26 C
Willemstad
• vrijdag 25 juni 2021 04:56

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Youp | Hamertje tik

Column Youp van 't Hek voor NRC Handelsblad | Zeekoekeloeren
Column Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Hamertje tik

Las dat de rechtszaak van Ebru Umar in Turkije een hamerstuk was. Hamertje Tik zelfs. Ofwel: te klein en te kinderachtig voor echte media-aandacht in een land dat op dit moment wel wat andere zaken aan zijn kop heeft dan een aandachtverslaafde Libelle-columniste.

De enige die zich in Turkije druk maakt over deze schandelijke affaire is Ebru Umar zelf. En Kamerlid Kuzu natuurlijk. Hij vertelde mij deze week onder vier ogen dat hij die geitenbeffer van een Erdogan nooit de hand zal schudden. Niet alleen om Ebru, maar vooral ook vanwege het feit hoe deze dictator met de Koerden omspringt. Volgens Kuzu is Erdogan een regelrechte massamoordenaar en als we niet uitkijken wordt het net zo’n genocide als er ooit bij de Armeniërs plaatsvond.

Een vervelend stukje geschiedenis dat zowel op de Gülen- als op de andere Turkse scholen niet behandeld wordt. Hij raadde mij wel aan om mijn kleinkinderen nu naar een Gülenschool te doen. Kleine klassen, dus ruime aandacht van het onderwijzend personeel. Hij wees mij ook nog even op het feit dat de rechter, die in Turkije over de zaak Umar moet oordelen, door Erdogan zelf is goedgekeurd. De onafhankelijke voorganger van de rechter is namelijk onlangs ontslagen en zo goed als zeker ook gearresteerd. Misschien zelfs gemarteld en wie weet al dood en begraven.

- Advertentie -

Sylvana komt daar de komende weken in de verkiezingscampagne van DENK uitgebreid op terug. Zij gaat ons vertellen hoe het volgens haar niet moet. Ik vroeg aan Kuzu of hij het niet gevaarlijk vond om dit soort dingen te zeggen, maar dit was volgens hem nu juist het mooie van het vrije Nederland, waar je mag zeggen wat je wilt zonder dat je de kans loopt om opgepakt te worden.

En als later blijkt dat het niet klopt wat je verkondigde dan zeg je gewoon sorry. Kijk maar naar Rutte en de baas van zijn vroegere werkgever Shell, die deze week in Groningen sorry heeft gezegd tegen de bewoners in het getroffen aardbev ingsgebied. De dame in kwestie hoefde bij die arme Groningers niet aan te bellen, maar riep het gewoon door de scheuren in hun muren. Ze schijnt ook nog gezegd te hebben dat die scheuren best handig zijn in deze warme nazomer. Tocht lekker door.

Moet ook nog even kwijt dat ik deze week keihard gelachen heb om een superstrak gebotoxte John de Mol, die in DWDD vertelde over een programma waarin een bekend RTLechtpaar tot tweemaal toe dertig jaar ouder werd geschminkt. Het werd gepresenteerd door zijn jong gespoten zus Linda, die het uiteraard niet droog hield tijdens de uitzending. Net als de vrouwelijke hoofdpersoon zelf.

Dus je laat aan de kijker zien wat het betekent om ouder te worden en dan zit je zelf totaal strakgetrokken en met een hectoliter verf in je haar uit te leggen aan Matthijs. Dat is toch humor van de bovenste plank? Volgens mij moet dat juist een nieuw programma worden: hoe idioot de bejaarde 2.0 er tegenwoordig uitziet. Zij met bijvultieten, hij met haarimplantaten en beiden met karikaturale botoxkoppen. En dat wordt dan gepresenteerd door dokter Deen, die elke keer gaat janken als er zo’n stuk eigentijds schroot in beeld komt.

Maar het hardst heb ik gelachen om de jongen met een beperking die onze koning mocht interviewen bij een feestje van de Jostiband. De jongen vroeg wat de koning zijn beperking was. Willem-Alexander legde hem uit dat hij niet mag zeggen wat hij denkt. De jongen gedroeg zich als de Zomergastenpresentator van dit jaar en vroeg niet door. Wat hij had moeten vragen? Waarom je als gezonde Duitse kerel zo’n poppenkastleven wilt leiden? Omdat je onderdanen bijna allemaal verstandelijk beperkt zijn?

Het is toch raar dat je je door je werkgever het zwijgen laat opleggen? Het is hier geen Turkije. Willem-Alexander deed het trouwens hartstikke leuk. In zijn antwoord zat de juiste knipoog. Eigenlijk was het antwoord zeer republikeins.

Toen de koning weg was maakte de interviewer een aandoenlijk dansje van blijdschap omdat hij met de koning had gesproken. Dat dansje was fenomenaal. De man was zo blij. Alleen daarom al moeten we het Koningshuis houden. Vanaf nu zal ik er niet meer over zeuren. We hebben het Koningshuis voor de mensen met een verstandelijke beperking. Negentig procent van het volk is voor de monarchie. Heerlijk idee.

Bron: NRC Handelsblad. Lees meer…

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Tekort van 10 miljoen gulden in juni

Curaçao heeft deze maand niet meer genoeg geld om aan de kosten te voldoen. Dit betekent dat ambtenarensalarissen, de zorg en onderstand eigenlijk niet meer bekostigd kunnen...

Democracy now! | Thursday, June 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Negen boetes tijdens controle kustwacht

De Curaçaose kustwacht heeft afgelopen weekend 9 boetes uitgedeeld tijdens controles op zee en bij stranden aan de oostkant. Daarbij zijn er verschillende vaartuigen op papieren en...

ParadiseFM | Kabinet Pisas reageert nog niet op afwijzing IOC

Het kabinet Pisas reageert nog niet op de meest recente afwijzing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Te zijner tijd wordt het een en ander bekend gemaakt...

ParadiseFM | RIVM: twee nieuwe Gamma-varianten op Curaçao aangetroffen

Er zijn twee nieuwe gevallen van de Gamma-variant van het coronavirus op Curaçao aangetroffen. Dat meldt het RIVM op basis van de laatste monsters die uit het...
- Advertentie -