Column Van Aller – De Vries | Aftandse Amigo

©2016 Renée van Aller en John de Vries

Hotel Amigo in Brussel, gevestigd in een voormalige gevangenis

Hotel Amigo in Brussel, gevestigd in een voormalige gevangenis

Amigo is een Vlaams woord voor gevangenis. Het is uit het Spaanse woord voor vriend. Het ontstaan ervan is een misverstand, volgens de Taalkalender van 26 juli 2016.

Vroeger werd een gevangenis aangeduid als vroonte of vr(e)unte. Zo werd tijdens de Spaanse overheersing vrunte verkeerd vertaald met amigo. Het bleef een volkse aanduiding voor de gevangenis, zoals petoet, rijkshotel, cachot of nor. In Brussel bestaat het nog. Hotel Amigo, gevestigd in een voormalige gevangenis. In sommige delen van het Koninkrijk is de gevangenis je beste vriend, meestal onder troosteloze en ongunstige omstandigheden. In Nederland worden de gevangenissen binnenkort grotendeels opgeheven. Taakstraffen groeien. Misdadiger worden is de eigen keuze van dikke ikken. Wij zijn zelf verantwoordelijk, ook als wij van nature een tikje misdadig zijn geworden uit noodzaak.

De toekomst is dat je op eigen kosten als aankomend crimineel participerend mag pinaren in je eigen woning met enkelband. Onze overheid is voldaan. Behaaglijk bezuinigen op werkkrachten, verwarming, onderhoud gebouwen, voeding en bewassing. Hoe de gevangene thuis zijn straf moet uitzitten – zonder inkomen – is onduidelijk.

De oplossing is een bekrompen bijstandsuitkering waarvoor verplicht gaten moeten worden gegraven. Kunnen gelijk alle doodgravers en landbouwers worden afgeschaft. Dan zijn meer gratis werkkrachten nodig. Met verheffende voorwaarden zoals vroeger de strafkolonie Veenhuizen. De groei van gratis werkkrachten is gelijk aan de stijging van de misdaad.

Dwangarbeid is dé oplossing voor de gebreken van de landshotels van Aruba en Curaçao. Weg ermee. Ombouwen tot hotel. Misschien leuke excursies organiseren naar de wegwerkzaamheden en het schoonmaken van de grafstenen op Beth Haim door een aantal veroordeelde politici, accountants en witwassers. Schoonmaken van het eiland, vuilnis ophalen en scheiden, illegale vuilstortplaatsen reinigen en zo meer. Wordt het eiland eindelijk proper, zelfs onder de rook van de raffinaderij. Ongehoord maar niet onmogelijk en zó besparend. Kunnen tegen verkiezingstijd de belastingen en de prijs van de utilities tijdelijk worden verlaagd. Een prijzenswaardig initiatief, als we allemaal wat binnen willen harken. Zo wordt een dubbeltje vanzelf een florin en een aftandse amigo een nuttige nor. Gratis werkzaam in het algemeen belang, is noodzakelijk om het groeizame gat in de begroting te dichten. Gevaarlijke misdadigers moeten wel opgesloten blijven. Daarvoor huren we dan flexibel wat ontslagen bewakers terug, zonder secundaire arbeidsvoorwaarden. Iedereen is vrij om slaaf in eigen beheer te worden.

Gapend gat
Er blijft een structureel gat in de begroting, ondanks het vlijtig bijdrukken van geld. De burgers moeten meer belasting opbrengen. Vooral indirecte belastingen, dat valt minder op. Binnenkort wordt er mogelijk op verschillende (water)wegen tol geheven. Onze actuaris TP verzekerde ons dat dit geen roof is. Het gebeurt op last van de overheid. Het is economisch verantwoord, dus zuiver op de graat. Als er zo geen ondernemers en werknemers meer zijn om belasting te betalen, wat dan? Wegens landloperij gaan ze verplicht werken tegen een minimale onderstandsuitkering!

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *