30 C
Willemstad
• zaterdag 21 mei 2022 17:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Column René Zwart | Apathisch voorzitterschap

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Vandaag komt een einde aan het voorzitterschap van Curaçao van de association of the Overseas Countries and Territories of the European Union, kortweg OCTA. De leiders van de 22 landen en gebieden overzee (de LGO’s) zijn in Brussel bijeen voor de 14e ministeriële conferentie van de OCTA. Heeft u er niets over gelezen of gehoord?

- Advertentie -

Dat kan kloppen. Het bestaan van de OCTA is nooit tot de media in Nederland doorgedrongen, laat staan het belang ervan en de betrokkenheid van Nederland erbij.

Maar ook de media in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken weinig op te hebben met deze organisatie die namens de voormalige koloniën van Europese landen gesprekspartner is van de Europese Commissie.

Toegegeven, geen sexy onderwerp waarvan journalisten en burgers nog minder opgewonden raken. Toch vind ik het opmerkelijk dat het jaar waarin Curaçao voorzitter is geweest er ook op Curaçao nauwelijks aandacht aan is besteed. Dat ligt niet alleen aan de desinteresse van de meeste Curaçaose media voor serieuze onderwerpen.

De regering van Curaçao heeft immers zelf ook nagelaten het voorzitterschap te benutten om de bevolking duidelijk te maken wat de OCTA voor het eiland betekent, of zou kunnen betekenen want er zou wel een tandje bij mogen. Het is sowieso een voorzitterschap van de gemiste kansen geworden.

Voormalig premier Ivar Asjes koketteerde in het begin nog wel eens met zijn voorzittershamer, maar aan wat hij en zijn plaatselijke gezant – de uit het Curaçaohuis verjaagde Ann Philips – in Brussel uitspookten is nooit een persbericht of een persconferentie gewijd.

Opvolger Ben Whiteman is, hoewel hij al een paar keer naar het Belgische paradijs voor smulpapen is gereisd, waarschijnlijk nog bezig te ontdekken waar de afkorting OCTA voor staat.

Dat Curaçao het eervolle voorzitterschap zo zwijgend heeft doorgebracht is niet geheel onbegrijpelijk: er is op wat plichtmatige nota’s na volstrekt geen inhoud aan gegeven. Ook buiten de vergaderingen om heeft Curacao nergens in de wereld de plicht van het voorzitterschap vervuld om in het belang van de OCTA-leden her en der aan bellen te trekken.

Kennelijk om te ontsnappen aan de vraag wat Curacao als voorzitter heeft gepresteerd is Whiteman begin deze week stilletjes naar Brussel vertrokken en zal hij ook weer even geruisloos willen terugkeren. Ik roep daarom alle media in Willemstad op om gewapend met pen en papier, audio-apparatuur of camera naar Hato te gaan om Whiteman op te wachten en hem die ene prangende vraag te stellen: Wat heeft de Curacaose regering met het voorzitterschap gedaan om de belangen van de bevolking bij de EU te dienen?

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Zich verenigen of met ‘vereende krachten’ ergens aan werken is erg moeilijk op Curacao. Het eiland kenmerkt zich door een grote diversiteit. Echter, deze diversiteit vindt geen vertaling in het maaschappelijk middenveld. Er wordt in al de economische, ecologische en maatschappelijke verscheidenheid geen nadruk gelegd in wat mensen bindt (het delen van verhalen, beelden en contacten). Zie het resultaat van de voorzitterschap van OCTA.

    Niet zolang geleden waren de scheidslijnen binnen de sameleving ook zichtbaar echter was toch een gevoel van saamhorigheid. Dit gevoel van lotsverbondenheid of solidariteit heeft geleid tot een actieve vakbondsbeweging en het bestaan van o.a. politieke partij FOL. Vandaag, echter, is de sfeer heel anders. Er bestaat een apathie, hopeloosheid, wanhoop en woede. De woede keert zich echter niet tegen de instellingen of degenen die deze ontbinding van hun leven teweeg brengen, maar tegen degenen die mede-slachtoffer zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | ‘Curaçao deporteert Venezolanen als toerist’

Persbureau Curacao Zes Venezolaanse mannen die op Curaçao vast zitten omdat ze zonder papieren binnen probeerden te komen worden worden vandaag als toerist naar Panama gestuurd, maar in...

PBC | Ajax wint met 1-5 van Team Curaçao

Persbureau Curacao Ajax heeft het oefenduel met Team Curaçao ruim gewonnen. Christian Rasmussen was man van de wedstrijd. Mede door vier doelpunten van de Deen en een serie...

PBC | Verbond van protestantse voorgangers vindt overheid medeplichtig aan misbruik van vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het verbond van protestantse voorgangers APK protesteert tegen de plannen van de overheid om prostitutie te faciliteren in Campo Alegre. Ze zou daarmee medeplichtig...

Opinie Jeff Sybesma | Dag van de biodiversiteit

Opinie Dr. Jeff Sybesma | “Building a shared future for all life” Bios betekent in het Latijn: leven. Biodiversiteit betekent dus de verscheidenheid aan leven. Maar wat is...

NU | Ajax dankzij uitblinker Rasmussen en Ihattaren ruim langs Curaçao in oefenduel

Ajax heeft een vriendschappelijke wedstrijd tegen Curaçao in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) zonder problemen gewonnen. De Amsterdammers waren dankzij uitblinker Christian Rasmussen en...

Telegraaf | JA21 wil opvang veiligelanders verplaatsen: ’Asielzoekers naar Curaçao’

Valentijn Bartels en Niels Rigter Den Haag - Nederland moet de asielprocedure voor asielzoekers uit veilige landen verplaatsen naar het Caribisch deel van het koninkrijk. Dat voorstel doet...
- Advertentie -
- Advertentie -