28 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 10:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Column René Zwart | Persona non grata

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Deze week heeft de Curacaose gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels een nieuwjaars bijeenkomst gehouden. Ik kwam daar achter omdat een andere Curacaose krant er verslag van deed. Zelf had ik, toch al jarenlang correspondent in Nederland voor het Antilliaans Dagblad, geen uitnodiging gekregen.

- Advertentie -

Dat is niet per ongeluk gebeurd, het is al vaker voorgekomen. Mevrouw Wiels heeft namelijk een hekel aan journalisten die ‘onverveerd’ over haar handel en wandel berichten. Zij heeft medewerkers die door haar voorgangers hooglijk werden gewaardeerd weggetreiterd of naar een benauwd zolderkamertje dan wel een van daglicht verstoken kelder verbannen.

Media die berichten over de aanhoudende reeks misstanden op het Curacaohuis sinds mevrouw Wiels er de scepter zwaait kunnen het ook schudden. NOS-correspondent Dick Drayer ontsnapte twee jaar geleden maar net aan een pak slaag.

Fysiek bedreigd ben ik nooit, maar ik ben wel tot persona non grata verklaard. En dat omdat ik mijn werk naar behoren probeer te doen. De berichtgeving heeft er toe geleid dat er inmiddels drie onafhankelijke onderzoeken naar het gedrag van Wiels zijn ingesteld – onder meer door de Ombudsman – met alledrie dezelfde uitkomst: op het Curacaohuis heerst een angstcultuur, Wiels heeft medewerkers vernederd, geintimideerd, bedreigd en weggewerkt en friends & family aangesteld in niet bestaande vacatures, zij heeft haar cv bij elkaar gefantaseerd en heeft tegenover de onderzoekers en de rechter leugenachtige verklaringen afgelegd en smijt met geld.

Zo liet zij haar ambtswoning voor duur geld verbouwen en drukte zij de aankoop door van twee miljoenen kostende monumentale panden in Den Haag met drie keer meer vloeroppervlak dan nodig is.

Ook werd er nog even voor 40.000 euro een tuin met fontein aangelegd. Naar de achtergelaten, maar nog altijd niet verkochte kantoorvilla’s aan de Badhuisweg is niet meer omgekeken dus die verkeren inmiddels in een staat van verval.

Terug naar de nieuwjaarsreceptie. Dat ik niet ben uitgenodigd vind ik persoonlijk absoluut niet erg. Dat soort bijeenkomsten (gaap-gaap) zijn de onaantrekkelijkste kant van mijn vak. De meeste gasten gaan er met grote tegenzin naar toe, alleen maar omdat ze er vanwege hun functie niet onderuit kunnen. Dus in die zin heeft mevrouw Wiels mij een groot plezier gedaan.

Maar het deugt natuurlijk van geen kant dat een officiële vertegenwoordiger van de Curacaose regering openlijk discrimineert door de ene krant wel en de andere krant niet uit te nodigen. Op Curacao kan dat.

Zo kan ik mij herinneren dat toenmalig Amigoe-journaliste Marjo Nederlof door minister-president Myrna Godett de toegang tot haar persconferenties werd ontzegd. Ze zou te kritische vragen stellen. Het AD toonde zich toen overigens solidair met de concurrent door de persconferenties van de premier te boycotten zolang Marjo Nederlof niet welkom was.

Dat was in 2004, maar veranderd is er niets zoals ook uit het rapport van Transparency International van 2013 is gebleken.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Dit lijkt preventieve censuur volgens beproefd Noord Koreaans recept. Zo gaat het ook in een dictatuur. Dat Curaçao zich zodoende als een penibele prutser etaleert binnen het Koninkrijk, neemt men kennelijk op de koop toe. En wij maar denken dat we in een rechtsstaat leven. Welke soort is even de vraag, waarop wij onmiddellijk een afdoend antwoord zouden willen krijgen. Heeft de GVM misschien een buitengewoon geheim wapen waarmee zij de regering kan chanteren? En weet de VDC hiervan? Renée van Aller&John de Vries.

  2. Och, och, och wat vind meneer de journalist zich weer belangrijk. Is dat niet ieders journalist z’n natte droom: persona non grata te worden? Journalist Zwart, een ‘antillen’ kenner die zich overal over verbaast wat hier gebeurt. Ga eerst je huiswerk doen en zorgen dat je er wat van begrijpt voordat je weer je ongeinformeerde hypocriete stukjes gaat schrijven.

  3. Maar de verwijfde Alexander Rosaria van PAIS, waar ik en velen op gestemd hebben, vond het allemaal goed. Zo bang was deze lafaard om zijn stoel in de coalitie te verliezen.

    Hij kan nu inderdaad tot de verkiezingen blijven zitten, masha pabien, maar daarna is het exit voor deze beroepslafaard.

    Kan hij thuis gaan haken of breien, of whatever andere vrouwen thuis doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -