29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 14:35

DKR | Curaçaose goksector incasseert pijnlijke nederlaag

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – In een poging een criticaster de mond te snoeren, heeft de online gambling-sector op Curaçao, vanwege illegale praktijken vaak aangeduid als ‘gokmaffia’, zichzelf lelijk...

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

ParadiseFM | File in aanvragen Statenvergadering

De oppositie heeft zoveel aanvragen ingediend voor openbare vergaderingen dat er een enorme wachtlijst is ontstaan. Volgens Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta is het systeem volledig vastgelopen. Van benadeling...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

NTR | Scholen op eilanden hebben voortaan wat te zeggen over opleiden van nieuwe leraren

Marit Severijnse KRALENDIJK – Scholen op Bonaire, en ook Curaçao en Aruba, hebben nu ook wat te zeggen over het opleiden van nieuwe leerkrachten. Deze samenwerking met lerarenopleidingen...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bijdrages Column René Zwart | Kwajongensstreek?

Column René Zwart | Kwajongensstreek?

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Het is goed dat Tweede Kamerleden in het geweer komen als zij een ernstige misstand in het Caribisch deel van het Koninkrijk signaleren waar het lokale bestuur niet tegen optreedt of zelf een dubieuze rol in speelt. Het laten vergiftigen door de Isla-raffinaderij van complete woonwijken in ruil voor een riante donatie aan de verkiezingskas van politieke partijen is een voorbeeld waarin het niet het recht, maar vanwege het Statuut zelfs de plicht van politiek Den Haag is om alarm te slaan.
Bij de kwestie die de Kamerleden Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) in hun schriftelijke vragen (zie hieronder) aan de ministers Plasterk en Van der Steur aansnijden, is dat aanmerkelijk minder evident.

Ik vind het nogal wat om ondernemingen als KPMG en UTS publiekelijk in het verdachtenbankje te plaatsen door te suggereren dat zij welbewust illegale gokpraktijken faciliteren en hun diensten verlenen aan maffiose types. De onderbouwing die zij aandragen is flinterdun. Hoe verdacht een casinobaas ook is, zijn onderneming is wettelijk verplicht de jaarrekening door een accountant te laten controleren.

Het blote feit dat een accountant (overigens slechts één keer kortstondig) administratieve diensten heeft verleend, lijkt mij aan de magere kant om een bedrijf voor het oog van het Koninkrijk aan het kruis te nagelen. Bovendien komt mij de timing van de vragenstellers onlogisch voor.

De publicatie waar zij op aanslaan, is immers al maanden bij ze bekend. Er is nog iets: mede door een motie van beide heren wordt er juist op dit moment grootschalig onderzoek door de Nederlandse, Italiaanse en Amerikaanse opsporingsdiensten gedaan naar foute geldstromen tussen de onder- en bovenwereld op Curaçao en Sint Maarten waarbij de focus ligt op de goksector.

Heeft de gelegenheidscoalitie van VVD en SP dan geen vertrouwen in het miljoenen kostende speurwerk dat vanuit Den Haag wordt geregisseerd?

Ik heb groot respect voor de enorme betrokkenheid en ijver die Bosman en Van Raak etaleren als het om het Caribisch deel van het Koninkrijk gaat. Zoals het ook toe te juichen valt dat ze alert en kritisch reageren wanneer de eilanden daar aanleiding toe geven. Maar dit keer heb ik mijn twijfels: wordt hier aan de bel getrokken vanwege een ernstige misstand of is het meer belletje trekken en hard wegrennen?

Dat laatste kun je als Kamerlid vanwege de parlementaire immuniteit ongestraft doen: je stelt wat suggestieve vragen aan een minister die vervolgens drie weken later antwoordt dat er niks verontrustends aan de hand is. Geen vuur, maar voor het publiek blijft de rookstank aan het lijdend voorwerp kleven, in dit geval KPMG en UTS.

Blijft de vraag: Waarom doen Bosman en Van Raak dit? Het zal toch geen strategie zijn om de Caribische landen met wat pesterijtjes alsnog ontvankelijk te maken voor hun gezamenlijke pleidooi de eeuwenoude Koninkrijksbanden te vervangen voor een vrijblijvend gemenebestmodel?

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. René Zwart is de hielenlikker van Aruba. Cijfers controleren heeft hij nog nooit gedaan.

 2. Het had de heer Zwart gesiert eerst zorgvuldig onderzoek te doen alvorens vragen m.b.t. de controle van ‘publieke middelen’ door KPMG als een kwajongensstreek af te doen.

 3. Cft heeft herhaaldelijk aangegeven dat de financien bij de overheidsnv’s een onduidelijk beeld geeft. Bovendien houdt De Geus elke onderzoek af omdat de cijfers door eigen accountants zijn gecheckt (!!, KKC, 17 december 2015, Rekenkamer niet welkom bij UTS). Op KKC is ook het onderzoeksdossier Helmin Wiels – onderzoeksdossier illegale sms-loterijen te vinden. Helmin Wiels had voor zijn dood een dossier UTS & SMS-loterijen (Smartplay/Radcomm/WNK/Robbie dos Santos) samengesteld. Dit dossier bevat ook een subdossier UTS/KPMG – smsloterijen. onderdeel van dit subdossier is ‘Laatste brief Wiels – Frontale aanval op Dos Santos en UTS’. Deze brief is gericht aan het Openbaar Ministerie (OM) met daarin het verzoek een onderzoek te doen bij UTS. in een een memorandum dat opgesteld is door de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), in februari 2011 wordt ook vermeld dat ‘UTS middels haar lokale netwerk een heel belangrijke rol speelt in de verwerking én totstandkoming van de verkoop én aanbieding van de sms-loterij voor loten in de WNK’.

 4. Wel Rene Zwart, laten we eens bij het begin beginnen.

  Ik zal even citeren: “Doel van de accountantscontrole van een jaarrekening is het verschaffen van zekerheid over de getrouwheid ervan, zodat de ondernemingsleiding, aandeelhouders, banken, beleggers, crediteuren, subsidieverstrekkers, enz. de jaarrekening kunnen gebruiken voor hun beslissingen. Wanneer een accountant een jaarrekening controleert legt hij zijn oordeel vast in een controleverklaring.”

  Naast de controleverklaring met een eindoordeel, kan de accountant allerlei bevindingen die naar voren zijn gekomen bij zijn onderzoek rapporteren aan de leiding van de organisatie in de vorm van een accountantsverslag of een management letter.”

  Snap je de opmerkingen van Bosman en van Raak nu zelf ook of moet ik het nog verder uitleggen ?
  Wanneer je bovenstaande leest is namelijk meer dan duidelijk waarom zij van mening zijn dat zij samenwerken met Corallo. En laten we wel wezen, er zijn al veel accountantskantoren door de mand gevallen, dus dat het hier KPMG betreft is geen reden om te denken dat het dan wel niet waar zal zijn.

  Of ben je wellicht Arthur Andersen vergeten in het Enron schandaal ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties