30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Waarheidsvinding en verkiezingen

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Waarheidsvinding en verkiezingen

©2017 Renée van Aller en John de Vries

“Met veel emotie in mijn hart wil ik iedereen bedanken voor een unieke en onvergetelijke ontvangst, die alleen een partij aan zijn leden kan geven en een warme reactie die alleen door een verenigd volk kan worden gegeven!” Getekend, Paul Croes

Voor de verkiezingen van 2005 ontwierpen wij een corruptie meter naar aanleiding van de Government’s 23rd Psalm. In de laatste 30 jaar is de regering er, qua deugdelijk bestuur, transparantie en bestrijding van nepotisme en vriendjespolitiek niet op vooruit gegaan. Integendeel.

Ondanks het feit dat de minister van Justitie ons opdracht gaf een cursus integriteit te geven,- per departement -, boekten we geen vooruitgang.

Nota bene hadden we een delicieus dossier van jarenlange integriteitschendingen per departement bijgehouden. De cursus werd aangepast op de werkzaamheden van elke dienst. De cursussen pasten prima, maar de praktijk bleef hetzelfde. Dus was het water naar de zee dragen. Ambtelijke bijbanen moesten worden aangemeld. Toen we een paar ambtenaren zo ver hadden, zei de consigliere van de minister dat als de brief om toestemming van de bijklusser bij de minister aankwam, die zou worden genegeerd.

De corruptiemeter werkte ook niet, noch het overzicht van goede eigenschappen die een kandidaat politicus zou moeten bezitten. Het weerhouden van kiezers om te stemmen voor de partij die de grootste geschenken en donaties verstrekte, konden wij ook niet gunstig beïnvloeden. Kleptocratie van alle kanten, ondanks ons degelijk uitgewerkte voorstel voor een politiek programma.

THE GOVERNMENT’S 23rd PSALM
The government is my shepherd,
therefore I need not work
It alloweth me to lie down on a good job
It leadeth me in the path of unproductivity
It destroyeth my initiative
It leadeth me in the path of the parasite
for politics’ sake
Yea though I walk through the valley
of laziness and deficit spending
I will fear no evil
for the government is with me
It prepareth an economic utopia for me
by appropriating the earnings of my grandchildren
It filleth my head with false security
My inefficiency runneth over
Surely the government shall care
for all the days of my life
And I shall dwell in a fool’s paradise for ever.

In 2005, evenals nu, wist de AVP zichzelf tijdens de politieke campagnes beter te presenteren dan de MEP. Zo besteed de AVP bijna constant aandacht aan de marketing en betoverende beeldvorming van politici. In deze tijden van (angst en) onzekerheid wensen burgers een leider die blaakt van zelfvertrouwen, maar die ook inhoud heeft en de tegenstellingen weet te verzoenen. Het gaat dus niet om de inhoud, maar om de vorm. Terwijl het juist wel om de inhoud zou moeten gaan, lijkt de huidige premier Zonnekoninggedrag te etaleren.

Faya Bo haya
Wat wij missen in alle verkiezingsprogramma’s, is een oorzaak gevolg relatie en de cijfers. Het is veel wazig gepraat van de meeste politiek partijen, met name de POR, de AVP en de MEP. De overheidsschuld is zorgwekkend. Wat willen de verschillende partijen daar aan doen? De CBA vermeed de laatste jaren angstvallig de stijging van de overheidsschuld in beeld te brengen. Waarom?
1. De belastingdruk is te hoog. Hoe kan die verlaagd worden zonder verlies van overheidsinkomsten?
2. Hoe kunnen de overheidskosten dalen en waarom moeten altijd alle consultants in ambtelijke dienst? Er dient grote schoonmaak te worden gehouden, maar welke regering durft dat? Afschaffing corruptie en kleptocratie gebeurt niet. Alle regeringen deden daar aan mee. Kan dat worden afgeschaft en hoe dan?
3. Bestrijding criminaliteit, oorzaak en gevolg? Waarom zijn er zoveel vuurwapens?
4. Verbetering van de economie, hoe moet dat, wat kost dat en is het reëel? Wat doen de verschillende partijen aan het milieu, aan handhaving van de wettelijke regels, aan vervuiling en een nieuwe dump? Waar komt het geld vandaan en is het reëel?
5. Uitval scholieren beperken en meer aandacht besteden aan voldoende onderwijs.
6. Er zijn al veel te lang te veel illegalen. Hoe wordt het al lang bestaande vreemdelingen overschot legaal en illegaal beperkt? De draagkracht van het land is al lang overschreden.
7. Geen enkel politiek programma is doorgerekend. Alle onderdelen van een politiek programma missen een reële financiële paragraaf

Waarheidsvinding
De laatste waarschijnlijke geflatteerde CBA cijfers over 2016 zijn van 5 september 2017. De totale overheidschuld is nu Afl. 4025.3 (boven de 4 miljard florin). Dat is 84,3% van het GDP. Het begrotingstekort neemt jaarlijks toe en bedraagt thans -177.3 (177 miljoen). De binnenlandse schuld is iets afgenomen Afl 1816.2 en de buitenlandse schuld is toegenomen tot Afl. 2209.1 (in miljoenen te lezen). De overheid heeft weer gratis op grote schaal geleend van de eigen ambtenaren en de premiebetalers van de SVB.

Totale schuld aan APFA van 1999 t/m 2016
150,2; 189.7; 254.9; 286.2; 298.1; 293.4; 308.8; 305; 313.4; 227; 222.1; 221.9; 256.8; 218.4; 217.2; 415.6; 391; 368.2.
Schuld aan SVB van 1999 t/m 2016
72,2; 94.9; 99.4; 96.4; 90.2; 95.2; 95.2 ;95.2; 97,3; 97,0; 99,3; 101,7; 104,2; 106,8 ;109,5; 112.1; 4.7; 8.4.

Deze schulden kunnen nooit meer afbetaald worden. Dat is een vorm van diefstal van de eigen bevolking. Het operationeel tekort van de SVB groeit nog steeds, maar is sinds 2015 niet meer vermeld. Het GDP per capita is gedaald. De bevolking is gestegen tot 110.283. Waarschijnlijk is het feitelijke aantal 130.00 of meer. Dat kan worden bepaald door het toegenomen utilitygebruik.

Welke politieke partij brengt de rechtsstaat weer terug en zorgt dat het eiland en de bevolking stapvoets vooruit gaan, in plaats van actief achteruit. Wij wensen feitelijke vooruitgang en niet weer lege beloften. Wij willen geen politici die zichzelf de maat der dingen vindt en met intimidatie de democratie ondermijnt. Vooral niet als zij ongegeneerd gebruik maken van dubieuze geldschieters om hun doelen te bereiken. Bestuurders die zichzelf neerzetten als een genie, zijn zó uit. Integriteit voor de verandering, zou een verademing zijn.

Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

7 reacties

 1. Het moet soms veel slechter gaan voordat het beter wordt. En het lijkt mij. dat het onbezonnen beleid van de opvolgende regeringen er toe leidt, dat Aruba onder curatele komt en voor elk wissewasje bij Nederland moet gaan aankloppen, alwaar men ook het begrip integriteit kent van horen zeggen, maar zeker niet weet hoe ten uitvoer te brengen.

 2. @ArubaObserver Nos a lesa tur programa politico. Cada partido a haci kiko e por. E cifranan ta falta tur caminda. E programa ta yen di palabra cu ta priminti hopi cos sin base real. E relacion causa y consecuencia no a wordo splica. Hopi aña nos a duna ehempel di un programa politico cu segun nos, mester tin un relato claro di problema y un solucion real cu un presupuesto pagabel. Lastimamente nos no a wak un cambio den programa politico. Nos ta kere ta mas facil pa traha un programa cu ta bisa cu Bo partido ta haci tur cos miho cu e partido di gobierno. Asina cos a bai durante hopi aña caba. Nos tur sa e berdad ta diferente, pero nos ta desea pa esaki ta creibel. Nos ta usa nos emocion generalmente pa duna nos direccion den bida. Pero nos tin un tino tambe. Ta kiermen majoridad di hende lo desea gaña nan mes, mas of menos. Ta mas facil cu splica nos partido na ta un tiki mentiroso di bes en quando. Solamente ta e falta di otro gobierno semper. Aparentemente nos no ta desea biba den realidad. Nos no por duna Boso un conseho pa eligi cualkier partido. Cada un di nos mester dicidi su mes ki partido y kende e ta desea eligi. Cada un di nos tin un consenshi. Eligi e partido y persona cu ta bon pa Bo persona. Y Bo mester tin confiansa di d’jé.Renée van Aller &John de Vries

 3. Aruba Observer en Renee van Aller, zou u ons een stemadvies kunnen geven?

  AVP (Eman, Croes) kan natuurlijk niet meer, maar wat is het alternatief?

  Of is er op Aruba ook heel slecht (CUR: MFK, PS, KdnT) en minder slecht (CUR: MAN, PAR, PIN)?

  Zo ja, wat is de minst slechtste?

 4. Een geweldig goed stuk. Het is nu te hopen dat het een eye-opener is, voor al degenen die nog twijfels hebben of ze uberhaupt gaan stemmen 22 september aanstaande.
  Het kiesrecht in een democratisch land is één van de belanrijkste rechten die verbonden zijn aan het staatsrecht. Dus maak goed gebruik van je stemrecht, zodat je ook de nieuwe regering straks erop kan attenderen als wordt afgedwaald van deugdelijk bestuur!!

  Ik moet wel aan deze artikel toevoegen dat ik wel de regerinsprograma van de MEP heeft gezien en gelezen. En ik heb me laten vertellen dat iedere huishouding op Aruba hoort in het bezit te zijn van een exemplaar. Het is via de post gegaan. Dus ik heb weer ééntje gevraagd. Het is wel in het papiamento, maar René por papia y compronde un tiki of hopi papiamento ?
  http://www.mep.aw/uploads/1/1/2/1/11211275/programma_di_gobernacion_2017-2021.pdf

 5. Ogen verder open voor degenen die ze al open hebben. De ogen van degenen van wie de ogen geopend zouden moeten worden blijven dicht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties