31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Stip aan de horizon

HomeLandenCuraçaoColumn Van Aller – De Vries | Stip aan de horizon

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Gordon Parks: Department Store Mobile Alabama, 1956

Stippen aan de horizon zijn doelstellingen. Die stippen vermeldde Menno de Bree in het Financieele Dagblad (FD) van 1 juli 2017. Wij koesteren een waslijst aan doelstellingen. Onze wereld verandert in rap tempo. Meestal denken we dan aan digitalisering, automatisering, verlies van banen en een tekort aan werk. Wat moeten onze kinderen leren om zelfstandig te kunnen overleven? Maar er is meer. Discriminatie naar ras en geslacht, zoals onderscheid naar persoonskenmerken.

In ons Koninkrijk worden we vaak ingedeeld naar bepaalde persoonskenmerken. De nieuwste Suske en Wiske ‘Mama Wata,’ het bekende Belgische stripboek van de Standaarduitgeverij, is daar een pijnlijk voorbeeld van. Dat schrijft Carlo Strijk in het NRC van 28 juni 2017. Het is onbegrijpelijk dat de uitgeverij niet inzag dat stereotypering niet meer kan. Dus vele fans zetten zich in om de aanstootgevende racistische en overdreven persoonskenmerken te elimineren. Hebt u goed haar of niet?

Een voorbeeld. Vrouwen doen het beter dan mannen op de arbeidsmarkt. Ze zitten weinig in leidinggevende posities. Denken mannen nog dat vrouwen zijn uitgevonden voor de huishouding en het bed, om de masculiene leidende positie te handhaven? Een pakkend inzicht geeft de Encyclopaedie voor de huisvrouw uit 1927, uitgegeven door het Algemeen Handelsblad, nu NRC Handelsblad.
Moeten degenen die het milieu vervuilen en de opwarming van de aarde ontkennen, strafbaar worden gesteld of juist niet? Waarom hebben zoveel inwoners een fout eetpatroon en ernstige gezondheidsklachten? Waarom zit er veel teveel suiker en zout in het eten dat we kopen en maken?

Meer discriminatie
Het NRC schreef op 6 juli 2016 dat bij sollicitatie afkomst zwaarder weegt, dan een strafblad. Een Nederlander met een strafblad blijkt eerder te worden aangenomen, dan Nederlanders met een Arabische naam of islamitische wortels, zónder strafblad. De VU deed er onderzoek naar. In de jaren 70 van de vorige eeuw gold dat voor Surinaamse Nederlanders, die perfect Nederlands spraken, maar als ze op sollicitatiegesprek kwamen zich schrap moesten zetten omdat hun kleur tot vooroordelen kon leiden. Ook leveren illegale werknemers en zwart werken meer winst op, dan de 80%-20% regeling. Al denkend over ongeoorloofd onderscheid kwamen we op de foto’s van Gordon Parks (1912-2006). Hij portretteerde het Amerika van de segregatie in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Visionair
In de politiek zijn stippen aan de horizon, iets heel anders. “Formuleer eerst een stip. Doe dat zo vaag mogelijk. Iedereen moet erin kunnen zien wat-ie wil. Zorg er tegelijk voor dat uw stip utopisch is”, zwanger van beloften, zegt De Bree. Dus zoals de Arubaanse peperdure PPP-illusies en de schone raffinaderij die de Chinezen gaan bouwen in Curaçao en de Russen (??) in Aruba. Feitelijk wordt in het Caribische deel van het Koninkrijk nauwelijks iets aan bescherming van het milieu gedaan. In China en Rusland ook niet. Hoe vervuild is het Koninkrijk? De Bree: ‘Het toevoegen van een snufje maatschappelijke betrokkenheid (rechtvaardigheid, milieu) is iets voor gevorderden, want politieke geladenheid leidt al snel tot gedoe. Bedenk: een stip moet bovenal ‘verbindend’ zijn, dus gezellig en voor iedereen. En dat lukt niet als je al te concreet bent.’

Als leider moet u dus de kunst van het niets zeggen beheersen, en vooral kunnen verleiden en versluieren. Hoe verleidt u anderen om samen met u achter uw stip aan te waggelen?” Bijvoorbeeld de groene en schone maatschappij van de AVP in theorie. Vóóral niet in de praktijk. “U weet: je kunt met bijna alles wegkomen, mits je er maar het juiste gezicht bij trekt. Dus schrijf uw stip op een blaadje, zet er met grote letters ‘VISIE’ boven, ga voor de spiegel staan, en oefen uw voordracht. Op het moment dat u warme gevoelens in uw onderbuik krijgt, bent u op de goede weg.” U kunt zelf zien hoe treffend De Bree onze behulpzame bestuurders messiaans weergeeft. Dus is Mike Eman een luisterrijk leider. “Mensen durven zelf niet te kiezen. Daarvoor hadden we vroeger kerken en nu politici.”

Toekomstmuziek
Het NRC berichtte op 6 juli 2017 in de column van Ellen Deckwitz dat er in de medicijnenbranche vanwege de grijze tsunami dik kan worden verdiend. Al die middelbare burgers met hoge bloeddruk. Mooie vooruitzichten zijn er uitvaartbranche! Fortuin worden besteed aan kransen en boeketten bij het graf.” Meestal zijn dat kunstbloemen in het Caribische deel van het Koninkrijk. Kwaliteit is prijzig. Een combinatie van een etnisch of religieus gemotiveerde verzekering &-uitvaartverzorging is ook een optie, inclusief rouwsieraden. “Elegante ringen en armbanden waarin haarlokken en as zijn verwerkt.” Zeker nuttig in deze onzekere economische tijden. Want wie wil er beknibbelen op leven en dood en menselijke verschijningsvormen? Wij niet. Start-ups zijn hard nodig. Na de verkiezingen gaan de belastingen fors stijgen. Met de zwakke economie, ondanks alle inzet van de regering, en de toenemende sterftecijfers door vervuiling en daaraan gerelateerde ziekten en foute eetpatronen, is dit de enige branche die economisch groeit en levensvatbaar is.

Om de kansen en bedreigingen te zien van alle transformaties die plaatsvinden, van zelflerende robots (HAL in de Space Odysee van 1968) tot synthetisch leven en stijgende overheidsschulden zonder oplossingen, zou het goed zijn de toekomst te concretiseren en kenbaar te maken. Technologie is een inventief schaakspel met onbekende uitkomst. Essentieel is om menselijk te blijven. Onze bestuurders zijn er voor ons en niet voor zichzelf, of toch wel?
Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

1 reactie

  1. Als je regelmatig het NRC leest of De Volkskrant, moet je oppassen dat je jezelf niet gaat zien als een facist, racist of wat voor -ist dan ook.
    Doordat de politie , nationaal en internationaal zich niets aantrekt van de wil van het volk en de uitslag van verkiezingen ontstaat onvrede.
    Door de technologie (internet) is bijna iedereen in staat een mening te ventileren. De linkse pers in Nederland zit in het verdomhoekje. De linkse politieke partijen van de oude stempel zitten in datzelfde hoekje. Europa is een zelfregulerende mogol geworden. Alleen uit op het straffen van de Brexit en voorkomen van een volksopstand in de oostelijke wingewesten. Een oplossing voor de oprisping van Merkel “wir schaffen dass” is door de boven ons gestelden nog steeds niet gevonden. Gevolgen zijn: nog meer opstandige burgers. (racisten. facisten) Geen wonder dat Forum voor Democratie gedemoniseerd wordt door links. Het volk echt een stem geven zit er deze eeuw niet meer in. George Orwell was een ziener, helaas.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties