28 C
Willemstad
• woensdag 22 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Profijtelijke putsch

HomeLandenCuraçaoColumn Van Aller – De Vries | Profijtelijke putsch

©2016 Renée van Aller en John de Vries

Schotte treedt af en kondigt nieuwe verkiezingen aan | Foto: Persbureau Curacao
Rond coups en complottheorieën  | Foto: Persbureau Curacao

Hubert Smeets schreef een aangrijpend artikel in het NRC-Handelsblad van 23 juli 2016, over geslaagde en mislukte coups. Wij gingen er van watertanden. Hoe pik je iemand de macht af? Gekleed of ongekleed?

Curzio Malaparte, de schrijversnaam van Kurt Erich Suckert (9 juni 1898 – 19 juli 1957) schreef het handboek voor een geslaagde putsch. De techniek van de staatsgreep (1931). Hij beschreef hoe men een machtsovername het effectiefst kan doen. Het boek is een handleiding voor de kandidaat-revolutionair en ook voor de beschermers van de staat tegen putschisten. Wij leren veel van inspirerende instructieboeken, zoals Macchiavelli’s Il Principe, Von Clausewitz’ Vom Kriege en Sun Tzu’s 孫子兵法 (The art of war). Die boeken graven naar de algemene principes van macht(suitoefening). Voor communicatie zweren wij bij het Handboek der Voorzichtigheid van Baltasar Gracian (1601-1658), een Spaanse Jezuïet. Daar kan men de oorlog mee winnen.

Statuut voor een staatsgreep
Een geslaagde staatsgreep is niet de maatschappelijke chaos, noch het bestormen en gewapenderhand overnemen van regerings- en parlementsgebouwen, zegt Malaparte. Het geheim is het in handen krijgen van de technische infrastructuur van een samenleving: verkeersaders, elektriciteitscentrales, utilteitsvoorzieningen, de spoorwegen, telefoon- en telegraafcentrales, kranten, tv en radiostations, de havens en vliegvelden. Nu ook het internet, de servers, de providers en het betalingsverkeer. Handig hacken kan veel bijdragen tot het succes van een staatsgreep, evenals een goed werkende veiligheidsdienst. De communicatie moet perfect zijn. Een geloofwaardige gezamenlijke inheemse of uitheemse vijand dient te worden uitgevonden. Een kleine groep regisseert de staatsgreep, waarna het volk opportuun wordt ingezet. De communicatie is foutloos. Via het wereldwijde web en behendige kunstgrepen kan mondiale steun worden gegenereerd.

Leon Trotski beheerste die kunst bijna volmaakt tijdens de Russische Revolutie in 1917. “De opstand is geen kunst”, zei hij, “Het is een machine. Er zijn technici om haar in beweging te zetten. Niets zou haar kunnen stilzetten, zelfs geen tegenwerpingen. Alleen technici kunnen dat.” Dat regelde Trotski dus in 1917. Zij bezaten cruciale kennis. Zij wisten dankzij voor de massa onzichtbare exercities precies wat ze moesten doen. Paul van der Steen zei dat in Trouw op 12 december 2009 in een “Lesje staatsgreep voor beginners en gevorderden”.

Complottheorieën
Veel staatsgrepen verlopen volgens geheime draaiboeken, die nodig zijn als de noodtoestand plotseling moet worden afgekondigd. Conspirologie is het gevolg. In Turkije is het nu niet ander. Het tempo van de afrekening door Erdogan is verdacht hoog. Waarom lagen de arrestatielijsten voor het leger, de rechterlijke macht, de politie, de ambtenaren en het onderwijs al klaar? “Iedereen die Erdogan niet gelooft, wordt in de boeien geslagen. De zo geëtaleerde onmacht is de macht van de putschist. Macht kan je niet pakken. Het is een afspraak, een constructie. Zowel coups als contracoups zijn alleen succesvol als het maatschappelijk klimaat meewerkt,” zegt Smeets. “Mislukte coups zijn gevaarlijk”

“Het is geen toeval dat de succesvolste naoorlogse staatsgreep in een Europees land nog altijd de basis van een succesvolle staatsgreep is.” Smeets doelt op “de putsch die generaal Jacques Massu in 1958 in Algerije pleegde. De Franse regering mocht niet onderhandelen met het Algerijnse Bevrijdingsfront FLN.

Vanuit Algiers eiste paracommandant Massu dat de macht zou worden overgedragen aan oorlogsheld Charles de Gaulle. Die werd kort daarna president. De Gaulle wist: referenda schrijf je uit om ze te winnen. Erdogan heeft het vak niet van de eerste de beste afgekeken.”

Verschijnen is zijn
In dezelfde NRC stond een artikel over de leegte in het heelal van Margriet van der Heijden. “Je zou kunnen zeggen: een niets dat je niet ervaart, is er niet. Je was er toch ook niet voor je geboren werd? Miste je toen iets? Nou dan! Maar het is ook niet helemaal waar. Want als je doodgaat, ben je er wel geweest. Het ‘tweede niets’ is een ontbreken van iets. Een lege-handen-niets voor anderen.”
“In deze wereld, waarin we verschijnen uit het niets, en waaruit we verdwijnen in het niets, vallen verschijnen en zijn samen”, schreef filosoof Hannah Arendt.

Niksen
“Niksen is leuk”, zegt Van der Heijden. “Bij de vraag: ‘Zit je weer te niksen?’, denk je aan een geërgerde moeder en een onderuitgezakte puber tussen chipszakken op de bank. Een niets vergeleken bij het oneindige, een al vergeleken met het niets? Een mens bevindt zich in het midden tussen niets en alles, zei de Franse wijsgeer Blaise Pascal plechtig. In de Nederlandse taal kan een mens dus ook zo lethargisch de tijd voorbij laten glijden, dat die net zo goed stil had kunnen staan.” Lekker niksen en niet zo naar macht hunkeren, lijkt ons een imponerend goed idee. Macht vast willen houden loopt altijd slecht af. De frisse dictator denkt dat hij eeuwig leeft en eeuwig de macht houdt. Macht is tijdelijk, evenals wij zelf.

In het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt dit dilemma opgelost door dynastieën van politieke partijen te creëren (Godett, Wiels, Eman, Croes, Oduber). Als wij mochten kiezen gingen wij voor Maria Liberia Peters. Wij willen kwaliteit en geen dynastie. Een vrouw met inzicht en verstand. Zij kent het verschil tussen zijn en niet zijn en handelt ernaar. Danki Dios.

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

6 reacties

 1. @ Maurice en allen. Het eigenlijk heel triest om te zien dat mensen zich zo laat manipuleren en gebruiken voor een paar tientjes / honderdtjes (voor de Forti gaan staan en allerlei taferelen doen). Niet omdat je uit de mondi komt will zeggen dat je geen zelfrespect en trots kan hebben. Maar de maatschappij is zo gedegenereerd de laatste jaren dat niet-vermogenden en vermogenden hebberig zijn geworden voor GELD. De niet-vermogenden omdat ze ontwetend zijn en het nodig hebben om te kunnen leven en de vermogenden, omdat ze alleen maar meer willen en daardoor de armen uitbuiten (weinig betalen) en extreme winsten willen behalen met hun producten (dure producten, zelfs basis goederen), zodat zij meer hebben om in een extreme dure Mercedes, BMW of Audi te kunnen rijden. Zolang de vermogenden dit gedrag blijven vertonen, geen empathie tonen voor de samenleving en niets wil doen voor de algemene welzijn van de samenleving, zal het gedrag van de niet-vermogenden ook niet kunnen veranderen en zal er altijd iemand zijn die handig gebruik kan maken van hun ellende.

 2. De brief van de premier van Cayman Islands, over Schotte:
  “Your leadership built on vision, HONESTY and INTEGRITY”

  HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. De meest lachwekkende staatsgreep ooit was natuurlijk die van Gerrit Schotte, die zichzelf opsloot in Forti nadat zijn rampzalige kabinet was gevallen.

  Schotte rekende op de steun van het volk dat massaal naar Forti zou komen, maar toen hij uit het raam keek zag hij alleen een groep chollers en zijn prive fotoslaaf Ramsay Soemanta. Zelfs stoeipoes Stella had hem in de steek gelaten. Dus liet gekke Gerrit snel met wat bussen mensen uit de mondi halen om tegen vergoeding een dag bij Forti te komen staan. Wat de week erna uitkwam toen deze mondi mensen zich massaal boos bij de sede van de MFK meldden om hun geld te eisen.

  Nog lachwekkender was dat Schotte schermde met een steunbetuiging van de premier van de Cayman Islands… die enkele dagen later gearresteerd werd wegens (Schotte niet vreemd:) credit card fraude!

  Zie onderstaande twee krantenartikelen:

  (1)
  WILLEMSTAD – The Prime Minister of Cayman Islands McKeeva Bush has sent a letter of support to the Prime Minister of Curacao Gerrit Schotte.

  In this letter Mr. Bush states that democracy is important, certainly for small territories where bigger countries have tremendous advantage over these small nations. The Prime Minister continues with his support saying; “Your leadership built on vision, honesty and integrity is serving us well and allows us to work closely together to better improve the future of our people.”

  (2)
  The premier of the Cayman Islands has been arrested as part of a corruption investigation, local police say.
  The charges against McKeeva Bush, 57, include misuse of a government credit card and importing explosive materials.

 4. Van Maria Liberia Peeters gaat anders wel het gerucht dat zij als juffrouw op een kleuterschool de politiek inging en er al grootgrondbezitster weer uit kwam.

  Zou graag een bevestiging van dit gerucht zien.

  En nog liever een ontkenning.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties