26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 02:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Orlando | De Chinese jackpot gewonnen

Opinie door Orlando Meulens
Column door Orlando Meulens

Curacao heeft de ‘Jackpot’ gewonnen. ‘Drie zevens’ op een rij. Het bedrijf Guangdong Zhenrong biedt zich aan als redder in nood. Zonder enige regeringsgarantie gaat het bedrijf 10 miljard dollar stoppen in de Curaçaose economie. Dit lijkt ‘too good to be true’.

Echter een MoU laat zien dat het wel echt is. Maar ondanks dat velen momenteel op een roze wolk zitten, moet ik de pret drukken met een aantal nuchtere kanttekeningen.

Na een economische afhankelijkheid van de Shell, die in 1986 zomaar zijn boeltje pakte en verdween, zijn we hopelijk een beetje sceptisch geworden met het binnenhalen van grote multinationals. Texas Instruments heeft ons ooit ook zo’n stoot onder de gordel bezorgd. Wat we zeker niet meer moeten willen is een herhaling van de huidige gang van zaken met PdVSA. Hierbij doel ik op vrijstelling van belasting en zich niet houden aan de milieuregels.

- Advertentie -

Vandaar dat ik benieuwd ben naar het volgende:

1. Wordt, in geval van een overeenkomst met Guangdong Zhenrong er gewoon winstbelasting geheven? Samen met alle andere reguliere belastingen?

2. Zullen de arbeidsrechten gerespecteerd worden? In die zin dat de Curaçaoënaar voorrang krijgt bij het aannemen van personeel? Premier Whiteman noemde dit en passant, maar wordt de zogenaamde 80/20-arbeidsregeling hier daadwerkelijk toegepast?

3. Krijgt de Curaçaose samenleving een voorkeursprijs op de producten van het bedrijf en dus een goedkoper tarief dan het exporttarief, zou men in zee gaan met het Chinese bedrijf?

4. Komt er een restrictie op de repatriëring van winsten? Of anders geformuleerd: wordt er bewaakt dat de winsten van het bedrijf binnen Curaçao blijven?

5. Zal Guangdong Zhenrong zich houden aan internationale milieunormen? Dus niet alleen lokale milieunormen.

Vijf zeer belangrijke punten waarvan ik hoop dat die in het contract met Guangdong Zhenrong opgenomen worden. Want dan alleen kan de Curaçaose samenleving daadwerkelijk spreken van een Jackpot! Of moet ik Yenpot zeggen?

ORLANDO MEULENS

Nederland

Artikel delen

3 reacties

  1. Voor Whiteman is een beetje winst voor P S bij de as verkiezingen heel belangrijk. Verder heeft hij in alle talen laten weten dat zijn vader bij de raffinaderij werkte, waardoor hij heeft kunnen studeren. Dat maakt de raffinaderij voor hem onaantastbaar. Het multigigakostbaar diciplinair team danst naar dezelfde pijpen. Olie is op weg sunset economie te worden. In deze verdwijnende bedrijvigheid wil alleen China nog investeren, omdat die de Venezolaanse sulfa vergiftiging voor lief nemen door de ontbreken van milieuregels daar. De worst die wordt voorgehouden is “wij regelen alles” Water, stroom, olie, gas, en allemaal gratis. We willen dan een raffinaderij, diepwaterhavens, zeggenschap over utiliteitsbedrijven. We investeren 10 miljard dollar en nemen feitelijk het hele eiland over.
    En Whiteman’s handtekening staat daar onder.
    Slaven heten koelie’s in China. Binnenkort zijn er ook Curacaose koelies.

  2. We zien dat de Chinezen nog erger zijn dan de kolonisten van de 18de en 19de eeuw. Zij roven landen ook leeg van hun rijkdommen. China duld geen tegenwoord en zal Curacao gijzelen. Net als zij andere caribbische en afrikaanse landen gijzeld.

  3. Beste Mr Meulens, het gaat hier wel om 10 miljard, ik zou zeggen laat de Chinezen maar komen. Problemen zijn van alle tijden, Curacao zit niet in een situatie waarvan je kan zeggen, wij doen geen water bij de wijn. De Chinezen hebben het geld, die wij graag willen hebben. Onze problemen zitten gewoon in het systeem tussen arm en rijk, dus pak wat je kan pakken, ontwikkeling en vooruitgang, gaan stap voor stap.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...

DolfijnFM | Raymond Gradus wil ook verschuiving belasting betalen

Raymond Gradus vindt dat de overheid van Curaçao de loonkosten in de publieke sector beter moet beheersen. Ook kan er flink bezuinigd worden op de huisvestingskosten van...
- Advertentie -