Column Curacao | Zomerse zorgen

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Zomerse zorgen

Zomerse zorgen

Ben Tiggelaar behandelde in het NRC van 1 augustus 2015 dankbaarheid. Een vakantie-overdenking kan ons verder helpen, meent hij. Dankbaarheid is geen geliefd onderwerp en niet hip. Dankbaarheid betekent hetzelfde belang hechten aan de ander als aan jezelf. Goede manieren gaan versneld naar de haaien in Nederland, evenals medemenselijkheid en onderling begrip.

Het jeugdig elan is eigenmachtig, egocentrisch en overheersend. De reclame assisteert ons vakkundig om ons alleen op het zelf te richten. Ook ontstaan veel nieuwe vormen van eigenrichting. Geweld in alle vormen tegen de medemens die ons tegenhoudt het zelf te realiseren. Eigenrichting deed ook zijn intrede in het verkeer in de grote steden in Nederland. Ouders met kinderen rijden op het trottoir door het groene licht voor voetgangers en telefoneren ondertussen. Ook het gemotoriseerd verkeer rijdt over trottoirs en trekt zich niets aan van verkeerslichten. Voetgangers wandelen kordaat en kleurenblind door het rode licht. Veel verkeersdeelnemers doen expres roekeloos. Van belang voor onze bursalen om daar rekening mee te houden als ze in Nederland gaan studeren. Tiggelaar doet een aantal attente aanbevelingen als we lijden onder een gebrek aan dankbaarheid, manieren en een extravagant ego.

Middelend maatwerk
Tiggelaar adviseert de lezers om wekelijks of maandelijks een overzicht te maken van belangrijke gebeurtenissen in ons leven en die lijst bij te houden.
1. Wat zijn de gevolgen van iemands roekeloos optreden? Of denkt u niet na over de gevolgen van uw eigen daden? Anticiperen op fouten van anderen is altijd nodig.
2. Wie heeft iets aardigs voor u gedaan? Wat hebt u gedaan voor iemand anders zonder eigen belang?
3. Wat zijn uw goede en minder goede kanten? Hoe zeer hangt u aan uw eigen gelijk? Kunt u daar overheen stappen als anderen moeite met uw handelwijze hebben?
4. Welke positieve dingen hebt u meegemaakt in een week/maand, waarvoor u dankbaar bent? Van groot belang lijkt ons daarbij eerlijk aan te geven wie u assisteerde om te excelleren.
5. Welke positieve dingen hebt u in een week/maand gezegd en gedaan in uw werk en uw huiselijke omgeving? Of kritiseert u alleen maar?
6. Meent u dat u recht hebt op alle positieve dingen die u overkomen? Tiggelaar zegt dat het verstandig is te bedenken dat we ons zelf niet gemaakt hebben. We hebben anderen nodig om vooruit te komen. Zonder anderen kunnen we niet bestaan. Roem en rijkdom zijn altijd onderhevig aan het lot. Het lot kan de geest en de goedheid in ieder mens niet aantasten. Dat is ook de kracht waaruit we moeten putten als het tegenzit in het leven.
7. Aan het eind van het jaar maakt u een overzicht van plus- en minpunten. Wat gaat u doen voor anderen gezien alle goede dingen die u zijn overkomen?

Door zelfonderzoek verruimt het eigen perspectief. U staat beproefd op eigen benen. Hebzucht naar inzicht in het zelf en meer dankbaarheid is nastrevenswaardig. Zeker als dat inzicht geluk genereert. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *