28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 12:28

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Willemstad - Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Showtime

Column Den Cayente | Showtime

Column Arien Rasmijn

Marisol Lopez-Tromp | PowerFM

Ik heb het al eens eerder gezegd, politici leven in een compleet andere wereld dan de onze. Terwijl elke dag zo’n 100 mensen per dag positief worden getest en meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis en de zorgsector op het punt staat door de knieën te gaan, werd in de Staten gedebatteerd over de inmiddels zo goed als ingetrokken motie van wantrouwen tegen minister Marisol Lopez-Tromp.

Tussen de 4500 en 5000 gezinnen, pak ‘m beet 10 procent van de hele bevolking, moet het nu doen met voedselpakketten. In het veld wordt gefluisterd over tientallen zelfmoordpogingen van met name mannen tussen de twintig en de vijftig jaar, die in een financieel uitzichtloze situatie zijn terechtgekomen. Niemand praat erover. Sterker nog, de telethon om deze mensen te helpen is vrolijk van toon en het wordt ons op het hart gedrukt om positief te blijven. De onderhandelingen met Nederland over financiële steun zijn blijven steken op politieke kwesties en borstgeklop over autonomie. Ik kan het idee niet loslaten dat als er al was getekend en de Fase en de loonsubsidie voor de komende maand waren zeker gesteld, ons misschien een stuk van die ellende waar pertinent niet over wordt gesproken zou zijn bespaard. Het kon iemand zijn geweest die de propaganda voor lokale consumptie geloofde en niet doorhad dat er toch getekend moet worden.

En als je Atia, de KvK, Ahata en de artsen hoort dan weet je dat als er eerder was getekend de situatie wellicht minder kritiek zou zijn. Maar het blijven politici en die moeten er eerst voor zorgen dat zij hun kansen op herverkiezing volgend jaar ietsjes zekerder stellen voordat ze het broodnodige en vooral onvermijdelijke doen en dus moeten we wachten tot waarschijnlijk de Rijksministerraad van 11 september. Wie tussen nu en dan er niet meer is, zullen dan wel zien.

Maar goed, showtime. Het debat van de eeuw. De ‘Red Wedding’ van de Arubaanse politiek. Eerlijk is eerlijk, net als jij was ik toe aan deze afleiding. En hoewel de minister weinig kon loslaten over de zaken die er echt toe doen, namelijk de dossiers waar een justitiële vordering op ligt, was het onderhoudend genoeg.

De MEP-fractie dacht slim te zijn en te hameren op wat allemaal wel ter inzage lag en hun holle eis om de gevallen van vermeende corruptie onder Lopez-Tromp’s voorganger Otmar Oduber met naam en toenaam te noemen. Dat kon de minister dus niet en dus vroeg zij dan ook aan oud-politieagent Rocco Tjon of hij juist wilde dat zij de lopende onderzoeken zou ondermijnen. En dus werd een spel gespeeld waar geen echte winnaars uit konden komen. MEP stond voor paal met haar domme eisen en hoewel ze wel aangaf dat Justitie-minister Andin Bikker niet helemaal zuiver handelde en flink wat goede one-liners ertegenaan smeet, bleef het echte ‘mic drop moment’ uit.

Maar het zieligst was de POR-fractie, die volkomen irrelevant aan de zijlijn bleef staan nadat zij een maand geleden nog zelf die motie van wantrouwen wilden indienen. Wat kan een maand een groot verschil maken. Nu dreigt voor POR een soortgelijk lot als PDR, dat andere schip dat met kapitein Bikker aan het stuur averij liep. RED en AVP konden er verder ook maar weinig mee. Het is niet voor niets dat zowel Richard Arends als Ricardo Croes liever had gezien dat het debat definitief werd geschorst, want wat heb je daar te zoeken als de motie van wantrouwen waar het om te beginnen over ging toch al zo goed als ingetrokken was.

Maar je kunt altijd rekenen op de abjecte zelfoverschatting en domheid van Statenvoorzitter Ady Thijsen en zijn verbetenheid om Lopez-Tromp aan de hand van de – toegegeven, niet bijster interessante – documentatie die wel besproken mocht worden aan te pakken. Maar er viel niks te halen, hoe hard de MEP-fractieleden probeerden te argumenteren dat de minister uiteindelijk niets op tafel heeft kunnen brengen. Want iedereen en zijn moeder weet wat de minister in haar achterzak heeft.

Wat ze omzichtig wist te brengen is ernstig genoeg en wat nu niet in detail besproken kan worden zal op een gegeven moment – wie weet nog voor september volgend jaar – wel leiden tot mensen die plots uit hun bed worden gelicht door de Landsrecherche.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected] Lees meer….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties