27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 10:10

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...

Ingezonden | Open brief aan Gilmar Pisas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Hotel op Aruba biedt bonus voor vaccinatie

Oranjestad - Alle werknemers van het hotel Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 dollar als ze zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek...

AntilliaansDagblad | Eerste Kamer: Meer prioriteit Koninkrijksrelaties

Den Haag - De Eerste Kamer vindt dat Koninkrijksrelaties meer prioriteit moet krijgen van het volgende Nederlandse kabinet. Een motie van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller waarin dit wordt...

AntilliaansDagblad | Chester Peterson voorgedragen als formateur

Willemstad - Movementu Futuro Kòrsou (MFK) - de grote winnaar van de verkiezingen van 19 maart 2021 - heeft bij gouverneur Lucille George-Wout Chester Peterson voorgedragen als...

AntilliaansDagblad | Hervormingplan CBCS voor financiële sector

Willemstad/Philipsburg - Om de weerbaarheid van de financiële sector te vergroten heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) een uitgebreid hervormingspakket opgesteld. Bij de analyse...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenRegioColumn Curaçao | Loesje denkt door

Column Curaçao | Loesje denkt door

Column Renée van Aller en John de Vries

Nederlandse Veiligheidsdiensten en Venezuela beleid: Vindt u het ook zo’n zooitje?

Loesje denkt door maar minister Koenders niet

De gevierde vaderlandse wijsneus Loesje verzuchtte in het NRC-Handelsblad van 3 februari 1991: Vindt u het ook zo’n zooitje? Des te meer reden om de dingen naar uw hand te zetten! Onze overheden doen dat buitengewoon bekwaam. Hoe doen wij dat als burgers? De overheid ziet de burger als een (te) veeleisend verschijnsel, die niet weet wat goed is voor hem/haar.

De eigen verantwoordelijkheid wordt gebrekkig gedragen, denkt onze overheid. Dus beslist de overheid spontaan voor ons. Dat willen wij niet, want lang niet altijd beslist de overheid goed, zoals weer blijkt uit de recente, onbegrijpelijke opstelling van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.

Inzicht in doel en risico

Veiligheidsdiensten zijn er om te monitoren waar gevaren dreigen voor de veiligheid van burgers en landen. Het is dus van groot belang dat veiligheidsdiensten niet geïnfiltreerd zijn of worden door twijfelachtige personen en organisaties. Dat is zo vrezen wij, al een tijd aan de gang in het Koninkrijk.

Vooral in Curaçao en Sint Maarten, met alle bijgehorende gevaren. In 2008 en 2011 wezen wij al op de gevaren van het jihadisme in Might is right. Met name de connecties die via Venezuela en Colombia liepen, brachten we toen in kaart. Nederland onderschat de dreigende gevaren nu voor onduidelijke en verkeerd gepercipieerde handelsbelangen in Venezuela. Dat is een ernstige en gevaarlijke misvatting.

Wij wezen toen ook op het belang van goed functionerende veiligheidsdiensten, die niet worden of zijn geïnfiltreerd door criminele organisaties om wit te wassen of anderszins gevaar voor het land en/of het Koninkrijk opleveren. Het Koninkrijk had veel eerder moeten ingrijpen en heeft dat bekwaam en deskundig nagelaten. Waarom? Dat werd nog eens pijnlijk duidelijk door het gigantische en onverklaarbare inhoudelijke verschil in de Nederlandse reactie van de minister van Buitenlandse Zaken, Koenders op de kommervolle Venezolaanse politieke situatie én het interview van Christiane Amanpour met de echtgenote van Leopoldo Lopez, Lilian Tintori van 28 februari 2015. Lopez zit al ruim een jaar in de gevangenis. De Venezolaanse regering is kennelijk van mening dat een andere dan de heersende politieke mening koesteren een misdrijf is.

Al jaren zijn er klachten over de Antilliaanse en thans Curaçaose en Sint Maartense veiligheidsdienst. Nederland vond dat kennelijk prima en keek bekwaam weg. Waarom? Wij schamen ons plaatsvervangend over de inhoud van de brief die minister Koenders stuurde naar de Tweede Kamer op 27 februari 2015. Een geruchtmakend geval van de kool en de geit sparen, zoals ook al gebeurde met de geloofsbrieven van de recent aangestelde Venezolaanse consul in Aruba, die weer heenging, Hugo Carvajal, El Pollo werd verdacht van drugshandel maar ging vrijuit.

Dit kan zo niet langer. Vliegtuigen die boven Aruba uit de lucht worden geschoten door het Venezolaanse leger. De reëel bestaande gevaren moeten formeel worden onderkend en het Koninkrijk kan niet langer wegkijken, zeker niet nu de mensenrechten zo opvallend worden geschonden en de veiligheidsdiensten nog maar beperkt de noodzakelijke taken kunnen uitoefenen. Blijkbaar is de veiligheid van het Koninkrijk, de burgers en de landen niet meer beschermingswaardig? Nederland een rechtsstaat? Dat valt te betwijfelen. Welke warme vriendschappen koestert Koenders met Venezuela en waarom? Veel vermogende Venezolanen doen boodschappen in Aruba en Curaçao en hebben daar hun geld gestald, evenals in Zwitserland. Ook wonen veel Venezolanen op de eilanden, zeker als in Venezuela de grond hen te heet onder de voeten wordt. De situatie moet thans zeer oplettend worden gevolgd. Gebeurt dat onafhankelijk van ongewenste politieke en criminele invloeden?

De veiligheidsdienst en het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting

De rol van de veiligheidsdiensten in de bestrijding van het terrorisme ligt vooral in de preventieve sfeer. Het motto van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is (evenals bij de BVD) “Per undas adversas” (tegen de stroom in). Na 11 september 2001 is opnieuw duidelijk geworden hoe kwetsbaar een samenleving is voor gewelddaden die gericht zijn tegen weerloze burgers met als doel politieke of maatschappelijke veranderingen te realiseren. Daarna dienen alle veiligheidsdiensten binnen het Koninkrijk te handelen. Gebeurt dat onvoldoende dan moet het Koninkrijk onmiddellijk ingrijpen op grond van het Statuut. Er is al veel te lang gewacht. Er moet onmiddellijk worden ingegrepen in Curaçao en Sint Maarten. Grootschalige sanering van de veiligheidsdiensten? De thans ontstane situatie mag nooit meer voorkomen.

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ja, ‘wij’ Hollanders kunnen vaak zo lekker naief zijn in ons klompenlandje, wat op zich een mooie eigenschap is. Als je namelijk naief bent, dan pak je dingen aan uit idealistische overwegingen en bereik je vaak goeie resultaten. Maar als Minister heb je een taak om juist NIET naief te zijn en een situatie die aan het escaleren is juist in te schatten. De brief van Koenders over Venezuela aan de Tweede Kamer staat haaks op wat er momenteel gebeurt. Door wie wordt Koenders eigenlijk geinformeerd? Niet door de veiligheidsdiensten in elk geval, die op hun gat liggen op de Caribische eilanden. http://edition.cnn.com/videos/world/2015/02/21/pkg-romo-venezuela-mayor-arrest.cnn/video/playlists/venezuela-in-the-news/ Ook niet door die paar diplomaten van de Nederlandse Ambassade in Caracas, die zelf nog te vreten hebben omdat ze nog terecht kunnen in de Tax Free winkels bestemd voor Expats (vergelijk het met de MAKRO hier in Nederland). Het is om je dood te schamen dat Bertje zo’n brief heeft kunnen schrijven, komt absoluut niet overeen met de werkelijkheid. Het klinkt meer als het strijkorkest van de Titanic, de boot was aan het zinken, maar het orkest speelde gewoon door. Hoogste tijd om je naieve PVDA bril af te zetten Bertje en eens een goeie brief te schrijven aan de Tweede Kamer, die gewoon weergeeft wat de internationale media nu ook aangeven: het gaat historisch slecht in Venezuela, mensenrechten worden structureel genegeerd, Maduro staat aan het hoofd van een moordeskader regering en heeft onlangs een besluit uitgevaardigd die politie carte blanche geeft om tegenstanders omver te schieten of gevangen te nemen. De burgemeester van Caracas is gevangen genomen. I mean: word wakker Koenders en doe je werk!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties