32 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Hasi redo, bati bleki

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Hasi redo, bati bleki

©2018 Renée van Aller en John de Vries

©2018 Renée van Aller en John de Vries | Foto Irena Bikker-Croes

Onlangs bespraken wij enige kwellende kwalen die het Land Aruba teisteren. Wij bespraken die kwesties in een eersterangs uitspanning met uitzicht op zee, getooid met woeste golven. Wij menen in zo’n gelegenheid valide conclusies te kunnen trekken.

Wie spreekt met wie of juist niet en zo meer. Om onze horizon te vernauwen, noemen wij er enige. De stand van de overheidsfinanciën, die deplorabel zijn. Minister Otmar Oduber meldde in de Diario van 16 maart 2018, dat hij begaafd bezuinigde op de uitgavenkant van de overheidsfinanciën. Hij vond het moeilijk te accepteren dat na 3 maanden de nieuwe regering al zou worden geconfronteerd met een Nederlands KB. Terwijl alles de schuld was van de AVP. De huidige regering moet het beter doen. Otmar Oduber was minister in het eerste kabinet Mike Eman van 31 oktober 2009 tot 30 oktober 2013. Hij was daarna minister in het tweede kabinet Mike Eman van 31 oktober 2013 tot 3 november 2016. Toen trad hij af wegens een conflict met andere ministers. Het gevoerde financiële beleid ondersteunde hij. Er waren in die tijd ook MEP Statenleden die onvoldoende hun taak als parlementariërs uitoefenden. Minister Besaril waste ook zijn handen in onschuld. Er was blijkbaar geen enkel probleem met de Arubaanse overheidsfinanciën, sprak hij op 17 maart 2018 bewogen. Aruba wil een goedkope lening. De MEP heeft Nederland altijd buitengewoon onheus bejegend. Dat is onverstandig, als je iemand nodig hebt. Door deze onredelijke uitlatingen zullen de al slechte onderlinge verhoudingen, nog meer onder druk komen te staan. Wist de Arubaanse regering dat minister Besaril zich zo onbezonnen zou uitlaten? Kijkt niemand naar de voordelen en nadelen van een dergelijke strategie?

Ley pa un, ley pa tur?
Het excuus dat de oppositie niet gehoord wordt bij een meerderheidsregering voldoet niet langer. Waarom werkt het Arubaans parlement als het uitvoerend comité van de Staten? Terwijl de Staten de regering degelijk zouden moeten controleren. Door het instellen een Integriteitskamer kan de regering nog even grootschalig als altijd in patronage excelleren. Wat wel helpt is het opvolgen van de integere en wijze adviezen van de RvA, de ARAR en de CAD. Ook dat gebeurt zelden. Aan drie dingen valt niet te ontsnappen, de dood, de belastingdienst en het over en weer politiek uitschelden van de AVP en MEP. Dat is zó passé. Is de Arubaanse politiek vergelijkbaar met een kleuterklas? Dat moet afgelopen zijn in een volwassen politiek bestel. Tegenstand moet een stem krijgen, maar alleen op grond van feiten en niet op grond van geroddel en achterklap.

Sushi tur caminda
Het eiland is zo vervuild, inclusief de illegale asbestdumping bij de raffinaderij en de roestende containers, dat er dringend basale milieuwetgeving moet worden ingevoerd en vooral gehandhaafd. Dat brengt ons op de vraag waarom o.a. de Hinderverordening nauwelijks wordt gehandhaafd. Uit de rechtspraak van deze week, blijkt dat het zorgelijk is gesteld met de Bouwverordening, de bouwvoorschriften en de inspecties die Aquaelectra uitvoert op elektrische installaties.

In Aruba wordt de vreemdelingenwetgeving nauwelijks gehandhaafd. Wij vroegen ons af of de landsoverheden de vigerende landsverordeningen en uitvoeringsregelingen wel willen handhaven. Of is alleen politieke opportuniteit doorslaggevend? Zoals recent weer de handel in vergunningen en toewijzing van gronden in Aruba.

Terwijl wij daar observerend zaten kwam een hoge financiële functionaris langs om een keuze te maken uit het buffet. Hij werd aangesproken door een medeburger, die klaagde over het gebrek aan handhaving van de wettelijke regels in de Arubaanse rechtsstaat. De betrokken expert stelde dat het beter is alles strafrechtelijk te handhaven, want van bestuursrechtelijke handhaving brachten de ambtenaren niets terecht. Mensenrechten worden beschadigd. Hoe is ons onduidelijk. Handhaven kan alleen het KPA, sprak de expert streng. Dat was ook de mening van de Minister van Justitie. Wij achten dat een zorgwekkende ontwikkeling. Immers bestuursrechtelijke handhaving is heel want anders, dan strafrechtelijke handhaving. Moet dan alles een delict worden? Daar voorziet het strafrecht niet in. Als er bestuursrechtelijk niet wordt gehandhaafd, is dat makkelijk te verhelpen. De bewindslieden bespreken het eventuele gemis aan handhaving met hun departementshoofden, die het regelen. Zo hoort dat. Het KPA kan dan structureel boeven vangen. Klus geklaard!
Renée van Aller & John de Vries

©2018 Renée van Aller en John de Vries | Foto Irena Bikker-Croes

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2018

3 reacties

  1. Het blijft belangrijk dit constant aan te kaarten Abraham.
    Want wie zwijgt stemt toe. Ook hier moet de bevolking
    continue in beweging blijven en van zich laten horen. Interessant
    vind ik wel dat de MEP al in ‘13 aangaf dat er iets aan de hand was-:)

  2. Het is goed dat Aller & de Vries elke keer weer de problemen aankaarten, maar hebben zij niet door dat het geen nut heeft!, ik zou zeggen met zo’n opleiding zou je dit zooitje tuig van de eerste riggel ( politici), toch binnen twee maanden door hebben, wat maken jullie je druk er verandert geen ene Moer?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties