30 C
Willemstad
• zondag 19 mei 2024 20:30

Column Kunneman | Blaf woef kef zwijg

Juridische column mr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

Wij hebben thuis vier honden. Jeroen is een great Dane. Tommie is een kruising tussen een carnicorsa, rottweiler en labrador. Sophietje is van de straat en Catootje ten slotte is een chihuahua. Jeroen woeft, Tommie blaft, Sophietje houdt haar mond en Catootje keft. Catootje weegt net een kilo en is de baas over alle andere honden, inclusief de 60 kilo wegende Jeroen. Hoewel Cato kleiner is dan de kop van Jeroen en hij haar moeiteloos met een flinke hap zou kunnen doorslikken, treedt Jeroen bescheiden terug als Cato hem venijnig toeblaft.

In de meeste groepen mensen heb je ook keffers, woefers, blaffers en zwijgers. En in vergaderingen zijn de keffers vaak dominant. Dat laten woefers, blaffers en zwijgers overigens zelf toe. In een vergadering van een bestuur of Raad van Commissarissen is dat niet zo gewenst. Die vergadering kan alleen optimaal rendement opleveren als iedereen iets inbrengt.

De vraag is dan hoe je dat bereikt. Dat is vooral de taak van de voorzitter. Immers, de voorzitter zorgt er als het goed is voor dat iedereen zich over bepaalde onderwerpen kan uitspreken. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je een zwijger bent, zal je niet veel zeggen, ook niet als je daartoe uitgenodigd wordt. En zeker niet als een kakofonie van woefers, blaffers en keffers je voor is gegaan.

Meestal zeggen die mensen dan dat ze er niets meer aan toe te voegen hebben. Of ze sluiten zich bij een vorige spreker aan. Dat is jammer. Bovendien komt het de effectiviteit van de besluitvorming niet ten goede. Er zijn nog andere manieren om ervoor te zorgen dat iedereen een gelijke inbreng heeft en om, wat nog belangrijker is, te profiteren van de gedachtevorming van alle leden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je aan iedereen vraagt om kort voor zichzelf op een velletje papier te schrijven hoe ze over het desbetreffende onderwerp denken en wat hun mogelijke oplossingsrichtingen zijn, de kwaliteit van de besluitvorming met sprongen vooruitgaat.

Op die manier domineert niet Cato altijd alle vergaderingen alleen omdat ze een grote muil heeft, figuurlijk dan.

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is senior partner bij advocatenkantoor VanEps Kunnenman VanDoorne en hoogleraar Corporate Governance aan de UoC. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.Lees meer …

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties