31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | Boreaal

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | Boreaal
Forum voor Democratie van Thierry Baudet | Column Arien Rasmijn

De Provinciale Statenverkiezingen van gisteren kenden gisteren het Forum voor Democratie van Thierry Baudet als grote winnaar. Twintig jaar geleden zou deze partij en haar aanhang als extreem-rechts zijn weggezet en in de marge zijn weggekwijnd. Baudet zou als ietwat tragisch zonderlinge naar lavendel stinkende dandy uit het zicht verdwijnen na verloop van tijd niet meer zijn geweest dan een curieuze voetnoot in de geschiedenis van de Nederlandse politiek.

Maar we leven in een tijd waarin informatie chaos is geworden en niets, maar net zo goed ook alles wordt geloofd. Het is een tijd, net als tachtig jaar geleden, waarin de meest lage instincten zoals racisme en xenofobie weer worden gevierd. Onder is boven en andersom en sinds enkele dagen is het FvD de grootste politieke partij van Nederland. Ze noemen het de lavendelrevolutie.

Baudet’s overwinningstoespraak gisteravond was ijzingwekkend. Minutenlang spuide hij de ene na de andere fascistische kreet. Universiteiten, de media en zelfs de kunst en hedendaagse architectuur moeten volgens Thierry op de schop. Hij was naar het front geroepen. De ‘Boreale Wereld’ (een oude nazi-term die verwijst naar de superioriteit van het Arische ras…) moest worden gered. En nog meer van dit moois. Maar nog ijzingwekkender is het idee dat zoveel mensen in Nederland in deze quasi-intellectueel willen geloven. Zo sterk is zijn appeal en dat van zijn kompaan Theo Hiddema (iemand op Twitter noemde hem toepasselijk genoeg ‘NSB-opa’. Leuk feitje: hij was de advocaat van Florrie Rost van Tonningen, beter bekend als de Zwarte Weduwe) dat ze niet eens een programma voor de provincies of in een aantal gevallen zelfs kandidaten nodig hadden om de grootste partij te worden. De aanslag in Utrecht zal wel voor extra stemmen hebben gezorgd, maar om zo’n resultaat te krijgen (in Utrecht zelf bleef Groen Links, de tweede grote winnaar van de verkiezingen, de grootste) moet er al veel langer iets niet lekker zitten bij een deel van wit Nederland. Niet dat daar enige met overduidelijke cijfers en logica te onderbouwen reden voor hoeft te zijn, maar angst kent nou eenmaal geen ratio en is aanstekelijk als de pest. Het gaat economisch voor de wind in Nederland, maar toch voelen ze zich gepakt. Er komen minder migranten maar toch is het ‘een probleem’. De media liegen. Politici liegen. Wetenschappers zijn niet te vertrouwen en mensen die willen ‘deugen’ al helemaal niet. Een tegengeluid over zaken als Zwarte Piet en het koloniale verleden is ‘een aanval op onze tradities’. En natuurlijk de populaire stelling: we worden door moslims vervangen. Politici als Baudet en Hiddema en voor hen Pim Fortuyn geven domme ideeën een cachet waar een bepaalde groep burgers zich na jaren in de marge mee durft te tonen en een bredere groep achtergestelden zich aan kan optrekken. Opeens hebben zij en niet de ‘linkse media’ en de instituties de waarheid in pacht. Zij noemen zich realist, al is de realiteit ver van hun bed.

Nederland was onder Mark Rutte en met Wilders en later Baudet in de Kamer al aan het verharden, ook naar de andere Koninkrijkspartners toe. Dat gaat alleen maar erger worden. Nu hebben de moslims het weer te verduren, nadat de asielzoekers een tijdlang de pispaal waren. Op een gegeven moment komen wij aan de beurt. Omdat altijd een volgende minderheid aan de beurt moet komen. Dat is de logica schijnbaar. Let maar op. Het einde van wat wij het Koninkrijk noemen lijkt nu meer dan ooit in zicht. Het enige lichtpuntje is de grote kans dat het FvD, net als de LPF jaren terug, tekort gaat schieten in personeel en al gauw door de mand zal vallen en uiteindelijk zal imploderen. Maar daarmee is de kern van het probleem, het onbehagen, niet opgelost. Want ergens op een zolderkamertje zit nu een andere kneus met een exemplaar van Mein Kampf in zijn zweterige knuistjes te dromen van zijn eigen door duiven ondergescheten klassieke standbeeld op een plein.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

19 reacties

 1. @Brain S (with no brains),
  MAN rechts??? Extreem nog wel!
  Jij gelooft zeker ook dat ‘varkens kunnen vliegen’.

  Het is wel zo dat extremisten in alle vormen en maten komen. Vaak opererend langs ‘de zijlijnen’. Problematisch is wanneer men dit soort randdebielen probeert te ‘normaliseren’.

 2. @hoedanook, Op Curacao is ook telkens de discussie wie is de echte YDK..
  De MAN heeft een tijd geleden nog onder leiding van Eunice Eisden en met goedkeuring van Korupshon Cooper nog een congres gehouden over de vraag wie de echte YDK was. Conclusie was alleen de afro-curacaoenaar met afro haar..

  Is dit geen vorm van extreem rechts?

 3. @LaStiwz,
  Punt is dat er in codes (zelfs Bodar moest de betekenis context opzoeken) wordt gecommuniceerd. Boreaal heeft een bijbetekenis dat rijmt met het fascistische gedachtengoed. Nu in de schijnwerper door de verkiezingsoverwinning van Baudet. Dus, op cryptische wijze verspreiden van onfrisse ideeën.

  De ergernis kan ook het gevolg zijn dat deze code-taal enigszins prijsgeven wordt.

 4. @Hoedanook: “…“Ik had bepaalde woorden niet gebruikt.” Bodar moest op internet opzoeken welke bijbetekenis ‘boreaal’ in politieke kringen heeft. “Ik zou dat woord vermeden hebben; daarmee had hij veel ergernis kunnen voorkomen…”

  Ergernis opwekken, dat is nu juist de reden waarom Baudet deze woorden gebruikt heeft. Wordt er weer op alle TV kanalen over hem gesproken en zelfs in iederdorpsblaadje over hem geschreven.
  En iedereen trapt er in.

 5. @Brain S en @vanAller,
  Extreem rechts is geen modern fenomeen, Bolkenstein riep een aantal dingen dat Baudet nu roept toen Baudet nog ‘in de luiers’ zat. Ook een oeroude conservatieve bolwerk als de RK kerk bij monde van monseigneur Antoine Bodar, amuseert zich prima in gezelschap van Baudet.

  @LaStiwz,
  Citaat uit Buitenhof gesprek met Bodar na verkiezingsoverwinning Baudet. Over de overwinningstoespraak zei de priester: “Ik had bepaalde woorden niet gebruikt.” Bodar moest op internet opzoeken welke bijbetekenis ‘boreaal’ in politieke kringen heeft. “Ik zou dat woord vermeden hebben; daarmee had hij veel ergernis kunnen voorkomen.”

 6. @Renne van Aller, Overal in Europa is er de opkomst van alt-right al geruime tijd supermodern. Eigen volk eerst.

  Het Eigen Volk eerst speelt in elk land in de wereld. Niet alleen in Europa echter je zal het wel zien van een westerse of Curacaose bril.

 7. Henk1: zit niet te lullen.
  Niks Arisch ras.
  De boreale wereld is het noordelijk halfrond.

  Boreas is/was de god van de Noorderwind.
  Aurora Borealis is zeker het Arische licht?

  Ik vermoed dat je o’n “PAF-roeper” bent en GroenLinks/SP stemt?
  (Ik stem geen FvD, maar denk wel na.)

 8. Overal in Europa is er de opkomst van alt-right al geruime tijd supermodern. Eigen volk eerst is ook in Amerika en Engeland (Brexit) essentieel. Zoals altijd zijn er golfbewegingen in de economie en de politiek. De Nederlandse coalitie was teveel gericht op de grote bedrijven en was vergeten dat er in meerderheid gewone burgers zijn. Vandaar de grote winst van Baudet. Hij wil zijn eigen macht installeren, zodat alle zittende machthebbers moeten verdwijnen. Dat zal niet lukken in een coalitie. Dus de macht uitoefenen betekent water in de wijn doen, of in de zijlijn toekijken. Wellicht volgt uitsluiting in het eigen belang, vanwege Spengler en Jared Taylor die Baudet als een belangrijke inspiratie ziet, evenals andere dubieuze Schriftgeleerden die andersdenkenden en vreemdelingen uitsluiten. Waaronder waarschijnlijk ook Caribische Nederlanders (?). Renée van Aller & John de Vries

 9. @Hoedanook: Als het een intentie is, schrijf dat dan en roep niet stellig: “een oude nazi-term die verwijst naar de superioriteit van het Arische ras”

  Onnodige stemmingmakerij.

 10. Fortuyn, Wilders, Baudet….. ach, all will come to pass! Over een jaar of twee zal die filosoof uit Leiden zich ook tot de islam bekeren, denk ik.
  Enkele simpele zielen op de lijst van die Limburger zijn hem nu voorgegaan.

 11. @LaStiwz,
  Zie ook Wendelmoet Boersma in Trouw | Ongrijpbaar, paradoxaal, pragmatisch: wie is Thierry Baudet? 23 maart 2019
  Citaat: “Vaak is gewezen op Baudets ontmoetingen met kopstukken van de Amerikaanse alt-rightbeweging, zoals Jared Taylor, en zijn verwijzingen naar termen als ‘boreale wereld’ (die staan voor een ‘arisch’ Europa)”.

  M.a.w. de link met fascisten wordt niet enkel door Rasmijn gedaan.
  Verwijzen in bedekte termen naar arisch Europa hoeft niet afkomstig te zijn van de nazi’s maar de intentie is duidelijk.

 12. Klopt precies: het betekent het Arische ras. Griezelige knaap, Baudet, sexistisch narcistisch, wow, Trump in het kwadraat!

 13. Typisch hoe de linkse kliek weer haar uiterste best doet om iemand die zijn uiterste best doet om zeker een aantal pijnpunten in onze ( nederland) duidelijk aan te geven wegzet als facist , nazi ,racist etc. daarmeeworden ruim 1 miljoen mensen ook in dezelfde groep geplaatst want die hebben gekozen voor dhr Baudet. Dat hij zijn manier van communiceren heeft maakt hem niet meer if minder dan bv Jetten of Pechtold. Die laatste 2 personen leven volledig buiten de dagelijkse realiteit en bedenken van alles wat de burger mogelijk nou net niet nodig heeft of wil.Deze salon socialisten zijn een veel groter gevaar voor onze samenleving dan dhr Baudet. Kijk naar de samenstelling van de rechterlijke macht in Nederland waarvan blijkbaar een groot deel van de rechters uit D66 bestaat. Dan komen de meest absurde vonnissen ook niet meer vreemd over.

 14. Arien Rasmijn zegt: “…De ‘Boreale Wereld’ (een oude nazi-term die verwijst naar de superioriteit van het Arische ras…)”

  Waar wordt dit als nazi-term gebruikt.

  Lees het volgende:
  https://www.taalbank.nl/2019/03/21/borealisme/
  en je zult zien dat het hoogstonwaarschijnlijk een nazi-term is.

  Dat ene Arien Rasmijn dit schrijft is exact de bedoeling van Baudet.
  Hoe dom kun je zijn.

 15. Het probleem is dat een groot deel van de kiezers die op deze partijen stemmen, vaak de werkeloze, laagopgeleide Nederlanders zijn.

  In feite doen buitenlanders het bij sommige Nederlanders nooit goed, als ze de taal niet spreken, hoor je dat ze zich niet aanpassen maar als Nederlanders hen bij voorbaat afsluiten is dat logisch.

  Doen ze het goed met een baan en opleiding, hoor je vaak ze pikken onze banen in. Het is jammer want het kan voor veel Nederlanders een verrijking van hun leven zijn, iets leren van een andere cultuur de Turkse buurman of buurvrouw helpen met Nederlands, samen naar Turkije op vakantie gaan, elkaar gewoontes leren en ga zo maar door.

  Wat een beetje apart is dat Baudet het over een boreale samenleving heeft, voor zover ik weet heeft dat te maken met het ras zuiver houden. Het betekent dat blanken en negers geen seks met elkaar mogen hebben en dat is dan zeker een verarming van het seksleven van de blanken.

  Ik denk dat de blanken die ooit met een neger seks heeft gehad nooit op Baudet zullen stemmen.

 16. Baudet is een enge man, nog enger dan Amerigo Thode, maar hij speelt slim in op de terechte afkeer in Nederland van de Marokkaanse en Antilliaanse terreur, waar de regerende partijen in het geheel niets aan gedaan hebben.

  En als Don Cayente zegt dat dit het einde van de eilanden in het koninkrijk is, dan hoop ik als bewoner van een eiland waarvan de toekomst in handen is van een mislukte huisarts, een dansleraar, een dj, een aartsluie salarisslipprinter en een viswijf uit Boca Sami dat dat niet gaat gebeuren.

  Maar vanuit Nederlands oogpunt zou ik er alle begrip van hebben. Nederland stuurt miljarden onze kant op en krijgt daarvoor stank voor dank, onder andere door een eindeloze export van crimineel tuig naar Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties