29 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

DH | Government says none of its systems compromised

PHILIPSBURG--The Information, Communication and Technology (ICT) Department of the Government of St. Maarten was alerted to a phishing email blast originating from the email account of a...

AD | Beruchtste Venezolaanse gevangenis met nachtclub en gokhallen weer in handen overheid

Bob van Huët | Algemeen Dagblad MET VIDEO - Venezuela heeft 11.000 troepen ingezet om de controle te heroveren over de beruchte Tocorón-gevangenis, een van zijn grootste detentiecentra...

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

NTR | Oud-minister Aruba gaat in hoger beroep in corruptiezaak

Melissa Stamper Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger (AVP) gaat samen met vijf andere verdachten in hoger beroep in de corruptiezaak Avestruz.   De rechtbank heeft woensdag op hun verzoek...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Stille epidemie

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Stille epidemie
Column Arien Rasmijn | Stille epidemie
Column Arien Rasmijn | Stille epidemie

Er heerst een stille epidemie op Aruba. Een die door schaamte en gebrek aan steun, educatie, faciliteiten en beleid veel meer slachtoffers maakt dan nodig. Het discrimineert niet. Jong, oud, hoog- en laag opgeleid, iedereen die met druk of trauma te maken heeft kan het krijgen.

Mensen van wie je het niet zou verwachten hebben psychische stoornissen, en angst en depressie zijn maar het begin. Docenten, wegwerkers, politieagenten die dag in dag uit tijdens lange, zware shifts een loodzwaar beroep naar eer en geweten moeten uitvoeren. Artsen die de ene na de andere patiënt moeten afwerken, casinomedewerkers die hele dag onder scherp toezicht staan tussen het constante gerinkel van slotmachines en het verdriet van gokverslaafden die hun pensioen wegspelen.

Jongeren die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt of gewoon in hun groeipijnen zo zwaar in de knoop raken dat ze er niet meer alleen uitkomen. Vaders en moeders die door werkdruk, pestende collega’s, de hypotheek en de druk om goed voor de dag te komen en de familie niet te beschamen niet meer kunnen slapen van het constante malen en wanneer de kinderen slapen grijpen naar een fles, een joint of wat harders om zichzelf te kunnen verdoven.

En dan hoor je van de zoveelste zelfmoord. Een moeder die zichzelf opknoopt in de tuin, een jongen die van een nog in aanbouw zijnde hotelgebouw naar beneden springt. Een meisje die met vergif op gaat slapen. In Nederland, een Arubaans meisje dat voor een trein springt en een vriend van mij van wie ik dit weekend afscheid zal moet nemen omdat hij zichzelf vorige week van het leven beroofde. Wie weet begon zijn lijdensweg hier al, op een plek waar dit soort gezondheidsproblemen zwaar taboe zijn, de druk om ‘het goed te hebben’ slopend kan zijn en psychische hulpverlening schaars en ontoereikend is.

Want feitelijk zijn er maar twee of drie psychiaters op het hele eiland, is PAAZ geen volwaardige behandelplaats voor de lange termijn en wordt een bezoek aan een psycholoog niet gedekt door AZV, tenzij je ambtenaar bent. Als je kijkt naar de verschillende psychologenpraktijken die in de afgelopen jaren zijn geopend, dan kan je wel afleiden dat er weldegelijk een vraag is.

Dan is het de plicht van de zorgverzekeraar om daar ook in te voorzien, toch? Voor ernstige misdaden waarbij is gebleken dat een ernstige mentale aandoening zoals schizofrenie een rol speelde is er ook geen zorg in de vorm van TBS. De dader wordt weggestopt in KIA en krijgt met een beetje mazzel af en toe bezoek van diezelfde psychiater. Dit allemaal geeft blijk van een haast misdadige onachtzaamheid naar wat er speelt in de gemeenschap. Het lijkt alsof beleidsmakers zich niet eraan willen wagen, terwijl er juist zoveel winst valt te behalen.

Zoveel leed kan worden voorkomen en zelfs opgelost door meer faciliteiten en capaciteit beschikbaar te maken en de drempel te verlagen. Goede mentale zorg kan zelfs flink bijdragen tot minder verslaafden. Want waarom denk je dat veel van die double trouble chollers zijn begonnen met gebruiken?

Psychische en psychiatrische aandoeningen kunnen wanneer ze niet met zorg, geduld en begrip worden behandeld verwoestende gevolgen hebben voor hele gezinnen. Op een eiland waar iedereen elkaar kent en er een cultuur heerst van schaamte, trots en schone schijn ten koste van alles, is het effect alleen maar heftiger. Want het laatste wat je wil op Aruba is met het stigma van ‘gekte’ geassocieerd worden. We wonen toch op One Happy Island? Alleen chollers en moordenaars worden gek, niet?

Mensen zouden eens moeten weten dat je een keer naar PAAZ bent geweest, om wat voor reden dan ook. En eenmaal wanneer je dat label op je geplakt krijgt, dan kom je er nooit meer vanaf. Laten we beginnen met een open en eerlijk gesprek over die stigma’s, en over mentale zorg op Aruba en haar tekortkomingen.

Iedereen heeft weleens een keer hulp nodig. Soms is het duister gewoon te diep om er alleen doorheen te gaan. Niemand zou zich daarvoor moeten schamen of zonder goede hulp blijven. We hebben teveel naasten aan deze ellende onnodig kwijtgeraakt. Het is tijd om te praten er samen wat aan te doen.

Bron: DenCayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties