28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 07:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Column René Zwart | Apathisch voorzitterschap

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Vandaag komt een einde aan het voorzitterschap van Curaçao van de association of the Overseas Countries and Territories of the European Union, kortweg OCTA. De leiders van de 22 landen en gebieden overzee (de LGO’s) zijn in Brussel bijeen voor de 14e ministeriële conferentie van de OCTA. Heeft u er niets over gelezen of gehoord?

Dat kan kloppen. Het bestaan van de OCTA is nooit tot de media in Nederland doorgedrongen, laat staan het belang ervan en de betrokkenheid van Nederland erbij.

- Advertentie -

Maar ook de media in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken weinig op te hebben met deze organisatie die namens de voormalige koloniën van Europese landen gesprekspartner is van de Europese Commissie.

Toegegeven, geen sexy onderwerp waarvan journalisten en burgers nog minder opgewonden raken. Toch vind ik het opmerkelijk dat het jaar waarin Curaçao voorzitter is geweest er ook op Curaçao nauwelijks aandacht aan is besteed. Dat ligt niet alleen aan de desinteresse van de meeste Curaçaose media voor serieuze onderwerpen.

De regering van Curaçao heeft immers zelf ook nagelaten het voorzitterschap te benutten om de bevolking duidelijk te maken wat de OCTA voor het eiland betekent, of zou kunnen betekenen want er zou wel een tandje bij mogen. Het is sowieso een voorzitterschap van de gemiste kansen geworden.

Voormalig premier Ivar Asjes koketteerde in het begin nog wel eens met zijn voorzittershamer, maar aan wat hij en zijn plaatselijke gezant – de uit het Curaçaohuis verjaagde Ann Philips – in Brussel uitspookten is nooit een persbericht of een persconferentie gewijd.

- Advertisement -

Opvolger Ben Whiteman is, hoewel hij al een paar keer naar het Belgische paradijs voor smulpapen is gereisd, waarschijnlijk nog bezig te ontdekken waar de afkorting OCTA voor staat.

Dat Curaçao het eervolle voorzitterschap zo zwijgend heeft doorgebracht is niet geheel onbegrijpelijk: er is op wat plichtmatige nota’s na volstrekt geen inhoud aan gegeven. Ook buiten de vergaderingen om heeft Curacao nergens in de wereld de plicht van het voorzitterschap vervuld om in het belang van de OCTA-leden her en der aan bellen te trekken.

Kennelijk om te ontsnappen aan de vraag wat Curacao als voorzitter heeft gepresteerd is Whiteman begin deze week stilletjes naar Brussel vertrokken en zal hij ook weer even geruisloos willen terugkeren. Ik roep daarom alle media in Willemstad op om gewapend met pen en papier, audio-apparatuur of camera naar Hato te gaan om Whiteman op te wachten en hem die ene prangende vraag te stellen: Wat heeft de Curacaose regering met het voorzitterschap gedaan om de belangen van de bevolking bij de EU te dienen?

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Zich verenigen of met ‘vereende krachten’ ergens aan werken is erg moeilijk op Curacao. Het eiland kenmerkt zich door een grote diversiteit. Echter, deze diversiteit vindt geen vertaling in het maaschappelijk middenveld. Er wordt in al de economische, ecologische en maatschappelijke verscheidenheid geen nadruk gelegd in wat mensen bindt (het delen van verhalen, beelden en contacten). Zie het resultaat van de voorzitterschap van OCTA.

    Niet zolang geleden waren de scheidslijnen binnen de sameleving ook zichtbaar echter was toch een gevoel van saamhorigheid. Dit gevoel van lotsverbondenheid of solidariteit heeft geleid tot een actieve vakbondsbeweging en het bestaan van o.a. politieke partij FOL. Vandaag, echter, is de sfeer heel anders. Er bestaat een apathie, hopeloosheid, wanhoop en woede. De woede keert zich echter niet tegen de instellingen of degenen die deze ontbinding van hun leven teweeg brengen, maar tegen degenen die mede-slachtoffer zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...

NTR | Caribsch Netwerk Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016....

CC | Minister stops FKP financial director appointment

WILLEMSTAD - Minister Charles Cooper of Traffic, Transport and Spatial Planning is blocking the appointment of the new financial director of Social Housing Foundation (FKP). The housing...
- Advertentie -