Column door René Zwart

Op 4 mei vanaf 19.30 uur vindt op het George Maduroplein in Den Haag de eerste Nationale Kinderherdenking plaats. Deze speciale herdenking is voor en door kinderen. Madurodam organiseert de Nationale Kinderherdenking in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Den Haag.
Onder leiding van de jeugdburgemeester van Madurodam, de 16-jarige Noah van Meekeren, spelen kinderen de hoofdrol. Zij herdenken op dat moment op hun eigen manier allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Madurodam
Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan de uit Curacao afkomstige oorlogsheld George Maduro en draagt de status van oorlogsmonument. Met de Nationale Kinderherdenking onderstreept Madurodam het belang dat zij hecht aan het doorgeven van de verhalen van toen aan de kinderen van vandaag. De Nationale Kinderherdenking vindt in aanwezigheid van 300 kinderen uit heel Nederland plaats. Het levensverhaal van George Maduro vormt een belangrijke pijler onder de herdenking.
Programma
Om 19.30 start de ceremonie en wordt door de NOS live geschakeld met de Nationale Herdenking op de Dam. De bijeenkomst wordt geleid en gedragen door kinderen in de leeftijd van 10 – 13 jaar. Het Thema is ‘Kom vanavond met verhalen’. Door middel van theater, zang en dans zullen verhalen op hedendaagse manieren overgedragen worden, zodanig dat kinderen zich beter kunnen inleven. De jongste Burgemeester van Nederland, Noah van Meekeren van Madurodam, spreekt een rede uit. Vervolgens graveert een kind zijn/haar naam in het monument van George Maduro.
Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte. Tot slot wordt een bijzonder eerbetoon gehouden middels een kinderdefilé. Zowel de burgemeester van Den Haag als de burgemeester van Madurodam leggen een krans. Na de herdenking start Theater Na de Dam een theatrale route door Madurodam met als thema ‘en toen waren ze weg’. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.
Jaarlijkse herdenking
Madurodam wil de Nationale Kinderherdenking een jaarlijkse traditie maken. Vast onderdeel wordt het ingraveren van een kindernaam in het monument van George Maduro, dat door kunstenares Jikke van Loon is ontworpen. De kindernamen lichten in goud op. In de komende jaren zal het monument door dit goudritueel steeds meer gaan stralen. Het monument schenkt Madurodam aan de gemeente Den Haag en wordt op 15 juli 2016, de 100e geboortedag van George Maduro, officieel onthuld.
Over George Maduro
George Maduro werd op 15 juli 1916 op Curaçao geboren en overleed op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau. Op 15 juli 2016 zou hij 100 jaar zijn geworden. Bijna 60 miljoen mensen van over de gehele wereld bezochten sinds de opening de stad in Scheveningen die naar hem is vernoemd. Maar hoe groot het succes van het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld ook is, George Maduro is vandaag de dag vergeten of onbekend. George Maduro was dapper, loyaal en een trouwe vriend. Hij wordt beschouwd als een ware held. Zijn leven is een voorbeeld voor velen en vormt een inspiratiebron voor jong en oud. Het jaar van zijn 100e geboortedag is hét moment om zijn verhaal opnieuw te vertellen. In 2016 presenteert en faciliteert Madurodam verschillende activiteiten die het bijzondere levensverhaal van George opnieuw onder de aandacht brengen.
René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…