Juridische column mr. Frank Kunneman
Gaat het nu beter of slechter met de corporate governance in de overheidsentiteiten op Curaçao? Sommigen zeggen ‘slechter’. Volgens mij gaat het wel wat beter dan tien jaar geleden. Niet heel veel, maar wel wat. Toch gebeurt er nog van alles in overheidsentiteiten dat absoluut niet door de beugel kan.
Hierachter een lijstje voor de politiek en voor ieder die de schoen past, met tien dingen die niet (meer) kunnen. Met uitzondering van de eerste hebben we elk van deze ‘no go’s’ het afgelopen jaar gezien. Om toe te voegen aan het lijstje met goede voornemens voor 2016 (stoppen met roken, minder gaan eten, meer sporten): ook het volgende niet meer doen (kan niet meer).
Daar gaat-ie, in willekeurige volgorde en op de valreep van het nieuwe jaar:
– Ontslaan van alle commissarissen als er een nieuwe regering komt;
– Het benoemen van bestuurders zonder openbare werving;
– Het benoemen van commissarissen niet op basis van kundigheid, maar op basis van ‘verdienste’ voor de partij;
– Commissarissen die (tijdelijk) de plaats van een (ontbrekende) bestuurder innemen en maar blijven zitten;
– Bestuurders en commissarissen die instructies van de aandeelhouder opvolgen, zonder dat de wet of de statuten hen daartoe verplichten;
– Commissarissen die de inhoud van vergaderingen aan hun politieke achterban doorgeven;
– De aandeelhouder (regering) die geld aan de onderneming onttrekt voor een ‘goed doel’;
– Conflicts of interests: het belang van de partij of het Land of het eigen belang stellen boven het belang van de onderneming;
– Eindeloos vergaderen over onbelangrijke zaken;
– Machtsspelletjes spelen.
Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunnenman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.
Bron: Antilliaans Dagblad
Je vergat er nog een. Tegelijkertijd advocaat en commissaris zijn van/bij een bedrijf (en hoogleraar). Vind ik ook niet kunne man.
De politieke vinger in de pap zorgt er voor dat de pap niet te vreten is .
Als je zoiets al 20 jaar aan het verkondigen bent, dan kun je toch niet echt zeggen dat je erg succesvol bent geweest. Misschien eens een andere aanpak proberen?
Privatiseren de ngo`s en de politieke getinte commissarissen bende overal uit trappen, het zou wat nadelen hebben (het privatiseren), maar de voordelen zouden vele malen groter zijn. De politieke vinger in de pap hier is een onding en de oorzaak van een hoop ellende.
Deze dingen konden nooit in een normaal land. Maar aangezien die dingen allemaal wel gebeurden, zal het in de toekomst gewoon doorgaan.
Misschien nu U het vermeldt wat veel publiek wel weet, dat U enkele mensen daarin betrokken wakker schudt. Of het verandert is vraag 2.