30 C
Willemstad
• zaterdag 21 mei 2022 17:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Column René Zwart | Klokkenluider?

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Voor de (meeste) Nederlandse media bestaat het Caribisch deel van het Koninkrijk niet tenzij er een snorkend artikel te maken valt: een maffiose premier, gangs die elkaar afknallen, cokesmokkel of een rondwarend virus. Vaak zwaar aangedikt en gebaseerd op vage bronnen, dat maakt allemaal niet uit want het is immers makkelijk scoren.

- Advertentie -

Donderdag maakte het AD (niet te verwarren met het Antilliaans Dagblad) het wel heel erg bont door uit te pakken over misstanden in de gevangenis op Curaçao. Het ‘nieuws’ werd zo opgediend dat de argeloze lezer het voor zoete koek zal hebben geslikt.

Aanleiding is de brief die de Curaçaose anti-corruptiebeweging MKK naar enkele Tweede Kamerleden heeft gestuurd. Op zichzelf niet gek dat een redactie daar op aanslaat. Het eerste dat je dan echter behoort te doen is even na te gaan wie en wat de bron is. Dat heeft het AD nagelaten; of het heeft welbewust de uitkomsten van dat onderzoekje genegeerd. Anders zou er nooit een letter aan de brief zijn gewijd.

MKK is namelijk een eenmansorganisatie van iemand die de media op Curaçao al jaren bestookt met ellenlange epistels over allerhande misstanden die – volgens hem – door de verantwoordelijken aan het daglicht worden onttrokken. Als je hem mag geloven, is heel Curaçao (inclusief het OM en rechters) één groot complot en staat het eiland vol doofpotten. De lokale media zijn er mee opgehouden naar hem te luisteren want zijn beweringen zijn zelden verifieerbaar, ontbreekt er ook maar een begin van bewijs of weten de door hem beschuldigde partijen de verwijten overtuigend te weerleggen.

En owee, de media die zijn aanklachten niet meer plaatsen. Die maken zich daarmee automatisch onderdeel van het grote complot. Dus heeft de man dit keer zijn heil gezocht bij een Nederlandse krant die te lui was om feiten te checken onder het motto: ,,Een lekker verhaal over Curaçao gaat er bij onze bevooroordeelde lezers altijd in als een hostie in een ouderling.”

Dat de enige bron iemand is die meer klokkenluider lijkt te spelen dan dat hij het daadwerkelijk is, neemt niet weg dat het niet pluis is in de gevangenis op Curaçao. Dat blijkt keer op keer als er weer eens een VN-commissie een kijkje heeft genomen en daarover een vernietigend rapport publiceert. De Curaçaose politiek heeft niet de intentie iets te doen aan de mensonterende toestanden en Nederland – als grootste land in het Koninkrijk mede-verantwoordelijk voor het bewaken van de mensenrechten in het gehele Koninkrijk – doet wat het altijd doet als het lastig wordt: Roepen dat het een autonome aangelegenheid van het land Curaçao is. Het zou Nederlandse media sieren eens de vinger te leggen op dat wegkijkgedrag.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

24 reacties

 1. Renee Zwart is een berekend man.

  Ik voorzie weer een nieuwe vorm van inkomsten voor hem uit Aruba. Een voorzetje heeft hij al gegeven, door Whiteman in de zeik proberen te zetten. Straks zal Eman en consorten op het paard gehesen worden. Let op !

  Nu even afwachten wanneer hij start: dat zal niet lang duren, de eerste contacten heeft hij al – in het Arubahuis – bezocht en de plannen en tactiek zijn rond. Hij zal wel starten met een zogenaamd vervolg op dit blog.

 2. @caribbeancynic

  Inderdaad, mooi gezegd: “Baselmans is óns warhoofd, er zit géén slechtigheid bij.”

  Ik lees zijn artikelen met plezier en denk iedere keer weer: “hoe verzint hij het” overigens las ik ook graag: De avonturen van Baron Munchausen en Don Quichot.

 3. Je hebt gelijk, Zwart is geen journalist. Helaas zijn er tegenwoordig veel mensen die zich journalist noemen maar alleen stukjes voor de hoogste bieder schrijven. De teloorgang van de kranten eist zijn tol.
  Baselmans is natuurlijk een warhoofd maar het is ons warhoofd en er zit geen slechtigheid bij.

 4. Als er toch gesproken wordt over zere vingers. Even de zere vinger leggen op de heer Zwart:

  Sonny schrijft:
  …………………….. (zie verder reactie Sonny, red)

  Wanneer gaat de heer Zwart antwoord geven?

 5. Heeft onze Renee de premier ook naar de ‘mensenhandel’ in San Nicolaas gevraagd en de grove ‘schendingen’ van de mensenrechten die daar plaatsvinden? Het antwoord laat zich raden.

 6. Je reactie is in afwachting van moderatie.
  @Karlo,
  Inderdaad, als het Eman/AVP betreft, dan komen er alleen maar lovende woorden uit zijn pen.

  Zwart is een gewoon een tekstschrijver die voor geld in te huren is, hij is de naam journalist niet waardig. Op de vraag: wat is het totaal bedrag wat je per jaar aan Eman/AVP verdient, geeft hij géén antwoord, terwijl hij wél de marionet/spreekbuis/hielenlikker van Eman is.

  De voorbeelden van marionet Zwart, let op zijn – hielenlikkende interview. Even kotsen dus:
  http://www.youtube.com/watch?v=a-UOYX50qxo
  http://www.youtube.com/watch?v=Y5etwXYUhcg
  http://www.youtube.com/watch?v=zkIeCfTkRFQ

  Baselmans zijn artikelen zijn soms onnavolgbaar. Maar hij presenteert ook niet een journalist te zijn. Soms zit er geen lijn in zijn gebasel. Soms raakt hij zijdelings de kern, zoals bij zijn artikel over pedofilie. Mischien doelde hij wel op het bekende flirten van Eman/Eurlings en consorten, wie weet raakte Baselmans hier een gevoelige snaar!

  Hoe het ook zij, de marionet René Zwart, is net zo – mischien méér – onbetrouwbaar als Baselmans. Hij is een wolf in schaapskleren. Dat laatste kun je van Baselmans zelfs niet zeggen.
  Laat Zwart – dat zou hem sieren – eerst maar eens openheid van zaken geven over zijn PR-inkomsten uit/van Eman/AVP.

  WEDDEN DAT ZWART HIER NIET OP REAGEERT!

 7. Lezen is ook een vak. Je kent vast die grap wel over Timmermans dat hij 8 talen vloeiend spreekt, maar dat hij nu weer naar het taleninstituut gaat…om in 1 taal te leren luisteren.

 8. Zwart heeft gelijk met zijn stuk over John Baselmans.

  Verder zou ik me niet druk maken over de toestand van de gevangenen. Elke cent die daar naartoe gaat zie ik liever gaan naar gepensioneerden die wel eerlijk gewerkt hebben in plaats van naar deze sushibak van de samenleving.

 9. Zwart :ik moet je teleurstellen. Je bent geen columnist maar gewoon een notoire “ingezonden brieven schrijver” zoals er zovelen zijn. Uit onderzoek blijkt dat dat veelal oudere zich vervelende personen zijn.
  Sorry dat je zelfbeeld hierdoor misschien in duigen valt..
  ps de naam ??

 10. Misschien het Statuut een keer lezen? Dan ziet u op welke gebieden onder welke omstandigheden de waarborgfunctie van toepassing is.

 11. Alsof er niet meer mensen zijn zoals jij die graag met het vingertje wijzen, maar waar het om gaat is de rol van de media, de ronkende teksten die er dan boven je kopje verschijnen, alsof de grootste mensenrechtenschendingen plaatsvinden (volgens mij ben je nog nooit op St. Maarten geweest), terwijl je ergens anders gewoon wegkijkt.

 12. carib etc
  schot in de roos ! dat is wat ik tegen heb op Zwart. Het is meer opruiend gewauwel dan gedegen informatie. (en een veel te dicht aan Eman aanschurkende figuur waardoor er geen sprake kan zijn van onbevangen, niet vooringenomen info ).

 13. Kritiek ontvangen is altijd moeilijker, niet, Rene?
  Karlo heeft gelijk: je bekritiseert Nederland afwisselend omdat ze WEL laten merken dat ze het grootste land zijn en in je volgende artikel dan weer omdat ze NIET willen ingrijpen.

 14. Hosties gaan niet goed in een ouderling. Elke ouderling gruwelt van die paapse gewoontes.
  En de naam is gewoon John Baselmans, ook hier op de Knipselkrant berucht om zijn ingezonden brieven waar geen touw aan vast te knopen is.

 15. Vraagje aan de verslaggever/commentator : waarom geef je de naam van de persoon achter de MKK niet ? Of heb je dit verhaal verzonnen?
  En : wat zou de Curaçaose media sieren?
  ps je zin(sdeel) ” als grootste land in het Koninkrijk mede-verantwoordelijk voor het bewaken van de mensenrechten ” is er een om te onthouden en om je op het passende moment aan te herinneren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | ‘Curaçao deporteert Venezolanen als toerist’

Persbureau Curacao Zes Venezolaanse mannen die op Curaçao vast zitten omdat ze zonder papieren binnen probeerden te komen worden worden vandaag als toerist naar Panama gestuurd, maar in...

PBC | Ajax wint met 1-5 van Team Curaçao

Persbureau Curacao Ajax heeft het oefenduel met Team Curaçao ruim gewonnen. Christian Rasmussen was man van de wedstrijd. Mede door vier doelpunten van de Deen en een serie...

PBC | Verbond van protestantse voorgangers vindt overheid medeplichtig aan misbruik van vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het verbond van protestantse voorgangers APK protesteert tegen de plannen van de overheid om prostitutie te faciliteren in Campo Alegre. Ze zou daarmee medeplichtig...

Opinie Jeff Sybesma | Dag van de biodiversiteit

Opinie Dr. Jeff Sybesma | “Building a shared future for all life” Bios betekent in het Latijn: leven. Biodiversiteit betekent dus de verscheidenheid aan leven. Maar wat is...

NU | Ajax dankzij uitblinker Rasmussen en Ihattaren ruim langs Curaçao in oefenduel

Ajax heeft een vriendschappelijke wedstrijd tegen Curaçao in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) zonder problemen gewonnen. De Amsterdammers waren dankzij uitblinker Christian Rasmussen en...

Telegraaf | JA21 wil opvang veiligelanders verplaatsen: ’Asielzoekers naar Curaçao’

Valentijn Bartels en Niels Rigter Den Haag - Nederland moet de asielprocedure voor asielzoekers uit veilige landen verplaatsen naar het Caribisch deel van het koninkrijk. Dat voorstel doet...
- Advertentie -
- Advertentie -