28 C
Willemstad
• vrijdag 24 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Tactiek in de politiek

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Tactiek in de politiek

©2019 Renée van Aller en John de Vries

Karikatuur van FPÖ-leider Heinz-Christian Strache, die moest opstappen als vicekanselier na een corruptiezaak. Foto Christian Bruna/EPA

Het geheim van een gelukkig huwelijk is een slecht geheugen, meent Youp van ’t Hek. Dat geldt zeker voor de politiek. Er is in het Koninkrijk veel geschreven over corruptie, deugdelijk bestuur, cliëntelisme, integriteit en zo meer. Dat betekent dat er maar één goede partij is, die regeert. Zonder de juiste partijkleur geen gunsten. Op hoge functies worden geen deskundigen benoemd, maar onkreukbare partijlakeien.

Dergelijke tribale stelsels versterken corruptie en infiltratie van ongewenste invloeden, zoals drugs- en wapenhandel, maffia en witwassen. Op Aruba wonen Venezolanen met een vermoedelijk criminele achtergrond in luxe. Vluchtelingen worden geweerd.

Integriteit in Aruba en Europa
“Mito Croes van de AVP omschreef patronage (ondeugdelijk bestuur) kernachtig in 1995: “Good government is bad politics and bad politics is good government”. De AVP besteedde veel schriftelijke aandacht aan deugdelijk bestuur. Voor de MEP was het niet echt van belang. Tot minister Rudy Croes er aandacht aan besteedde, evenals de huidige premier van Aruba. Politici worden gedwongen om politieke gunsten uit te delen om politieke overleving te realiseren. Het eisen van politieke gunsten door de bevolking in ruil voor politieke steun is sterk ontwikkeld in een kleinschalige samenleving. Daar heeft de burger makkelijk toegang tot ambtsdragers.” Dit schreven wij op 21 oktober 2018. Sindsdien is er weinig veranderd. Nederland bemoeit zich intensief met de overheidsbegroting van de Caribische eilanden. Nederland wekt de indruk, dat daar financieel alles op orde is. Dat is schone schijn. Vaderlands cliëntelisme geschiedt stiekem, behalve bij de VVD. Men geneert zich daar niet voor een onsje meer bedrog op hoog niveau.

Ook in Europa is het slecht gesteld met integriteit. VVD bestuurders faalden jammerlijk. Nationalisme bloeit buitensporig. In Engeland met de Brexit. In Nederland met de snelgroeiende partij van Thierry Baudet, het Forum voor Democratie (FvD). De extreemrechtse Rassemblement National (RN), het voormalige Front National, van Marine le Pen, dreigt in Frankrijk de verkiezingen te winnen. Italië houdt zich niet aan de EU begrotingsnormen en heeft de eerste onversneden populistische regering in West-Europa. De anti-establishment Vijfsterrenbeweging regeert in een coalitie samen met de rechtse anti-migratiepartij Lega. De EU-landen moeten omgaan met nog een extra uitgesproken euro sceptische stem in hun midden.

Oostenrijk zit vast in cliëntelisme
“De corruptieaffaire van de FPÖ Ibizagate, raakt niet alleen die partij, maar toont ook hoezeer in Oostenrijk politiek en overheid verkleefd zijn”. Dat zegt Caroline de Gruyter in het NRC van 24 mei 2019. Dat geldt in meer of mindere mate ook voor ons Koninkrijk.

“Ibizagate gaat niet alleen over FPÖ-leider Heinz-Christian Strache die in 2017 – beneveld door wodka, een paar blote vrouwenbenen en enige lijntjes fijn wit poeder in een villa op Ibiza – illegale partijfinanciering uit Rusland probeerde te regelen in ruil voor vette overheidscontracten. Waar de affaire écht over gaat, is een taai systeem van cliëntelisme waaraan vrijwel alle gevestigde partijen meedoen. „Zie de oude uitspraak van de negentiende-eeuwse Britse politicus Lord Acton: ‘Macht corrumpeert’.”

“Dit tribale stelsel is hét fundament van de Oostenrijkse staat. Het vormde de voedingsbodem voor de FPÖ, ooit opgericht door Oostenrijkse nazi’s. Dit corrupte Oostenrijk is een interessante entree voor Rusland in Europa.” Dat geldt ook voor de Caribische politieke partijen. De eilanden zijn geïnfiltreerd door illegale goksites, wapenhandel & goudhandel uit Venezuela, de maffia en witwasparadijzen. Daarom is het van groot belang dat het eilandelijke tribale politieke stelsel meer gericht wordt op samenwerking en niet op wederzijdse ondermijning. De verrechtsing in Nederland en Europa betekent slecht nieuws voor de voormalige koloniën. De inwoners werden al vaak als tweederangs burgers gezien. Hoe worden vrijheid, gelijkheid en broederschap binnen het Koninkrijk gehandhaafd? In Oostenrijk geldt hetzelfde als in Aruba en de andere eilanden. Elke partij heeft belastend materiaal over politici van andere partijen.

Dat wordt als mogelijke munitie geheim gehouden, uit vrees dat anderen iets nog ergers over hén hebben. Noch de MEP, noch de AVP, de POR en RED dienen zo het landsbelang, maar slechts het eigen belang. Willen we dat en blijven we corruptie omhelzen en geven we alle ruimte aan fascisme? Daarmee bedoelen we een extreme vorm van autoritair nationalisme opgedeeld in politieke partijen. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 – 1943. Zo is ook het nationaalsocialistisch bewind van Adolf Hitler en zijn partij de NSDAP van 1933 – 1945 in Duitsland fascistisch. Eén partij of persoon heeft alle macht (Wikipedia). Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller & John de Vries

©2018 Renée van Aller en John de Vries | Foto Irena Bikker-Croes

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2019

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties