30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Wells Fargo heeft hét

HomeNieuwsColumn Van Aller – De Vries | Wells Fargo heeft hét

©2016 Renée van Aller en John de Vries

Column | Lucky Luke en de postkoets
Column Renée van Aller en John de Vries | Lucky Luke en de postkoets

Welke strategie moet worden toegepast tijdens de verkiezingen? Kiezerssteun kopen, van alles beloven en niets doen, cadeaus weggeven waar niemand wat aan heeft? Beter is het om overtuigend gezichtsbedrog te plegen. Wij begrijpen dat uw partij de beste is en dat u wilt binnenlopen. Maar welke methoden worden gehanteerd?
Zaterdag 17 september 2016 zag ik 2 jongeren die bij het Gulden Winckelplantsoen in Amsterdam het Parool moesten aanprijzen en abonnementen moesten verkopen. De dame attaqueerde de heren en de heer de dames. Goed uitgedacht. Voor ik het wist had ik door de gehanteerde Wells Fargo methoden van de verkoper, bijna voor een jaar aan de krant vast gezeten. Dat wilde ik niet, omdat ik al op vier kranten geabonneerd ben. De heer in kwestie deed er bewust vaag over. Ik was mogelijk van plan geweest de krant een korte periode te steunen, Amsterdams en zo. Ook al ben ik niet echt blij met het peil van de inhoud. Gaat teveel de Telegraaf achterna, maar mist de kwaliteit van de DFT.

Toen ik er achter kwam welke wurgmethoden werden toegepast om nietsvermoedende abonnees binnen te sleuren, riep ik gelijk: ‘stop’. Er werden ook cadeaus weggeven in de stijl van rotzooi voor achter de rododendrons, of de rentepunten van de onvolprezen ING. Gebakken lucht, dames en heren. Uiteraard zijn wij daar mordicus tegen. Zelfs, als men bedenkt dat de gemiddelde Nederlander voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. Maar misschien zijn de cadeaus ingegeven door een degelijk marktonderzoek en kon het Parool/de politieke partij een voordelige deal sluiten met de leverancier?

Wij schrijven regelmatig voor andere kranten in het Koninkrijk. Deze werkwijze is geweldig als voorgerecht bij het vaderlandse feestmaal. Wij kregen zulke indringende en pakkende ideeën, invallen en strategieën aangereikt! Overal in het Koninkrijk zijn binnenkort verkiezingen. Hoe sleuren we de kiezer binnen?

De Nederlandse overheid gaat praten over een basisinkomen, terwijl anderzijds de regering ons voorhoudt dat we een leven lang moeten leren en overal zelf verantwoordelijk voor zijn. Zelfs voor ons eigen werk en het aanjagen van de economie. Dus pinaren we voort als zzp’er als we werkloos worden. Voor banen die er binnenkort niet meer zijn en opleidingen die zich kunnen opheffen, maar er nog niet aan willen.

De digitalisering/robotisering zal minstens 60% van de banen in rook doen opgaan. Hoe kunnen wij consumeren als we geen geld hebben, omdat we in versneld tempo werkloos worden? Die dubbele maatstaf wordt nergens in de media uitgewerkt. Kennelijk wil niemand de slechte boodschap overbrengen? Wij waren uitermate gechoqueerd door de gehanteerde verkoopmethodes vanwege het Parool. Maar het is misschien de juiste aanpak voor de verkiezingen. Ruim bemeten gezichtsbedrog. Vrij en onverveerd.

Moraal? Dat is voor watjes. Wij willen uw belangen behartigen. Onze partij? De postkoets met Lucky Luke op de bok. Recht door zee voor u. Verzuipen doen we ook samen, stijlvol en van harte. Net voor het zover is springen we uit de leiding en vertrekken met de Noorderzon. Voor u.
Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

Bankschandaal Wells Fargo overtreft Lucky Luke

De enige grote Amerikaanse bank die niet gebukt ging onder de recente schandalen op Wall Street moet diep door het stof. Het roept opnieuw vragen op over de moraal in de sector.

Door: Tom Kreling 9 september 2016, 22:22
In het Lucky Luke-album De Postkoets schakelt de Amerikaanse bank Wells Fargo de revolverheld in om kostbare lading te beveiligen tegen bandieten tijdens vervoer door het Wilde Westen. Maar ook hij zou vermoedelijk machteloos hebben gestaan tegen de overvaltactiek waarvan klanten van de roemruchte bank de afgelopen jaren slachtoffer zijn geworden: diefstal door de bank zelf.

Duizenden medewerkers van Wells Fargo deden eraan mee. Ze openden nep-rekeningen voor klanten, vroegen ongevraagd creditcards voor ze aan en verstrekten extra betaalpassen. Ze schoven met geld van de klanten zodat die rood kwamen te staan. Allemaal om die klanten extra kosten in rekening te kunnen brengen en zo de resultaten van de bank op te krikken. En de eigen bonus te verhogen.

De Amerikaanse toezichthouder Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) maakte gisteren bekend dat Wells Fargo 185 miljoen dollar (165 miljoen euro) betaalt aan boetes en daarnaast alle gedupeerden zal compenseren. De bank heeft vanwege het gesjoemel 5.300 medewerkers ontslagen. Daarmee verdwijnt bijna 2 procent van de 268 duizend personeelsleden bij het beursgenoteerde bedrijf.

Klap
Domme ‘muppet’-klanten waren de beste die je kon binnenhalen. De fraudezaak is een klap voor Wells Fargo, de bank die bekendstond als gedegen. Juist Wells Fargo was door de schandalen die Wall Street de afgelopen jaren hebben geteisterd nauwelijks getroffen. De bank, die werd opgericht in 1852, is een echte consumentenbank. Het is de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten. Maar in de grote fraudezaken, waarin gerommeld werd met zaken als derivaten of rentetarieven, werd de bank niet genoemd.

Niet dat dit het eerste schandaal is waarbij banken hun cliënten oplichten. Zo hebben de Nederlandse Rabobank en een aantal collegabanken aan mkb’ers riskante renteproducten verkocht (renteswaps), waardoor de ondernemers duur uit waren. Wie een hypotheek bij de Rabobank afsloot heeft mogelijk te veel rente betaald doordat bankmedewerkers de rente manipuleerden (de zaak staat bekend als het Liborschandaal). Naast banken hebben verzekeraars zeven miljoen woekerpolissen verkocht.
Veelzeggend is de manier waarop in het bankwezen over de consument wordt gedacht. Domme ‘muppet’-klanten waren de beste die je kon binnenhalen, zei Greg Smith, voormalig medewerker van Goldman Sachs in 2012. ‘De snelste manier om op Wall Street geld te verdienen is om de ingewikkeldste producten te proberen te verkopen aan de minst slimme klanten.’

Klanten binnenhalen
Nu blijken bij Wells Fargo duizenden medewerkers vanaf 2011 tot halverwege vorig jaar op grote schaal gefraudeerd te hebben. Zo werden er in totaal 1.534.280 nep-rekeningen geopend. Daarvan leverden volgens gegevens van de Amerikaanse toezichthouder 85 duizend rekeningen in totaal 2 miljoen dollar provisies op voor de bank, bijvoorbeeld doordat klanten door toedoen van de bank ineens rood stonden.
De vraag is hoe de fraude onopgemerkt kon blijven. Een verklaring zou kunnen zijn dat het neerkwam op ongeveer 24 dollar per klant. Het openen van 565.443 creditcardaccounts en de bijbehorende kosten leverde Wells Fargo ruim 400 duizend dollar aan provisies op.

Mooie verkoopcijfers
Onze bedrijfscultuur is volledig gebaseerd op: het juiste doen voor onze klanten, zegt John Stumpf, baas van Wells Fargo
De medewerkers van de bank konden door de nep-rekeningen en bijbehorende provisies door het gerommel mooie verkoopcijfers aan hun bazen laten zien. Dat was volgens sommige medewerkers noodzakelijk. Bij Wells Fargo was de druk enorm om klanten binnen te halen en zo veel mogelijk producten als leningen, verzekeringen en hypotheken te verkopen via het zogenoemde cross selling.

Tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg zei de voormalige medewerker Khalid Taha over deze agressieve verkoopcultuur dat er met ontslag werd gedreigd als hij niet voldeed aan de ‘onredelijke dagelijkse verkoopeisen’.
In een reactie bestemd voor de rest van het personeel liet John Stumpf, de baas van Wells Fargo, weten dat de fraude indruist tegen de belangrijkste moraal van het bedrijf. ‘Onze bedrijfscultuur is volledig gebaseerd op: het juiste doen voor onze klanten.’ Ook past het bij de cultuur om klanten alleen producten te verstrekken ‘die ze echt willen en waarderen’. De bank had de fraudezaak zelf niet eerder gemeld, omdat de schade niet groot genoeg was om aan de aandeelhouders op te biechten. Maar als het bedrijf fouten maakt zijn we daar transparant over, aldus Stumpf. Wells Fargo heeft aan opgelichte klanten circa 2,6 miljoen dollar terugbetaald. Dit is een artikel van Volkskrant Plus

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties