31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Trol

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Trol

Column Arien Rasmijn

Trolling

Sommige mensen werken ‘s nachts. En iedereen raakt weleens afgeleid tijdens het werk. Stel je voor, je bent rond een uur of twee ‘s nachts bezig met je stukken, wanneer het bekende geluidje klinkt dat je ergens in bent getagd.

Of je bent net klaar en je kunt nog niet slapen dus ga je nog even scrollen. Kan gebeuren, ook wanneer je premier bent. De vraag is, wordt het een probleem wanneer je politieke tegenstanders daar gebruik van maken? Eergisteren bleek dus van wel.

André Bosman vond het blijkbaar nuttig om Evelyn Wever-Croes op Facebook direct aan te vallen over het feit dat haar kabinet de begroting van 2020 niet op tijd inlevert. Dat het gebeurt is op zich niets nieuws en dat hij het doet ook niet. Bosman heeft er een handje van om hoog van de toren te blazen over wat er misgaat op de eilanden zonder om te kijken naar wat er allemaal aan corruptieschandalen binnen zijn eigen VVD gebeuren. Zijn opdracht binnen zijn fractie is duidelijk; wees een kwelgeest voor bestuurders in de West. Daarin lijkt hij steeds verder te gaan en nu is hij dus zover dat we hem een online pestkop, een trol, mogen noemen.

Een goede pestkop bestudeert zijn slachtoffer altijd en zoekt naar zwakheden om op in te haken. En in het geval van de huidige Arubaanse bestuurders was de achillespees makkelijk te vinden. Zij kunnen maar niet van sociale media afblijven. Iemand anders zou Bosman in zijn tijdlijnbubbel laten schreeuwen wat hij maar wilde en geen antwoord hebben gegeven. There is a time and a place.

Twee uur ‘s nachts is niet de tijd en Facebook is niet de plaats. Maar onze premier kon het niet laten en ging met de trol in debat. Regel één in online fitties is heel simpel: Don’t feed the troll. Bosman kreeg een staatsbanket. Punten die de premier maakte die hout sneden – klagen over een late begroting is inderdaad spijkers op laag water zoeken, zeker op Aruba waar we eigenlijk niets anders dan late begrotingen hebben gekend – werden genegeerd. En daar waar de trol op kon inhaken, werd ook flink huisgehouden. De premier daagde Bosman uit om het laatste CAft-rapport, het IMF-rapport en het oordeel van S&P te lezen.

Bosman kwam met een waslijst aan quotes uit het CAft-rapport en dat van S&P. De een sterker dan de ander, maar daar ging het niet om. Het ging om volume. Vergeet het tijdsverschil niet, Bosman zat ’s ochtends waarschijnlijk fris en uitgerust aan zijn koffie verkeerd te nippen terwijl Wever-Croes misschien al klaar was om in bed te stappen. En dan maak je fouten. De premier vroeg aan het Kamerlid waar Nederland Aruba mee ondersteunt. Zijn antwoord: “Justitie, IND, politie. Om maar wat te noemen.”

Allemaal waar en allemaal van cruciaal belang voor Aruba, vooral nu. Game over. Laptop dicht en naar bed. Morgen is er weer een nieuwe dag. En zo werd met deze bizarre nachtelijke uitwisseling andermaal bewezen dat Facebook de plek is voor memes, quotes en mensen feliciteren met hun verjaardag. Niet voor politiek, hoe verleidelijk het eerst ook lijkt. En nog iets, ga niet meteen de schuld leggen bij een journalist die jou verkeerd zou kunnen hebben geciteerd. Want het kan zijn dat de opnames nog voorhanden zijn.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

7 reacties

 1. @Kaat:
  Nee Cato: ik heb maar EEN opdrachtgever die mij in ALLES bijstaat:
  Mijn God, Jezus Christus……
  Daar kunnen jullie niet tegen op, geloof me… Ook niet met behulp van die quasi engel die d’er uit gesodemieterd is toen….
  Hoe vind je die???
  Tenzij je ongelovig bent natuurlijk: iets wat ik vermoed: de dingen die JULLIE hier te berde brengen…….. dan kom je (of een van je medestanders) gegarandeerd terug met iets heel doms…..

 2. Drechi, jij hebt opdrachtgevers, mv dus. Overal bekend(in negatieve zin natuurlijk) . Je hebt bingo en ganzenborden niet vernoemd. Mooi gezegd verschoning hiervoor. FP.

 3. Feit blijft dat Kabinet Wever – Croes de begroting over 2020 te laat had ingeleverd.
  Kan je veel over vinden, maar het staat als een paal boven water.
  Maar als je dat hardop en te direct zegt dan ben je een pestkop en een trolletje!

 4. @CR:
  He CR: Kent Arien Rasmijn jullie? Met “Jullie” bedoel ik “jullie” 🙂
  Wat een perfekte beschrijving en weergave van “jullie” handelswijze zeg!!
  Jullie organigram is niet zo gecompliceerd:
  De “Hoofd-trolfunctie” is een “twee-eenheid” samengesteld uit jou en Erica. Dat moge duidelijk zijn. En jullie doen dat met verve. Goed werk! (In negatieve zin dan).
  Daaronder komen de stafmedewerkers: Kaat, Maurice, Bram, Trui, de Graaier en Hans. Trui is daarnaast ook belast met ” het corrigeren van taalfouten”, niet van de eigen leden uiteraard, maar van tegenstanders.

  Daar weer onder komen dan de werktrollen zoals een Brian S, maar ook nog meer zwarte Macamba’s die “hang en spandiensten” leveren, of diegenen die zo nu en dan bijvoorbeeld een ingezonden stuk met negatieve connotations in lokale kranten plaatsen, op fb los gaan, en ook nog “Tweeteren” waaronder dus een meneer Bosman, Comenencia, e.a.
  Er zijn ook nog collaborateurs die eigenlijk niets weten, maar veel Googelen, Yahooen, Bingen, etcetera, en dan heel bijdehand uit de hoek komen, en een soort intern “lijfsblad” onder de leden distribueren met roddels, halve waarheden, dubieuze verkeersongevallen, achterklap etcetera.
  Een damesclub met naast thee, bridgen, Jeu de boule en nog meer leuke bezigheden, ook nog een agenda………
  Het is ook vrij duidelijk dat jullie ook een “opdrachtgever” hebben, net zoals VVD de lakens in het geval van Bosman hier uitdelen, net zo goed hebben jullie maar een opdracht: Zo veel mogelijk “Haat, nijd, verdeeldheid, tweespalt, vrouwenhaat, discriminatie en minderwaardigheid” ten toon spreiden……
  Jullie fout is dat jullie lang niet iedereen klein kunnen krijgen. ER zijn nog een paar diehards die ondanks “jullie”, elke keer weer opnieuw dwars gaan liggen, en heel moeilijk begraven kunnen worden… Wij gaan door tot het gaatje 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Ik zal wellicht mensen niet met name genoemd hebben. Mensen die ook een bijdrage leveren aan “the cause”….Verschoning daarvoor.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties