30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column René Zwart | Verbannen van je eigen navelstreng

HomeNieuwsColumn René Zwart | Verbannen van je eigen navelstreng

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Een primeur in het Koninkrijk: de rechter op Curacao heeft conform de eis van de Officier van Justitie een drugskoerier als bijkomende straf verboden zich de komende drie jaar op Curacao te bevinden. De verdachte is een geboren Curacaose die sinds enkele jaren in Nederland woont.

Ik snap werkelijk helemaal niets van dit vonnis. Sterker nog: ik vind het volstrekt idioot en begrijp niet dat zoiets in de rechtstaat waarvoor het Koninkrijk doorgaat mogelijk is. Het Openbaar Ministerie in Willemstad voelt kennelijk zelf ook aan dat het vragen oproept als je iemand de toegang tot zijn eigen land verbiedt. Het OM is vandaag met een toelichting gekomen waarin onder meer het volgende valt te lezen:

,,Het wetboek van Strafrecht Curaçao stelt in paragraaf 11 “ontzetting van rechten” artikel 1:64 lid dat “de rechten waarvan de schuldige, in de bij wet bepaalde gevallen, bij rechterlijke uitspraak kan worden ontzet, zijn: d. het recht om enig land of openbaar lichaam van het Koninkrijk, waar de schuldige zijn woonplaats heeft, uit te reizen, dan wel het recht tot het inreizen in enig land of openbaar lichaam van het Koninkrijk; e. het recht zich vrijelijk in alle delen van Curaçao te bevinden.”

Ok, het staat dus in het wetboek. Dat maakt het voor mij des te onbegrijpelijker: Hoe heeft dit artikel het wetboek kunnen halen zonder dat er – bijvoorbeeld in de Staten – iemand op de rem is gaan staan? Zijn er dan helemaal geen advocaten geweest – van dat soort zijn er toch meer dan genoeg op het eiland – die hebben geprotesteerd?

En hoe zit dat met het anders zo waakzame College voor de Rechten van de Mens? Heeft dat zitten slapen? Net als de Kerk? Ik ben te veel leek om te kunnen beoordelen of de Curacaose wet op al dan niet strijdig is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, maar los van juridische haarkloverij vind ik de morele vraag boeiender:

Kun je het als beschaafd land (geen grapjes over corrupte premiers aub) maken een landskind de toegang tot zijn geboortegrond – waar naar Curacaos gebruik zijn navelstreng begraven is – te ontzeggen?

Iemand die er niet alleen zijn wortels heeft, maar ook vriendjes uit de schooltijd, oud-collega’s, ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes en in dit geval – de veroordeelde is een 37-jarige vrouw – wellicht ook kinderen. Wat als in de tussentijd een direct familielid overlijdt? De kerkdienst en begrafenis dan maar via een livestream volgen?

Ik ben niet bij de zitting geweest dus weet niet of haar advocaat bezwaar heeft gemaakt tegen het toegangsverbod, maar wat mij het meest verbaast is dat deze kwestie vooralsnog niet tot een maatschappelijk debat heeft geleid op Curacao (terwijl het carnaval toch echt voorbij is) en evenmin tot vragen in de Tweede Kamer.

De verdachte – die cocaïne had verstopt in een condoom in haar vagina – is overigens veroordeeld tot 10 maanden cel. Ze is reeds drie keer eerder voor een soortgelijk delict veroordeeld. Dat lijkt mij een tamelijk lichte straf voor een doorgewinterde, onverbeterlijke crimineel.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Wie niet horen wil, moet maar voelen…kwestie van “zwart”-wit denken…
    Voor wat betreft het morele van de zaak:
    a. wet is wet, hebben we zelf voor gekozen
    b. misschien dat dit het moreel van de vaginagevulde wat aansterkt :)
    Navelstreng of geen navelstreng !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties