32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Column René Zwart | Apathisch voorzitterschap

HomeAuteursColumn René Zwart | Apathisch voorzitterschap

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Vandaag komt een einde aan het voorzitterschap van Curaçao van de association of the Overseas Countries and Territories of the European Union, kortweg OCTA. De leiders van de 22 landen en gebieden overzee (de LGO’s) zijn in Brussel bijeen voor de 14e ministeriële conferentie van de OCTA. Heeft u er niets over gelezen of gehoord?

Dat kan kloppen. Het bestaan van de OCTA is nooit tot de media in Nederland doorgedrongen, laat staan het belang ervan en de betrokkenheid van Nederland erbij.

Maar ook de media in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken weinig op te hebben met deze organisatie die namens de voormalige koloniën van Europese landen gesprekspartner is van de Europese Commissie.

Toegegeven, geen sexy onderwerp waarvan journalisten en burgers nog minder opgewonden raken. Toch vind ik het opmerkelijk dat het jaar waarin Curaçao voorzitter is geweest er ook op Curaçao nauwelijks aandacht aan is besteed. Dat ligt niet alleen aan de desinteresse van de meeste Curaçaose media voor serieuze onderwerpen.

De regering van Curaçao heeft immers zelf ook nagelaten het voorzitterschap te benutten om de bevolking duidelijk te maken wat de OCTA voor het eiland betekent, of zou kunnen betekenen want er zou wel een tandje bij mogen. Het is sowieso een voorzitterschap van de gemiste kansen geworden.

Voormalig premier Ivar Asjes koketteerde in het begin nog wel eens met zijn voorzittershamer, maar aan wat hij en zijn plaatselijke gezant – de uit het Curaçaohuis verjaagde Ann Philips – in Brussel uitspookten is nooit een persbericht of een persconferentie gewijd.

Opvolger Ben Whiteman is, hoewel hij al een paar keer naar het Belgische paradijs voor smulpapen is gereisd, waarschijnlijk nog bezig te ontdekken waar de afkorting OCTA voor staat.

Dat Curaçao het eervolle voorzitterschap zo zwijgend heeft doorgebracht is niet geheel onbegrijpelijk: er is op wat plichtmatige nota’s na volstrekt geen inhoud aan gegeven. Ook buiten de vergaderingen om heeft Curacao nergens in de wereld de plicht van het voorzitterschap vervuld om in het belang van de OCTA-leden her en der aan bellen te trekken.

Kennelijk om te ontsnappen aan de vraag wat Curacao als voorzitter heeft gepresteerd is Whiteman begin deze week stilletjes naar Brussel vertrokken en zal hij ook weer even geruisloos willen terugkeren. Ik roep daarom alle media in Willemstad op om gewapend met pen en papier, audio-apparatuur of camera naar Hato te gaan om Whiteman op te wachten en hem die ene prangende vraag te stellen: Wat heeft de Curacaose regering met het voorzitterschap gedaan om de belangen van de bevolking bij de EU te dienen?

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Zich verenigen of met ‘vereende krachten’ ergens aan werken is erg moeilijk op Curacao. Het eiland kenmerkt zich door een grote diversiteit. Echter, deze diversiteit vindt geen vertaling in het maaschappelijk middenveld. Er wordt in al de economische, ecologische en maatschappelijke verscheidenheid geen nadruk gelegd in wat mensen bindt (het delen van verhalen, beelden en contacten). Zie het resultaat van de voorzitterschap van OCTA.

    Niet zolang geleden waren de scheidslijnen binnen de sameleving ook zichtbaar echter was toch een gevoel van saamhorigheid. Dit gevoel van lotsverbondenheid of solidariteit heeft geleid tot een actieve vakbondsbeweging en het bestaan van o.a. politieke partij FOL. Vandaag, echter, is de sfeer heel anders. Er bestaat een apathie, hopeloosheid, wanhoop en woede. De woede keert zich echter niet tegen de instellingen of degenen die deze ontbinding van hun leven teweeg brengen, maar tegen degenen die mede-slachtoffer zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties