29 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

Column René Zwart | Opgewarmd prakkie

HomeAuteursColumn René Zwart | Opgewarmd prakkie

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

De reportage die EenVandaag vanavond heeft uitgezonden onder de titel ‘Wanbestuur op Sint Maarten’ bleek niet meer dan een nog geen vijf minuten durend opgewarmd prakkie dat al ver over de houdbaarheidsdatum is.

Helaas illustratief voor de manier waarop veel (ook de zogenaamd serieuze) media in Nederland over het Caribisch deel van het Koninkrijk berichten: slecht geinformeerd, gemakzuchtig en met de diepgang van een surfplank.

De makers waren met hun ‘research’ niet verder gekomen dan een straal van honderd meter rond de Tweede Kamer. Even snel de voorspelbare grijsgedraaide quotjes bij de Kamerleden Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) gehaald en een gefrustreerde oud-ambtenaar wat woorden in de mond gelegd over een faillissement van Sint Maarten waar de Nederlandse belastingbetaler (!) voor moet opdraaien en de Nederlandse Publieke Omroep scoort weer lekker bij de PVV-achterban want die wordt door het ongeëvenaarde gestuntel van het door bijwagen PvdA in standgehouden VVD-kabinet zo groot dat die de kern vormt van de kijkersdoelgroep van de NPO.

Ik heb een linkje bijgevoegd zodat iedereen zijn eigen oordeel kan vellen over het ‘Wanproduct van EenVandaag’.

Als er programmamakers zijn die een serie spraakmakende over de Cariben willen maken zonder zich er met een Jantje van Leiden van af te maken, mogen ze mij altijd bellen.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Renee Zwart, de “journalist” die zich altijd overal over verbaast over wat zich op de eilanden afspeelt, probeert zich nu als de Antillen kenner te profileren, laat me niet lachen op deze klip. En verslaggeefster Charlotte Huisman had de moeite genomen zich degelijk voor te bereiden want ze had zowaar EEN PAAR DAGEN op Sint Maarten rondgelopen. Ja, dan ben je een kwaliteitsjournalist die recht van spreken heeft. Blijf toch gewoon allemaal in kikkerland niksnutten.

 2. Geachte heer Zwart, het voorbeeld van Huisman is wel heel ongelukkig gekozen als het verslag van Roumou van die ontmoetingen naast de reportage van mevrouw Huisman worden gelegd.
  Ik begreep van de volgens u ‘gefrustreerde ambtenaar’ (rare ongefundeerde opmerking overigens) dat het gespreksonderwerp niet was het mogelijk wanbeleid van Sint Maarten, maar het falen van de financiële toezichthouder. Dat heeft de eindredactie kennelijk niet gehaald.

 3. een kritiekloos “interview ” -monoloog- waarin De Zwart de afgesproken gelegenheid aan Eman gaf om te vertellen hoe goed Eman is ! Dat is toch geen journalistiek !
  Heeft De Zwart ook geen boek over Eman geschreven? Is ie verliefd op hem?
  ps heeft de moderator -is een beter woord in dezen dan interviewer- ook in het kader van hoor en wederhoor met de huidige oppositie gesproken? Vermoed van niet.

 4. @Harm

  Inderdaad de heer Zwart heeft géén recht van spreken. Hij is géén onafhankelijk journalist, maar een lakei en vazal van Mike Eman.
  Zie onderstaande link en ontdek de **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** **** ****

  ****** is de officiële term voor René Zwart.

  http://youtu.be/wpU_L1vgh1w

 5. Geachte heer De Haas,
  Als u het Antilliaans Dagblad zou lezen had u kunnen weten dat er, zoals het een serieuze krant betaamt, al sedert de oprichting in 1995 uitgebreid kritisch wordt bericht over de ontwikkelingen op Sint Maarten (en andere eilanden), zonder aanziens des persoons, goed gedocumenteerd en met toepassing van wederhoor. U neemt overigens – zonder dat ik daar ook maar enige aanleiding toe geef – ten onrechte aan dat ik de beschuldigingen in twijfel zou trekken. Het is niet aan journalisten om rechter te spelen, onze taak is het om ons grondig te verdiepen in de materie en daar evenwichtig over te berichten. En dat is nu precies wat EenVandaag heeft nagelaten. Het was een gemakzuchtig van achter het bureau in elkaar geflanste prul. In tegenstelling bijvoorbeeld tot de reportage die de Volkskrant een maand of wat geleden heeft gepubliceerd. Eveneens zeer kritisch, maar wel journalistiek verantwoord. Verslaggeefster Charlotte Huisman had dan ook de moeite genomen zich degelijk voor te bereiden en een paar dagen op Sint Maarten rond te lopen.

 6. René, kom eens met een artikel over hoe het dan volgens jou wél zit op Sint Maarten. Kritiek op een reportage is één ding. Een tegenwicht bieden is weer iets anders.
  Ik verheug me op een beargumenteerd verhaal waarin je de beschuldigingen een voor een weerlegt.
  Mocht je hierin niet slagen dan heeft opponeren tegen Een Vandaag en andere nieuwsrubrieken voortaan weinig zin.

 7. Ik ben het zonder meer met de heer Zwart eens dat het artikel als een makkelijk wanproduct kon worden aangemerkt, maar hetzelfde geldt voor zijn kritiekloze interview met de heer Marlin van twee dagen geleden.

 8. Waarom er een ! uitroepteken staat bij Nederlandse belastingbetaler (!) is mij niet duidelijk of het moet een waarschuwing zijn voor die belastingbetaler. Diezelfde belastingbetaler heeft in het verleden al een paar keer moeten aftikken voor de Antillen.
  Rene Zwart moppert maar komt niet met feiten die de reportage tegenspreken. Natuurlijk oud nieuws voor Rene Zwart maar de Nederlandse burger houdt zich niet elke dag met de Antillen bezig.
  Ik zit even in Nederland en kan bevestigen dat het geduld met de eilanden tot een nulpunt is gedaald.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties