren rekken en maltraiteren, waarna de milieuactivisten op een gegeven moment doodmoe en failliet de handdoek in de ring gooien. De Oranjes wroemwroemen ondertussen lekker verder in hun raceautootjes. Het recht heeft weer eens gezegevierd.

Ik heb het over het beschaafde neefje van onze koning Willem-Alexander, die zelf ook heel goed weet hoe je allerlei wetten behendig moet ontduiken. Voorbeeld? Als vruchtgebruiker van kroondomein Het Loo strijkt hij jaarlijks een vette subsidie op, terwijl dat geld voor de eigenaar bestemd is. En die eigenaar is niet onze baardige koning. Wij zijn dat. Het Nederlandse volk.

Daarbij gooit Willy de koninklijke bosjes ook nog eens drie maanden per jaar dicht zodat hij met zijn vrindjes ongestoord op kleine zwijntjes kan knallen. Zelf noemt hij dat jagen ‘aantalsregulatie’. Je kan niet zeggen dat die Oranjes geen gevoel voor humor hebben. Aantalsregulatie! Daar heeft het advocatenkantoor vol Minerva-kornuiten ongetwijfeld keihard om gelachen. Maar volgens de wet mag Willy het kroondomein helemaal niet sluiten.

Slimme hoogleraren zeggen zelfs dat onze keurige koning geen poot heeft om op te staan. Omdat het allemaal ‘juridische belazerij is waar een rechter gehakt van maakt!’ Maar of deze zaak ooit een rechtbank gaat halen? Ik vrees van niet. En waarom het niet voor de rechter komt? Geen idee. Afgelopen week zag ik in het televisieprogramma Zembla hoe allerhande bibberkakkers uit de periferie van Lex & Max te schijterig waren om echt antwoord te geven over hoe het nou precies zit met dat kroondomein en zijn kraker Willy. Of is hij juist anti-kraker?

Iedereen werd doorverwezen naar een andere instantie zodat niemand antwoord hoefde te geven. Het leukst was de kluitjesgooier van de RVD, die zich overduidelijk schaamde voor het feit dat ze geen gewoon antwoord mocht geven. Geen antwoord geven is haar werk. De schat heeft een mand vol kluitjes en een paar vierkante kilometer riet. Bij elke vraag moet ze gooien. En iedereen gaat steeds braaf dat riet in. Aangemoedigd door een bange Rutte en consorten, die ons er graag op wijzen dat alles keurig volgens de wet gaat. En dat gaat het niet. We worden door deze koninklijke onzinfamilie loepzuiver opgelicht. Lex weet dat. Max weet dat. Rutte weet dat. U weet dat. Ik weet dat. Iedereen weet dat. En daar laten we het al jaren bij. Graag zelfs. De Oranjes zijn zo heilig.

Ik heb een nuchter voorstel dat alle partijen tevreden moet stellen: De overheid ontneemt deze verwende krengen het vruchtgebruik van kroondomein Het Loo. Dat wordt gewoon weer 365 dagen per jaar van ons allemaal. Dat is ook leuk voor die zwijntjes. We geven Willy en zijn misjpoge een vergunning om van het Zandvoortse Circuit een pretpark te maken. Puur voor eigen gebruik. Een tragische oase waar ze zowel lekker dom mogen jagen als infantiel racen. En ze mogen er zoveel kankerverwekkende jokkebrokken storten als ze zelf willen. Het is maar een idee.

Onlangs viel ik al zappend in het Christelijke tutprogramma Blauw Bloed van de EO en een minireportage over de verlengde auto van de koning. Daarin zit een stoel die niet alleen verwarmd kan worden, maar onze vorst ook kan koelen. Waarom? Ik denk dat hij die koeling gebruikt als hij zachtjes piekert over zijn vele fiscale en juridische constructies en het gezonde schaamzweet hem uitbreekt.

Bron: NRC Handelsblad

23 reacties

 1. ik vind het altijd zo dapper om iemand aan te vallen die zichzelf niet kan verdedigen. Niemand die zich realiseert dat de minister-president – dus Rutte – verantwoordelijk is. Val hem eens aan Youpie. Wij hebben al jaren mee kunnen maken hoe je bij o.a. de VARA de linkse clown uithangt. Je presteert niets meer dan mensen op een zogenaamde humoristische wijze afzeiken. Om maar een eens woord uit uw vocabulaire te gebruiken: wie is hier nou eigenlijk een grote lummel?

 2. Nooit gedacht dat die Willem zo ontzettend hard kon rennen…..

  Wat een held!
  En dat soort staatshoofden pretenderen de burger beschermen en er voor hen te zijn?

  Leuk voor de mensen die het koningdhuis als een bindend sprookjesachtig nationaal symbool ervaren.

  Maar niet voordat prijskaartje.

  Ook de groene Draeck, de boot die door het volk aan tante Bea is geschonken, wordt op kosten van het volk onderhouden,

  OnderhoudsKosten die nu de prijs van de boot al volgens mij al ruim overschreden hebben.

  Ze mogen blijven voor de aanhange4s, maar dan ook tegen een max van de Balkenende norm.

 3. Haha Gerard Vromans. Ik zie het nog steeds voor mij. Alex met zijn kostuum aan vol met medailles etc. In vol galop ervandoor vluchten, moeder en vrouw achterlatend. Kwam de RVD ook nog met een smoes van ja de veiligheidsdiensten leiden hem weg, terwijl je duidelijk ziet dat hij als Zoef de Haas als eerste ervandoor ging. En zie hem nu stoer met zijn baardje naast zijn Videla gezinde gemalin regeren. Nogmaals hun zijn geen afstammeling van Oranje, Willem III was onvruchtbaar en daar was opeens een zwangere Emma, rarara.

 4. Sneu figuur die Joep. Altijd maar Kamperen op het koningshuis op de graaiers zo als hij ze noemt. Nu is Joep zelf ook niet onbemiddeld. Woont naar ik meen aan het Vondelpark. Dat en met zijn columns bij elkaar verdient. Niets gedaan voor de bv Nederland.

 5. Alex is voor mij als een lafaard afgegaan toen enkele jaren geleden tijdens de dodenherdenking op de Dam een schreeuw werd gehoord en hij als een speer van De Dam vluchtte en nog voor zijn moeder, die aan het hoofd van de anti- Fortuyn clan stond, een veilige beschutting vond. Over lafheid gesproken van de oranjefamilie gesproken. Waar was de koningin tijdens Wereldoorlog 2? Jazeker, veilig een eind buiten Londen. Een staatshoofd laat zijn/haar volk niet in de steek. Heeft ze ooit geprotesteerd tegen de jodenvervolging? Nee, laat maar, een monarchie prima maar liever een van kwaliteit en niet een van een inferieure kwaliteit vervuld van graaierij.

 6. Niks mis met het koningshuis, mooi stukje folklore en traditie.

  Verenigt ons een beetje en doet aan NL promotie in het buitenland.

  Politieke macht heeft het koninklijk huis nauwelijks meer, dus laat ze gewoon doorgaan.

  We stoppen er pas mee wanneer een crimineel als zeg maar Gerrit Schotte de troon erft, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit want Maxima is een prima moeder en WA een prima vader (zo kan het ook, Hendrik Schotte).

 7. Wat vele mensen niet (willen) weten is dat Beatrix altijd heeft geweigerd om mee te werken aan het DNA onderzoek verricht op Anna Polouwna. Dat zou namelijk de theorie kunnen bevestigen dat na Willem de Derde de bloedlijn Oranje niet meer is voorgezet in Nederland. Willem was namelijk onvruchtbaar en Emma als jong meisje luste wel een ander blaadje dan een oude bok. Wilhelmina was dan ook geen Oranje, dus Juliana ook niet, Beatrix niet en baardmans met zijn tango meisje ook niet. Maar ja de leugen regeert.

 8. Ach laten we er van uitgaan dat ook een minister president een aardig salaris heeft en het lijkt me een k aaaa u ttttt baan

 9. Wat moeilijk allemaal ,we zullen het er mee moeten doen met dat koningshuis en wie of wat je aan het hoofd zet kost geld ook een president woont niet in een volkswijk in een grote stad in Amsterdam ook geen enkele minister in de Ferdinand Bolstraat, als hij of zij überhaupt weten waar die is.

 10. Youp heeft helemaal gelijk hij durft het hard op te zeggen. Heel veel mensen hebben dezelfde mening maar durven er niet vooruit te komen.de belasting betaald alle dure hobby’s en reisjes van alle oranjes.

 11. Youp heeft in een scherpe bewoording weer eens aangegeven wat er niet klopt in de BV. Nederland.
  Deze middeleeuwse instelling moet worden opgedoekt of in een nieuwe democratische vorm opnieuw worden ingesteld.
  Gelijke behandeling, rechten en plichten voor iedereen.

 12. Waarom pikken wij dit al zo lang, heel dat koningshuis is toch niet meer van deze tijd, laat ze gewoon werken voor hun geld , waar baseren ze hun afkomst op , is gewoon een Duitse familie die zichzelf tweehonderd jaar geleden in Nederland heeft gevestigd, hoezo koninglijk.

 13. Youp heeft áltijd gelijk. Helaas zie ik NL geen republiek worden. Wat te denken vd Bilderberg groep, opgericht door prins Bernhard….is Willy hierin actief of niet?

 14. Joep mag van alles zijn, en gevonden worden.
  Waar of niet waar,

  Het maakt de oncomfortabele feiten die hij aanhaalt over het koningshuis er niet minder valide door.

  Tijd dat de balkenende norm ook voor het Koningshuis gaat gelden, en geen cent meer!
  Ze hebben door de eeuwen heen meer dan genoeg geroofd en gemoord.

 15. Wat zijn het toch koddige en aandoenlijke reacties. Het toeval wil dat mijn naam de Koning is met ook nog dezelfde voorletter. Het verschil is aanzienlijk. Ik betaal, moet belasting betalen. Ik word hard net als de rest van het volk hard en genadeloos afgestraft door de overheid, belasting. En dus heeft youp het volste gelijk. Onze koning baard en prins “anders” trouwens die hele circus familie hebben nog nooit één cent uit zichzelf terug betaald. Wel overal de grote verbinder en begrijpende koning uithangen… ohhhh kijk nou toch is hoe belangstellend en aardig die is, maar geen dubbeltje schenken of doneren in deze geldverslindende corona tijd. Flikker toch op man! Ja, ook uit de 80er jaren @jury. Kijk, Koning en Prins moeten naar Rutte gaan en zeggen… zo, Rutte ga orde op zaken stellen en zorgen dat wij ons aan de wetten en regels houden in dit land. En dan moet Rutte dus aan het werk om de dingen die youp noemt uitgebreid aan de kaak te stellen.

 16. Helemaal in de roos, Joup.
  Nu nog een artikel waarom de terrassen niet rookvrij worden volgende maand, terwijl alleen meeroken jaarlijks globaal bijna een miljoen doden eist.

 17. Joepie is een beetje jaren tachtig van de vorige eeuw. Sindsdien herhaalt hij zichzelf, tevergeefs op zoek naar een nieuw Buckler-succes.
  ( “een vriend van mij…”, “een vriendin van mij…” , “mijn vrouw…” , “rot nou toch op…” enz. enz. enz Dat kennen we inmiddels wel).
  In zijn NRC-bijdragen valt hij graag mensen aan die zich gezien hun positie niet kunnen verdedigen. Goedkope leut.

 18. Youp…. Een echte rooie rakker! Ben eigenlijk wel benieuwd op welke wijze hij zelf belastingen “ontwijkt”. Lijkt me stug dat hij zijn schnabbeltjes altijd vermeldt.
  Youp.. wordt ook eens positief, dat gekanker gaat zachtjesaan de keel uithangen. Maar het zal wel aan de coronaproblemen liggen en dat je niet op kunt treden. Gelukkig, je bent even uit de picture.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties