Column door René Zwart
Op de tweede dag van het Interparlementair Koninkrijksoverleg is het belangrijkste agendapunt de invoering van een geschillenregeling voor het Koninkrijk. Het is een onderwerp waar de vier regeringen al vijf jaar over onderhandelen zonder dat er uitzicht is op een akkoord.
Bij de staatkundige hervorming van 2010 is in het Statuut van het Koninkrijk vastgelegd dat er een geschillenregeling moet komen voor het slechten van juridische interpretatieverschillen over de toepassing van het Statuut, bijvoorbeeld ten aanzien van het geven door de Rijksministerraad (lees: Nederland) van dwingende aanwijzingen aan een van de landen (lees: Curaçao, Aruba en Sint Maarten).
Een gezamenlijke werkgroep kreeg de opdracht een regeling te ontwerpen, maar kwam er door regelrechte tegenwerking van de Nederlandse afgevaardigden niet uit.
Tijdens het IpKo van mei vorig jaar in Den Haag slaagden de landendelegaties erin om een akkoord te bereiken over de contouren van een geschillenregeling. Het optimisme dat de regeringen een maand later tijdens de Koninkrijksconferentie het dankzij het IpKo-akkoord alsnog eens zouden worden werd gelogenstraft. Opnieuw lag Nederland dwars.
Minister Plasterk wilde alleen een vrijblijvende regeling waarbij de Nederlandse regering te allen tijd het laatste woord zou hebben. Kortom: een fopspeen. De Tweede Kamer vroeg Plasterk vervolgens tijdens zijn werkbezoek aan de Cariben eind vorig jaar een ultieme poging te doen de impasse te doorbreken. Tot ieders verbijstering maakte de minister zich er vanaf door zijn oude – afgewezen – voorstel opnieuw te presenteren.
De Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben maandag een concept-rijkswet in elkaar getimmerd die er in voorziet geschillen voor te leggen aan de Hoge Raad. Het voorstel is gisteren overhandigd aan de Nederlandse Kamerdelegatie zodat het vanmiddag bij de voortzetting van het IpKo kan worden besproken.
Ik sluit niet uit dat de partijen het eens worden, maar ik betwijfel of daarmee het geschil over de geschillenregeling daarmee daadwerkelijk is opgelost. Het kabinet Rutte voelt er immers helemaal niks voor om zijn macht over de andere landen uit handen te geven aan onafhankelijke rechters. In de huidige situatie bepaalt Nederland eigenmachtig de besluitvorming in de Koninkrijksregering. Daarvan maken de gevolmachtigde ministers weliswaar deel uit, als het op stemming aan komt, hebben zij niks in te brengen.
Waar dat toe leidt, hebben we de afgelopen jaren gezien met onrechtmatige ingrepen door Nederland in autonome aangelegenheden van Sint Maarten en Aruba. Als er een geschillenregeling was geweest, had dat nooit kunnen gebeuren.
En dat is precies de reden waarom de Nederlandse regering nooit zal instemmen met een serieuze regeling. Die zal, om in actueel Haags jargon te blijven, alleen haar zegen willen geven aan een nepregeling.
René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…
Beste Renee,
Aan het begin van mijn commentaar heb ik reeds aangegeven dat je vaak kundig en gedocumenteerd verslag doet van feiten.
Mijn commentaar ging hoofdzakelijk over je aanname dat nederland nooit zal instemmen met een geschillenregeling.
Aangezien de feiten die zich sinds 10-10-10 hebben voorgedaan en zich nu nog vaak voordoen moet je begrijpen dat nederland niet een, twee, drie met een geschillenregeling akkoord kan gaan waarin Aruba, St. Maarten en Curacao de zeggenschap opeisen.
Nederland probeert, hoe weinig ook zoveel mogelijk te voorkomen dat de drie landen of finacieel ten gronde wordt gericht, of zich verder en dieper laat afzakken in het criminele circuit!
De drie eilanden ( landen binnen het koninkrijk ) hebben vanaf 10-10-10 duidelijk bewezen dat ze nog steeds de verantwoordelijkheid niet kunnen dragen van de huidige status als land binnen het koninkrijk.
Vele bewoners van de diverse eilanden hebben dit kwaadsschiks aan den lijve ondervonden en zijn bijna de hoop verloren dat het eens beter zal gaan op hun dushi eilanden.
Terecht dat nederland nog steeds het laatste woord eist.
Geachte heer of mevrouw Zomaareenmening,
Dank voor uw reactie waaruit ik opmaak dat enige verduidelijking gewenst is.
Columns zijn juist bedoeld om in aanvulling op de feitelijke berichtgeving vanuit de persoonlijke invalshoek van de columnist de actualiteit te belichten. Columns dienen daarom niet te worden gelezen als een feitelijk nieuwsbericht. Een beetje humor is ook altijd welkom in een column. Het door u letterlijk opgevatte gebruik door mij van het woord ‘nepregeling’ was niet anders bedoeld dan als een ironisch bedoelde verwijzing naar het gedoe in de Kamer over het woord ‘nepparlement’.
Terzijde zij opgemerkt dat de door de KKC – met mijn toestemming – als column gepresenteerde tekst afkomstig is van mijn facebookpagina waar ik voor een select gezelschap geïnteresseerde familieleden/kennissen/relaties als privépersoon – en dus niet als journalist – een impressie geef van waarmee ik mij zoal ledig houd.
Los van dit alles ga ik natuurlijk niet verborgen houden dat ik als parlementair correspondent van het Antilliaans Dagblad al meer dan tien jaar in politiek Den Haag rondloop waar ik alle debatten die betrekking hebben op de Koninkrijksrelaties bijwoon, alle relevante documenten tot mij neem en veel (soms off the record) gesprekken heb met Kamerleden, bewindslieden en vele anderen die op een of andere wijze hun stempel drukken op de gang van zaken in het Koninkrijk. Daarbovenop onderhoud ik met politici en bestuurders op de eilanden contact om te peilen hoe Haagse standpunten aan die kant van de plas vallen.
Hoe onbescheiden dat ook moge klinken, ik denk niet dat er veel anderen zijn die op het Koninkrijksdossier vollediger ingevoerd zijn dan ik. Daarmee wil ik niet beweren dat ik onfeilbaar ben. Maar de kans dat Nederland ooit zal instemmen met een geschillenregeling waarbij Nederland niet het laatste woord heeft, moet op grond van de blote feiten verwaarloosbaar klein worden geacht.
Henkie,
Leg eens uit wat gratis geld is en als dit uit nederland komt waarom nederland zich er niet mee mag bemoeien? Hoezo is dat gratis geld dan van ons??
laten we eerlijk zijn, alles wat uit den Haag komt behalve gratis geld is een belediging, trouwens het gratis geld is dan ook van ons en daarmoet nederland zich niet mee bemoeien
Zolang criminelen als Schotte, Constantia en Thode het op dit eiland nog ongehinderd tot in de Staten en zelfs de regering kunnen schoppen is het een heel goede zaak dat Nederland het laatste woord heeft.
Vergeet ook niet dat Nederland 98.8% van het totaal aantal inwoners van het koninkrijk heeft! De eilanden bijzondere rechten geven is hetzelfde als een stad als Amersfoort dezelfde rechten geven.
En in de gemeenteraad van Amersfoort kom je geen Schottes, Constantias of Thodes tegen. Zoveel zelfreinigend vermogen heeft elke stad in Nederland, maar helaas niet de eilanden.
Beste Renee,
Ik heb alle respect voor je vaak uitermate goed, gedetailleerde stukjes maar soms, zoals ook nu weer sla je volgens mijn mening de plank volledig mis.
Je geeft aan, niet gestaafd door feiten maar geschreven door je eigen aannames, dat de nederlandse overheid nooit zal instemmen met een serieuze regeling wat betreft een geschillencommisie. Je geeft zelfs aan dat nederland, ik citeer “die zal, om in actueel Haags jargon te blijven, alleen haar zegen willen geven aan een nepregeling” einde citaat.
Hiermee kwalificeer je jezelf onder de Wilders volgers omdat je hier een aanname maakt die door een, door vele nederlanders als ondemocratische, schreeuwende leider wordt gezien van een eenmanspartij waarvan niemand lid kan worden en zodoende inspraak kan hebben in het beleid van deze partij.
Ieder weldenkend persoon die geinteresseerd is in de politiek op de verschillende eilanden, de zogenaamde landen binnen het koninkrijk, ziet dat er zich feiten voordoen die slecht zijn voor de bewoners van de eilanden, feiten die zich voordoen waarin regeringsleiders nog steeds pastechis uitdelen aan vrienden en familie, feiten die zich voordoen waaruit blijkt dat vele regeringsleden zich ondemocratisch gedragen ten opzichte van de plaatselijke bewoners!
Ik ben van mening dat je, indien je onafhankelijke journalistiek wilt bedrijven, je stukjes wat minder uit je eigen mening moet schrijven maar je oor te luister moet leggen bij alle meningen!
Ik wens je veel wijsheid toe voor de toekomst!
De zogenaamde politici mogen wel tegen de huidige regelgeving zijn, maar voor de bevolking van de eilanden is de huidige regelgeving de enige zekerheid dat er nog iemand in kan grijpen wanneer onze zogenaamde politici de boel leegjatten.
Zonder die regeling zijn we echt overgeleverd aan de goden…………en die bestaan niet.