Column door René Zwart
Op 16 februari rond vier uur ‘s middags heeft de Tweede Kamer de door PvdA’er Roelof van Laar ingediende en door SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren mede ondertekende motie aangenomen waarmee werd beoogd dat de uitstoot van schadelijke stoffen door de Isla-raffinaderij op Curaçao binnen drie maanden ‘maximaal’ zou zijn verminderd.
Die drie maanden zijn op een paar uur na voorbij en er wordt geen gram minder gif over de bevolking van de omliggende wijken uitgestort.
Ik ben benieuwd hoe de Kamer reageert, zeker nu we dankzij een eerlijke en moedige ambtenaar in Willemstad (zie de zaak Henriquez) de bevestiging hebben dat de Curaçaose regering geen enkele intentie heeft ook maar iets te ondernemen tegen de al jaren aanhoudende overschrijding van de eigen – toch al slappe – milieunormen.
René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…
Tot op heden gaat bijna iedere reageerder voorbij aan het feit dat de “landen” Curacao, St. Maarten en Aruba iedere keer om het hardst schreeuwen zodra nederland of een vertegenwoordiger van de nederlandse politiek zich met de eilanden bemoeien. Wie herinnerd zich niet de uitspraken van Wiels destijds om ” makambaas in bodybags terug naar nederland te sturen, van Whiteman heden ten dage dat nederland zich niet met het bestuur van Curacao moet bemoeien inzake gezondheid en van de gehele PS partij die iedere zaterdag, onder het mom van de leden te informeren, constant iedere tegenstander en nederland in het bijzonder volledig de grond in te boren.
De PS die zegt het zo goed voor te hebben met de bevolking maar achter hun rug diezelfde bevolking te laten stikken in de rook van de ISLA.
Zorg eerst dat hier op het eiland de politiek eindelijk zijn verantwoording neemt voordat men derden van hun ellende gaat beschuldigen!
De Curacaoenaren hebben het zelf in de hand welke politieke partijen gekozen worden en wie niet dus het argument dat men niets kan doen tegen de plaatselijke regering is gewoon een farce!
Het wordt tijd dat die personen die Curacao een warm hart toe dragen en ervan overtuigd zijn dat deze en vorige regeringen op het gebied van gezondheid voor de bevolking absoluut niet deugen zich verheffen en partijen die het wel goed voorhebben met Curacao te steunen.
Het Smoc vecht al jaren tegen de milieuvervuiling maar tot op heden zijn er maar weinigen die de Smoc daadwerkelijk steunen!!
Mensen, wordt eindelijk eens wakker uit jullie letargische houding en sta op om jullie stem te laten horen!!
Jullie hebben de macht tot verandering, jullie kunnen het verschil maken. Hoe groter de groep is hoe sterker men staat. Uiteindelijk kan de regering dan niet meer om jullie heen!
Het zou toch aardig zijn als een of meer Nederlandse media dit soort berichten zouden willen overnemen. De Jan Saliegeest die momenteel heerst zorgt dat we alleen maar navelstaren en met ons zelf bezig zijn. Het zijn echter wel Nederlandse kamerleden die dingen roepen en vervolgens niet thuis geven.
Dat moet toch belangrijk zijn voor Nederlandse journalisten die daarmee de banden binnen het Koninkrijk wat meer aanhalen.
Je kunt hier op verschillende manieren naar kijken. Ik schets er een paar:
1. Een motie van de Tweede Kamer in Nederland is geen wet, maar heeft wel een bepaalde betekenis. Meestal is het een oproep aan een minister iets te gaan doen of een mening (van afkeuring, van aansporing, van enthousiasme of wat dan ook).
2. De eigenaar van Isla heeft bepaalde afspraken gemaakt met de huurder. Dit contract kan zo nu en dan / rond de vervaldatum heronderhandeld worden.
3. Wat is voor Curaçao het beste op korte én langere termijn? Schone lucht voor de omgeving van de (voormalige?) fabriek of werkgelegenheid voor een fors aantal inwoners.
4. Als we hier graag Nederlandse normen en regels overnemen en van toepassing verklaren (want universeel geldig) doen we dat dan overal?
5. Als we zaken willen verbeteren, wie betaalt dat dan?
Helemaal mee eens. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om iedereen te verzoeken zijn/haar mening met argumenten te ondersteunen.
Beste KKC-lezers,
Wij juichen het toe dat er op de door ons geplaatste berichten, blogs en columns regelmatig uitbundig wordt gereageerd. Hoe meer verschillende meningen, des te boeiender. En we bieden daarbij ook echt veel ruimte.
Maar… : het dient wel om de inhoud gaan. Met andere woorden: een harde trap tegen de bal mag, maar een tackle van achter op de man hoort niet thuis op het KKC-speelveld.
Wij willen daarom met degenen die willen reageren op een bericht afspreken uitsluitend in te gaan op de inhoud, en eventuele kwalificaties over de schrijver(s) achterwege te laten.
We zien dat de columns van Zwart populair zijn en zouden hem graag willen behouden voor onze Knipselkrant. Dat geldt ook voor andere columnisten en bloggers die vaak de moeite en hard hun best doen (gratis) hun mening en visie te delen. Dus als we ons allen aan deze simpele spelregel houden, kunnen we de comment-knop aanhouden.
Zie verder: http://knipselkrant-curacao.com//column-rene-zwart-schrijfneurose/.
Met vriendelijke groeten,
De KKC redactie