Column Den Cayente | Obsceen

Column Arien Rasmijn

arbeidscontract RDA raffinaderij Mike de Mezas Richard Arends

Tijdens de tussentijdse rapportage zag het zittende kabinet het goed om het getekende contract van AVP-er Richard Arends met de RDA naar voren te brengen. Dat contract hadden ze vast al heel lang klaarliggen in afwachting van een geschikt moment en MEP-fractielid Edgar Vrolijk, die ondanks zijn vlotte babbel doorgaans weinig toe te voegen heeft kreeg de voor hem waarschijnlijk bijzonder dankbare taak om op doel te schieten.

Van gebrek aan teamwork kan je de MEP-fractie in ieder geval niet betichten, zoveel is duidelijk. Arends en de AVP-fractie konden daar maar weinig tegenin brengen. Nee, hij heeft geen dag gewerkt bij de RDA, maar godallemachtig, dat contract! Was Otmar Oduber niet opgestapt en was hem niet vriendelijk doch ongetwijfeld dringend gevraagd om het kabinet te versterken, dan had hij daar nu gezeten, met dat ronduit obscene contract dat hij – vergis je niet – gewoon heeft ondertekend. Stel je voor, bij ontslag zou hij vijf jaar lang 100 procent doorbetaald krijgen, inclusief de telefoon- en representatiekosten van iets meer dan een rug per maand.

Ik ben niet flauw over het goed betalen van bekwame mensen en als iemand bekwaam genoemd mag worden dan is Richard Arends dat wel, maar zulke arbeidsvoorwaarden zijn niet anders dan over de top te noemen. En hier gaat het heus niet om het ‘aantrekken en vasthouden van kostbaar talent’, zoals multinationals vaak als excuus hanteren wanneer een topman weer eens een vette opslag krijgt.

Hier gaat het om iemand die in ieder geval meer dan betrokken was bij het opzetten van RDA, van haver tot gort. Je zou kunnen stellen dat Richard Arends zijn eigen troon had gebouwd om op te zitten. Wie weet was dit zijn beloning voor zijn niet geringe aandeel in het strikken van Citgo. God weet hoe de rest van de spelers werden beloond en valt dit daarmee vergeleken nog flink mee. Zelf noemde hij het overigens een gangbaar contract voor een directeur. Als je kijkt naar Utilities en wat Frank Hoevertsz naar verluidt nu aan vertrekpremies ontvangt, dan heeft hij gelijk. Maar het maakt het niet minder hufterig. Uiteindelijk kon Arends er ook niet meer onderuit en publiceerde hij een ontslagbrief. “Ter overvloede, want ik heb echt niks te claimen.” Whatever. Prima.

Wellicht is het net zo obsceen dat hij aan de schandpaal werd genageld door mensen die zonder blikken of blozen hun halve familie en hun vriendenkring aan een comfortabele baan of commissariaat hebben geholpen. Het zullen er in aantallen niet zoveel zijn (je hebt maar zoveel familieleden die echt iets kunnen, al is het maar koffie halen), maar het gaat om het principe. De salarissen zullen er niet om liegen en wie weet wat hun contracten allemaal aan leuke perks hebben. Integriteit begint bij jezelf. Deze regering heeft er de mond vol van, maar om dat ook waar te maken is het in ieder geval in deze cyclus al lang te laat, of er nou een integriteitskamer komt of niet.

Nog iets. Iedereen had de mond vol van Richard Arends, maar hoe zat het nou met RDA-baas Alvin Koolman, je weet wel, de broer van MEP-coryfee Joe Koolman? Had hij niet datzelfde contract ook ondertekend en had hij niet weldegelijk – je weet wel, als directeur enzo – iets te zeggen over dat contract? Je zou zeggen van wel, maar niemand die daar wat over zegt. Het is dat er nu een forensisch onderzoek lopende is binnen RDA dat een pak van hetzelfde laken lijkt te zijn als het onderzoek binnen Utilities waarmee ze Frank Hoevertsz uit de tent probeerden te jagen, maar of Koolman – indien er ongeregeldheden waren – daar ook echt voor ter verantwoording wordt gesteld, dat zal nog moeten blijken.

Zoals ik al zei, het begint bij jezelf. Wil je een echte cultuuromslag, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Dan moet het adagium ‘maar ik ben familie van Betico’ of ‘Nel komt regelmatig bij mij over de vloer’ of ‘mijn papa stond zij aan zij met de Libertador’ of ‘mijn hele familie stemt geel dus ik heb hier wat te zeggen’ volkomen uitgeroeid worden. De wereld is jou niets verschuldigd vanwege je achternaam of connecties. Nobody cares. Zusjes, koters, neven, ooms, zoontjes van, gepensioneerde vrienden en campañadores worden van de tiet weggetrokken en er komen keiharde salarisnormen voor alle ambtenaren en directeuren. Een directeur vangt maximaal 95 procent van wat de premier per maand verdient en als je vindt dat je meer waard bent dan ga je maar solliciteren bij Shell. Succes daarmee.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected] Lees meer….

Een Reactie op “Column Den Cayente | Obsceen

  1. Curacao revisited

    Zelfs Reinald, kop in het zand hopen dat het overwasit, Curiel zou dit een absurde beloning vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *