31 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Het Grote Complot

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Het Grote Complot

Column Arien Rasmijn

Processed with VSCO with c1 preset

Als je het mij vraagt staat inmiddels buiten kijf dat het internet en met name sociale media als Facebook ervoor hebben gezorgd dat een groot deel van de wereldbevolking nergens meer in gelooft en niets meer vertrouwt. Samenzweringscomplotten zijn heel aantrekkelijk. Ze bieden een vaak simpele verklaring voor kwesties die veel ingewikkelder in elkaar zitten.

Het feit is dat we in een chaotische wereld leven waarin we alle technologie in handen hebben, maar toch geen volledige controle kunnen uitoefenen over onze eigen levens, onze gezondheid of onze omgeving. En ja, dat ligt deels aan de keuzes en beslissingen van beslissingmakers, maar ook aan toeval, de grilligheid van de natuur en de domheid, het domme geluk of de domme pech van de mens. En dat allemaal heeft ook weer haar weerslag op wat mensen die dan toevallig aan de knoppen zitten voelen en besluiten.

Maar de wereld en wat wij graag zien als onze way of life hebben net zo goed te lijden aan het feit dat de mens, wat we onszelf en elkaar ook maar steeds proberen wijs te maken, helemaal niet maakbaar is, laat staan een god, maar slechts een nietig organisme is in een onmetelijk universum. We worden ziek en we gaan bij bosjes dood aan zaken waar – als we het niet zelf doen door slecht eten, niet bewegen of ongelukken veroorzaken – niemand echt grip op heeft.

Kanker bijvoorbeeld. Super-oneerlijke rotziekte die mensen ook vaak gewoon door erfelijkheid krijgen. Maar nee, het zal wel liggen aan iets sinisters zoals 5G, verzonnen door een besloten gemeenschap van machtige mannen, of door buitenaardse reptielachtigen die zich als beroemde mensen hebben vermomd en een hoofdkwartier op de maan hebben gebouwd. De waarheid is een stuk minder cartoonesk.

De Britse documentairemaker Adam Curtis maakt films die doorgaans suggereren dat er inderdaad machthebbers zijn – politici, wetenschappers, communicatiedeskundigen, corporaties en financiële instellingen – die weldegelijk controle willen uitoefenen op de massa. En de verhalen en argumenten die hij naar voren brengt snijden weldegelijk hout omdat het om lange geschiedenissen gaat tussen mensen. Mensen die ook maar, tja, mens zijn in plaats van reptielen.

Als er een samenzwering zou zijn ligt het niet aan vaccins, de farmaceutische industrie of de telecombedrijven die ons ziek willen maken zodat wij ze rijk en machtig kunnen blijven houden. En het is niet Bill Gates die van mening zou zijn dat het eigenlijk toch maar beter is dat zoveel mogelijk oudere mensen het veld ruimen, zodat de kosten van de zorg en de belasting van het milieu wat dragelijker kunnen worden voor de rest van ons. Nee, als er een samenzwering zou zijn, stelt Curtis in de bijna drie uur durende BBC-doc ‘HyperNormalisation’, dan is het om ons met een niet aflatende stroom aan tegenstrijdige informatie en verstrooiing op sociale media zodanig in de war te krijgen dat we óf afhaken, of gaan geloven in een wereld die veel simpeler in elkaar steekt dan de werkelijkheid en dus vatbaarder worden voor allerlei onzin, zoals bijvoorbeeld complottheorieën over 5G of vaccinaties.

Laat ze daar maar opgewonden over raken en niet over whatever echt eraan toe doet op dat moment. Of laat het allemaal zo overweldigend en verwarrend zijn dat mensen dan maar liever verder gaan met influencer proberen te worden op gebied van hun verder ongevaarlijke hobbies zoals make-up, BBQ, speelgoed en gamen, in plaats van problemen te gaan zoeken met de gevestigde orde. Log maar in en verlies jezelf en je kostbare tijd in de illusie dat jij belangrijk bent en eindelijk een stem hebt over waar jij veel van weet. Dat is nou een theorie waar kan ik op zich wel in kan komen.

Waar ik ook in kan komen is het idee van ‘disaster capitalism’, waarbij rampen zoals orkanen en aardbevingen door overheden worden gebruikt om verworven vrijheden in te perken en bevriende aannemers geld te laten verdienen. Het gebeurde na Katrina, Puerto Rico, noem maar op.

Voorbeeld: We gaan elkaar nu in de gaten houden met apps om te zien wie mogelijk nog ziek kan zijn en of zo iemand dicht genoeg in onze buurt is geweest. China heeft het al, Nederland gaat ermee beginnen en ook Aruba gaat zich eraan wagen. Snap ik aan de ene kant wel want op deze manier kan iemand sneller in quarantaine gaan, en zich beter aan die quarantaine houden. Dat is me wel een offer aan privacy waard vooralsnog, maar hoe staat het met de discussie of anze data wel veilig zal zijn daarbij? En data is kostbaar, wie gaat eraan verdienen? Dat zijn zaken waar ik me enigszins zorgen over zou maken. Meer in ieder geval dan over Bill Gates, 5G of vaccins.

Om één of andere reden zijn science fiction-verhalen voor veel mensen een stuk beter te verhapstukken en door te geven dan dit soort feiten, maar ook de harde en simpele waarheid dat de natuur sterker is dan wij, en dat wij als soort met al onze beschaving, technologie, wetenschap, wapentuig, logistiek, filosofie en arrogantie kwetsbaar en nietig zijn ten opzichte van een virus dat ook nog eens door onze eigen omgang met dieren is overgesprongen naar onze soort.

Het blijft heel pijnlijk om te weten dat wij mensen vooralsnog totaal geen antwoord hebben op deze ziekte en alleen maar kunnen schuilen ervoor, en van elkaar. Dan kan ik me eigenlijk goed voorstellen dat men denkt dat hier gaat om opzet, een ‘plandemic’. Bill Gates als simpele ‘bad guy’ in onze film, dat slikt veel makkelijker weg.

Het enige wat we kunnen doen nu is binnenblijven, onze angsten onder ogen zien, naar elkaar en onszelf leren luisteren en hopelijk alternatieven vinden voor de manier waarop wij met z’n allen op deze wereld leven. En dat ligt voor de verandering niet eens zozeer in handen van regeringen of corporaties, maar aan onszelf, hoe wij consumeren en vooral ook wat. Het coronavirus moeten wij als een les en een keerpunt aangrijpen om nader tot elkaar te komen en de technologie die we hebben te gebruiken voor echte verbinding, gelijkheid en vooruitgang voor iedereen. Daar zouden we de pijn, isolatie en het grote verlies aan mensenlevens enigszins mee kunnen compenseren. En ons voorbereiden op de volgende pandemie. Dan was het allemaal niet voor niets geweest.

Als enige wapen hebben wij allemaal de wetenschap, of beter gezegd de wetenschappelijke consensus na talloze tests en toetsingen door mensen die, laten we eerlijk zijn, niet minder mens maar wel in bepaalde opzichten veel slimmer zijn dan jij en ik. Zelf geloof ik nog altijd in het goede van de mens en in de waarde van kennis, onderzoek en ontdekking.

Niet alleen de dokters en verplegers en de frontlinie zijn de helden hier, maar zeker ook de wetenschappers bij overheden, universiteiten en, jazeker, ook farmaceutische bedrijven die al is het maar om prestige en zakelijk gewin als eerste dat werkende vaccin zullen vinden, waardoor we weer – hopelijk wijzer door de ervaring – de straat op kunnen en elkaar een goede knuffel kunnen geven.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

2 reacties

 1. Beste Arien,
  ben je zoals vele van je collega’s roeptoeter, of ben je journalist???
  Klakkeloos stukjes overnemen van anderen en jezelf journalist noemen is vaak de norm.
  Zelfs mislukte radio-dj’s noemen zich nog journalist. Het is een van de messt gedevulueerde beroepen ter wereld.
  -was Bill Gates niet india uitgegooid wegens gerommel met polio vaccins?
  -is onze regering niet corrupt tot op het bot
  -de zgn wetenschap die vaak een antwoord/oplossing heeft, zoals de opdrachtgever wil!!
  -de zgn, wetenschapper met aandelen in het bedrijf, die toevallig “zijn” oplossing heeft
  Ik kan uren zo doorgaan,
  Maar voor jou geldt dat niet, komt je misschien niet zo uit.
  Als jij op Aruba zit en je wilt een boterham verdienen, dan zul je mensen naar de mond moeten praten/schrijven. Wie betaalt?
  Maar ja, het is makkelijker om de simpele mens voor te spiegelen dat de o zo integere journalist alles weet, en dat ons eens even haarfijn zal uitleggen.
  Wordt wakker Arien, en ga je als echte journalist gedragen, en kom met echte onderbouwde stukjes. Niet roeptoeteren en andere jouw welgevallige stukjes overnemen.
  Sterkte jongen.

 2. @ Arien Rasmijn uit welk boek heb je deze wijsheid uitgehaald ?. Kan je mij ook helpen, ik zit meet een probleem ( nou ja ? ). Ik was 9 jaar toen toen mijn beste school vriendje dood ging, hij had bloed kanker, vaak niet op school en als hij wel op school kwam was hij zo dik dat hij wel op Billie Turf leek en dan lachte de kinderen hem uit, heb met veel etters gevochten voor hun gedrag wat niet door de shool directeur in dank werd afgenomen, jaren later wel voordat hij zelf aan die zelfde klote ziekte zou overlijden. Maar oke tot de Punt Arien, help mij, wat heb ik en hoe komt het dat als ik voor iemand moet doen direct door heb of hij goed of slecht in elkaar zit, het is zelf zo erg dat ik het kan ruiken op een afstand van 10 meter, ik kijk dwars door hun geweten heen, en nog erger !. Rasmien jij mij vertelen wat ik mankeer?, hou ouder ik werd en een eigen bedrijf had werd het steeds slimmer cq erger .welke gave bezit, Arien kan jij mij helpen, ben bij velen geweest om raad maar ook die konden mij niet helpen, ben benieuwd!. Wens je veel geluk als Journalist!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties